Sofia Wood
Sofia Wood har en bakgrund i mode-, konst- och designbranschen. Hon har också ett brinnande matintresse, under hösten 2019 släpps hennes allra första kokbok, ”Chez Wood – en kokbok för vardag, vila och fest”. Bloggens syfte är att vara en inspirerande plats för uppskattning av ett personligt hem, vackra ting och medveten mat. Sofia bor med sin man och tre små barn lummiga Enskede i Stockholm i en färgfylld gammal lägenhet. Tillsammans med Elsa Billgren har Sofia också trend- och livsstilspodden Billgren Wood.
Annons

Krossad rostad potatis med fetaoströra, örtolja och pocherat ägg: Ett söndagsrecept på en lördag

Jag lovade att jag skulle börja lägga upp alla söndagsrecept från mina Stories  här och nu kommer det första. De kommer ligga både kategorin Mat såsom alla recept gör här på bloggen, men också i en ny kategori som heter Söndagsrecept.

Annons

Just det här receptet har jag sett göras mycket de senaste veckorna, ni ska veta hur glad jag blir när ni lagar maten. Jag serverar pocherade ägg till men det fungerar precis lika bra att ersätta med nästan lite vad som helst, från stora vita bönor, en bit ugnsbakad fisk, kyckling, eller bara lite mer fetaost om man känner för det. Detsamma gäller örtoljan, i grundreceptet är det i princip en gremolata men för dig som har ramslök nu – använd det, har du basilika, använd det. Ni förstår grundidén, det är superflexibelt och anpassningsbart. Vill du se rörligt hur varje steg går till gör du det här.

Från om med imorgon och framåt kommer jag börja lägga upp recepten här samma dag som de kommer ut, och sakta jobba mig bakåt i arkivet samtidigt.

Annons

Och just det! Provar ni att göra receptet och gillar, gör förändringar eller förbättringar, skriv här! Det är det som är så roligt med att lägga upp recepten på Instagram, att det är sån direktkommunikation hela tiden, det vore så trist om et försvann för att jag lägger upp recepten här. Hörs sen! x

Krossad rostad potatis med fetaoströra, örtolja och pocherat ägg
4 portioner

1,1 kilo små fina potatisar
300 g fetaost
2 dl grekisk yoghurt
2 citroner
1 msk vitvinsvinäger
1 dl bladpersilja
1 vitlöksklyfta
4 ägg
2 msk ättika 12%
Olivolja
Salt & Peppar

Värm ugnen till 250°C.

Skölj och skrubba potatisen om det behövs men skala den inte. Koka potatisen mjuk.

Annons

Gör under tiden fetaoströran. Smula fetost och rör ihop med yoghurt och nån matsked olivolja. Riv i zesten av en citron och pressa i fetaosten tillsammans med vinäger. Smaka av med svartpeppar och eventuellt lite salt. Ställ åt sidan.

Nu är nog potatisen klar, så häll då av den. Lägg upp potatisarna på en ugnsplåt och krossa lätt och platta till med baksidan av en slev. Ringla över generöst med olivolja, salt och peppar. Baka potatisen i ugnen tills den är djupt gyllene och ordentligt krispig ca 15-20 min.

Mortla eller mixa persilja med vitlök, lite olivolja, 1/2 citron och salt. Späd med olja om örtpastan känns för tjock. Ställ åt sidan.

Värm vatten och ättika i en liten kastrull och dra ned värmen precis innan det börjar sjuda. Pochera äggen genom att knäcka dem ett i taget i en liten kopp. Snurra vattnet med en sked för att skapa en virvel  och stjälp sedan snabbt ner ägget. Fös försiktigt samman det med en sked om vitan flyter ut. Sjud försiktigt i cirka 3 minuter, vattnet ska knappt koka. Ta upp ägget med en hålslev och låt rinna av på lite hushållspapper. Upprepa proceduren med resten av äggen.

Lägg upp potatisen, skeda över fetaoströra och riv citronzest över allting. Lägg på äggen och ringla generöst med örtolja över fatet.

Servera med resterande fetaoströra.

 

3 kommentarer till “Krossad rostad potatis med fetaoströra, örtolja och pocherat ägg: Ett söndagsrecept på en lördag”

  1. Josefin skriver: 19 april 2020 kl 09:19

    Gjorde det här receptet för någon vecka sen, sååå gott tyckte både jag och sambon! Hyvlade över smör på potatisen innan den åkte in i ugnen, rekommenderar starkt!


  2. vita_margarita skriver: 19 april 2020 kl 09:22

    Det här måste lagas, ser SÅ gott ut! Tack!

    …annars, hur mår du?


  3. Anna skriver: 19 april 2020 kl 12:21

    Åh älskar att söndagsrecepten kommer upp nu! Jag har något som jag undrar om du kan hjälpa med: i frysen just nu har jag av underlig anledning en stor påse strimlad rödkål och en stor påse strimlad vitkål… Vad kan jag göra med detta? För att försvåra det ännu mer befinner jag mig också på en plats där köket är minst sagt… minimalistiskt utrustat, både vad gäller basprodukter och redskap. Jag kan dock ta mig till en mataffär och köpa till saker!
    Har du någon idé på vad kan jag hitta på med det här? Kan jag göra något som inte kräver inköp av tusen saker?

    Tack för den varma plats du skapat både här, och i din bok! Jag känner mycket igen mig i mycket av dina tankar och uppskattar så det transparenta och ödmjuka sätt du skriver på <3


Dela på:
Laddar