Sofia Wood
Sofia Wood har en bakgrund i mode-, konst- och designbranschen. Hon har också ett brinnande matintresse, under hösten 2019 släpps hennes allra första kokbok, ”Chez Wood – en kokbok för vardag, vila och fest”. Bloggens syfte är att vara en inspirerande plats för uppskattning av ett personligt hem, vackra ting och medveten mat. Sofia bor med sin man och tre små barn lummiga Enskede i Stockholm i en färgfylld gammal lägenhet. Tillsammans med Elsa Billgren har Sofia också trend- och livsstilspodden Billgren Wood.
Annons

Stora pastadagen


Godmorgon fina ni! Hur är era dagar just nu, har ni börjat hitta fotfästet i den här nya vardagen vi lever i? Jag har nog det, under de förutsättningar som är just nu i alla fall.

Idag kommer ett nytt poddavsnitt ut som vi spelade in förra veckan och jag tror det kommer märkas, vi var nog mycket mer skakade över den här underliga tiden då än vad jag tror vi är idag, bara några dagar senare. Det är otroligt hur anpassningsbar människan är, hur de allra flesta av oss finner oss och accepterar, anpassar och ändrar.

Annons

Idag är en rolig dag för mig, idag är det nämligen stora pastadagen i kokboksfotograferings-fabriken som är mitt hem just nu.

Pasta är det som jag tycker är det roligaste att laga själv, även på en dag som denna när jag ska laga åtta olika pastarätter. Pasta är nämligen så himla lätt att förklara hur gott det är bara genom en bild, lush och slurpigt och såsigt och knaprigt och syrligt eller krämigt och som vackra band som veckar sig i tallriken. Matens supermodell, det sköter sig själv.

Den här underliga våren har jag lagat mer mat än någonsin, inte bara för att jag skrivit nya boken, utan också för att allt varit så oroligt och jag har tagit upptagna händer som tillflyktsort för att inte känna ångest. Viktigast är att jag lärt mig göra hemgjord pasta vilket har varit som att sätta eld på ett fyrverkeri av inspiration i mig.

Annons

Jag tror hemgjord pasta är min grej nu, jag kan liksom inte gå tillbaka från det här? Jag har till och med skrivit om en del av boken, lagt till flera recept och strukit några jag gjort som inte kändes helt jag. Recept där jag gjorde mig till lite för mycket eller lyssnade på för många andra åsikter än mina egna. Det känns skönt, hitta tillbaka till den där magkänslan vi pratat om så många gånger.

Skriv en rad och berätta om din dag så ska jag kolla in under tiden grytorna puttrar här hemma!

x

 

21 kommentarer till “Stora pastadagen”

  1. Elin skriver: 24 mars 2020 kl 07:36

    Både ja och nej, visst har jag vant mig vid hemmajobb, hålla avstånd, tvätta händer. Men igårkväll fick jag ett plötsligt ångestanfall och blev så rädd för vad som kan hända. Jag tillhör en av riskgrupperna och är dessutom gravid. Har inte tidigare varit rädd, men plötsligt slog det till när sonen fick feber framåt kvällen. Allt känns bättre idag, och han är pigg, men något ligger och lurar därinne. Älskar att gå in här och få lite värme, recept, tanker och vackra bilder, det dämpar iallafall min ångest ❤️


    1. Sofia Wood skriver: 24 mars 2020 kl 07:50

      Åh, känner med dig Elin❤️ Hoppas du kan öppna fönstret och släppa in en massa frisk vårluft, det tycker jag hjälper lite när det känns skakigt. Stor kram


      1. Elin skriver: 24 mars 2020 kl 21:49

        Ja, vårluft är ändå livet ❤️


    2. Bendte skriver: 24 mars 2020 kl 14:31

      Hej Elin, kämmer med dig. Min dotter haft lite feber imorgon, jag blev så rädd, det blir vi alla dessa dagar. Allt blir bra, kämpa på!! Kram


      1. Elin skriver: 24 mars 2020 kl 21:50

        Tack, så fint! Kämpa du med, och hoppas dottern kryar på sig ❤️


        1. Bendte skriver: 25 mars 2020 kl 15:12

          Det gjorde hon och leker i var trädgård idag 🙂


  2. Bendte skriver: 24 mars 2020 kl 07:49

    Hej, hos oss är det okej, jag har alltid grannens dotter och min dotter och på förmiddagen då leker vi skola, och vid lunchtiden ingår ”kokskola”. Vi lagar mat tillsammans, och det är mycket roligt, flickorna är 6 år gamla och vill så himla gärna veta hur man laga en bra sås eller klimpar eller rödkål eller potatissoppa. De äter inte flitigt, men de lär sig ganska mycket, alltså vilken skillnad känns mellan vanlig och brun smör och så vidare. Tycker att det är perfekta tider för matlagning – jag har gott om tid och det finns många goda saker jag kan laga (och äta) utan att spendera mycket pengar. Béchamelsauce är barnens favorit, kanske därför att själva lagandet är ren magi. Tyckte först att det skulle bli jobbigt, då jag inte äter eller använder socker (eller honung etc). Men barnen älskar många saker, plättar lagar jag bara mycket sällan, och då är det fest. Kan inte du skriva mer om recepter för barn, tomatsås och plättar är inte så svara, men andra saker? Hos oss älskar alla soppor, kanske känner du till barnvänliga sopp-recept? Om jag nu får önska mig något :-).


  3. Therese skriver: 24 mars 2020 kl 08:05

    Min vardag ser likadan ut som vanligt, förutom att jag utgår hemifrån 2-3 dagar/vecka (vilket i praktiken innebär att jag utgår från en skola då det inte finns några bra kommunala förbindelser från där jag bor), att eleverna inte är på skolorna och att min partner har en osäker situation jobbmässigt. Men jag är mest imponerad över omställningsförmågan hos människor och glad över vårens intågande. Vi får se vilka konsekvenser det här för med sig, det kan jag oroa mig för, men jag finner mycket glädje i att träffa och prata med vänner och familj, träna mycket och laga mycket av din goda mat.


  4. Karin skriver: 24 mars 2020 kl 08:55

    Jag mår också bättre. Eller det kommer och går, kan vända under dagen. Men generellt sätt bra.
    Är också såååå galet sugen på pasta. Men en fin sak i dessa tider är att lära sig vänta lite tycker jag. Inte bara göra allt man känner för direkt. Just nu sitter jag hemma ( jag kom hem från USA för en vecka sen och vill gärna hålla mig hemma två veckor, hann precis ut innan flygplatserna stängdes ner). Så därför har jag bestämt mig för att till helgen, när jag väl får gå och handla igen, då ska jag köpa durumvete och så ska jag göra en RIKITIGT citronig och härligt syrlig krämig pasta och korka upp en av flaskorna vin vi köpte i Sonoma precis innan vi fick panikköra till flygplatsen. Sen njuta av att det är okej att vandra runt lite mer fritt utan att vara orolig att jag bär på något som gör andra sjuka. Längtar efter den känslan! <3


  5. Ida skriver: 24 mars 2020 kl 09:43

    Vad härligt det låter med pastatillverkningen. Fantastiskt när man hittar en sådan där grej som man bara blir glad långt in i maggropen av att pyssla med. Det ser så gott ut dessutom!
    Här är idag alla tre barnen äntligen helt snorfria samtidigt och kunde alla gå iväg till skola och förskola i morse. Bara det är en fantastisk känsla. En hel dag av att kunna jobba på, ta i kapp och reflektera lite.
    På mitt jobb är det stort fokus nu på att få godkänt av läkemedelsmyndigheter och etikkommittéer att kunna få skicka hem studieläkemedel direkt till patienter i händelse av att de inte, p.g.a. Covid-19-situationen, kan komma till sjukhusklinikerna på sina planerade besök i studierna under kommande månader. Så det pysslar jag med, håller kontakten med myndigheter och de specialistläkare vi jobbar med. Intressant och spännande men också lite läskigt med ovissheten nu.
    Hoppas på att få lite tid till att sticka i kväll, vill se mönstret växa fram på min nya tröja.
    Ha en fin dag i pastafabriken!


  6. Sofia skriver: 24 mars 2020 kl 11:05

    Köpte en pastamaskin igår efter att ha blivit så inspirerad av dig så det blir helgens projekt. Sitter hemma och jobbar och ska göra ditt bananbröd på lunchen tänkte jag, inte så tråkig tisdag ändå.

    Lycka till med matlagningen idag, ser fram emot nya boken!


  7. Julie skriver: 24 mars 2020 kl 12:10

    Heeela härliga familjen är hemma pga olika (lindriga och övergående) sjukdomar. De har lyckats överlappa varandra så detta är andra veckan i rad alla är hemma. Idag engagerade jag familjen att städa huset. Barnen fick torka lister. Vi är inte klara än. Jag övar på att låta saker få ta sin tid när barnen hjälper till. Har 4 st tråkiga bananer som ska få bli en kaka senare som belöning fast det bara är tisdag (eller?!) kram!


  8. Kim skriver: 24 mars 2020 kl 14:01

    jag å min man jobbar hemifrån, i england så klassas jag som riskgrupp då jag är gravid och här är vi i princip i lock-down sen igår, nu ska man inte gå ut mer än 1gång/dag å inte träffa några utanför ens eget hushåll etc. Men detta är andra veckan jag å min man är hemma ihop, och nu har vi kommit in i en ganska fin rutin.. Jag har oroat mig mycket, inte jättemycket för sjukdomen i sig, men hur världen kommer se ut efter.. Men just idag är det extra vårigt här, å ska verkligen njuta lite extra när vi i eftermiddag går ut på vår dagliga promenad!
    Hoppas ni alla tar hand om er!


  9. Jojo skriver: 24 mars 2020 kl 14:41

    Hej!
    Jag jobbar hemifrån och kommer ha en del tid framöver så jag funderar starkt på att köpa en pastamaskin. Jag gillar verkligen pasta men är rädd för att det blir en kökspryl som används en gång och sedan hamnar längst in i något skåp. Hur resonerar du? Blir pastan så pass mycket godare att det är ”värt” arbetet. Tar det väldigt lång tid att göra pasta? Är det svårare (att få till en smidig deg etc) än vad det ser ut som när ”proffs gör pasta”? 🙂


    1. Sofia Wood skriver: 24 mars 2020 kl 15:56

      Jag tycker det är SÅ värt det men det kommer ett pastainlägg imorgon så kan du avgöra då!☺️


  10. Josefin skriver: 24 mars 2020 kl 17:59

    Hej! Testade att göra din pasta från grunden, enligt receptet på insta. Men degen fastnade i maskinen. Vad kan det bero på??


    1. Sofia Wood skriver: 24 mars 2020 kl 18:29

      skulle gissa att det kan vara en av två saker – antingen att du behöver ha lite mer mjöl o själva degen (grundreceptet är 5 dl totalt men beroende på hur stora ens ägg är eller hur packat mjölet är kan man behöva lite mer) eller att du behöver mjöla maskinen och bakbordet mer medan du valsar degen genom maskinen!


  11. Cecilie skriver: 24 mars 2020 kl 18:12

    Er freelance og jobber hjemmefra samtidig som vi har hjemmeskole for to barn. Tiltakene her i Norge ble utvidet til over påske. Skolene er stengt, og jeg tror det kommer til å vare helt til sommerferien. Helt ærlig så er jeg litt sliten. Og jeg tenker på ungene som ikke får leke ordentlig sammen med vennene sine før kanskje uti august. Får håpe det gir seg tidligere. Det er så godt å høre på podcastene til deg og Elsa, og lese bloggene deres. Takk for alt dere skriver og prater om, setter veldig pris på dere. <3


  12. Marialangtudepalandet.dk skriver: 25 mars 2020 kl 09:13

    Jag bor i Danmark och här är det lock down till efter påsk. Så jag jobbar hemma och har min 2,5 årig dotter samtidigt…. Svårt, men tur att vi bor i kollektiv så att vi är fler som kan hjälpas åt. Den där pastan med dill i från din insta, det vackraste jag någonsin sett alltså!!! Pasta maskinen fram nu! Hur kommer du på så smarta grejer?


  13. Hannaekoparadiso.blogspot.com skriver: 25 mars 2020 kl 11:55

    Ett viss lugn har infunnit sig i all oro. Arbetar hemifrån, lagar ordentlig lunch varje dag eller stöttar våra lokala caféer eller restauranger som har take away. Går en promenad, läser bloggar för inspiration och lugn som din, spelar tv-spel med barnen för att delta i deras roligaste intresse nu när aktiviteterna är inställda. Hämtar tidigt varje dag för att barnen inte ska vara på fritids där skolklasserna blandas. Bakar och är mycket i trädgården.


  14. E. skriver: 25 mars 2020 kl 18:11

    Jag har suttit i självisolering och nu i karantän i Frankrike sedan snart två veckor tillbaka så för att inte bli deppig och uttråkad så ser jag till att laga extra trevlig mat varje dag – nästan lite som om man hade en självvald hemmahelg liksom.

    Imorse åt vi perfekt kokta, ekologiska franska ägg med jättemycket salt och drack espresso som hade fått gå länge i vår moka-bryggare. Till lunch så ugnsbakade jag potatisskivor med olivolja och oregano samt sparris med fetaost och svarta oliver. Mer grönsaker åt folket tänkte jag och slängde ihop en ruccola och fänkålssallad med pressad citron, skivade små söta plommontomater som jag lät bada i lite olivolja, balsamico och färsk basilika. Sist men inte minst så vill man ju inte riktigt äta utan bröd, så jag stekte på två skivor hembakt bröd i olivolja, havssalt och oregano. Och det var min (mat)dag.

    Jag tycker det känns så himla praktiskt (och trevligt) att laga små rätter när man inte får springa till mataffären titt som tätt. Upplever att det känns mer spännande och får inte heller paniken av att ”äter jag den här nu så tar den slut och då kan jag inte laga ditten och datten”, och får mer respekt för råvarorna jag har i kylen, var och en en liten guldklimp i sig.

    Måste säga att jag fått så mycket inspiration till mina smårätter från din blogg, framförallt inläggen om när du ordnar kalas och middagar för större sällskap. Merci beacoup!


Dela på:
Laddar
https://sofiawood.elle.se/helgen-som-gick-2/