Sofia Wood
Sofia Wood har en bakgrund i mode-, konst- och designbranschen. Hon har också ett brinnande matintresse, under hösten 2019 släpps hennes allra första kokbok, ”Chez Wood – en kokbok för vardag, vila och fest”. Bloggens syfte är att vara en inspirerande plats för uppskattning av ett personligt hem, vackra ting och medveten mat. Sofia bor med sin man och tre små barn lummiga Enskede i Stockholm i en färgfylld gammal lägenhet. Tillsammans med Elsa Billgren har Sofia också trend- och livsstilspodden Billgren Wood.
Annons

10 saker att tänka på i köket


🍋 Syra och citron
I princip allt vi äter behöver brytas lite syra, så fort man känner att något oklart saknas, är det ofta syra, framförallt i alla rätter som har en del fett. Extra sant med pastarätter, de behöver ALLTID lite syra. Jag älskar alla typer av vinäger och gör gärna en grönsallad med en ordentlig syrarik vinägrett vid sidan av valfri måltid men har också ett extra gott öga till citron. En halv citron i allt från en kall röra, en fiskrätt, bakad fetaost eller broccoli blir i princip alltid bra. Och när vi ändå är inne på det – citronzesten är god att riva över precis allting, från pastan, till salladen, till marängerna.

Annons

🧈 Kallt Smör
En liten bit kallt smör hör hemma i slutet på varje varm sås. Smöret ska vara kallt för att det ska smälta långsamt och du hinna vispa ihop såsen i samma takt som smöret emulsionernas.

🚰 Magiskt pastavatten
Nån deciliter eller två av pastavatten mår exakt alla pastasåser bra av. Ett fel jag tycker vi ofta gör i svensk mat är att vi gör våra såser för stabbiga. En sås som späds med stärkelserikt pastavatten bli silkig och glossig, precis som sig bör.


🍝Pasta vill koka in i såsen
Och när vi är inne på pasta, personligen tycker jag inte pasta och sås ska serveras separat, typ någonsin? Jag lyfter helst pastan med tång rakt ner i såsen, för att jag ändå vill ha stärkelsen i vattnet, inget behov av durkslag. Sen behöver pastan och såsen, gärna ackompanjerat av ovan nämnda pastavattnen nån minut på sig att koka in och först och efter det har du en utmärkt pasta.

Annons

🍳 Yta och deglasera
När vi steker allt från en majsfritter till en pilgrimsmussla så finns det en gyllene regel. Precis allting är godare när det får en yta, därför behövs en bra panna, såsom Fiskars Norden som jag själv har (det kommer komma ett eget inlägg om bara olika pannor och kastruller för det får jag säkert 50 frågor i veckan på DM!) , att man inte fegar med värmen utan hellre brassar på och sänker efter ett tag, och så allra viktigaste- man får inte vara där och pilla för tidigt i pannan. Lita på processen, har rårakan stekts länge nog kommer den ha en stadig yta, den kommer släppa och det kommer vara det som ger smak. Och allt det där goda som byggs på i pannan? Det får man inte slösa med, pannor vill man se till att deglacera med lite citron, vin, sprit eller annan passande vätska.

🧀 Använd parmesanskalken
Parmesanskalkar har en tendens att samla på sig. De är en utmärkt smaksättare i buljonger, soppor och såsbaser. Bara att slänga ner hela och sjud med tills det är dags att servera då man slänger kanten.

🧊🔥 Låga temperaturer & höga temperaturer

Bortsett från i bakning måste 175C vara den tråkigaste temperaturen som finns. Som generell regel blir saker godast om de får gå länge på låg värme eller kort jättehögt. En mittbit lax kör jag till exempel alltid på 130 grader i 30 min. Och pizza? Så het ugnen bara kan bli!

Annons

💥  Värme + krydda = sant
Alla kryddor, från svartpeppar, till curry till saffran mår bra av att blommas upp i värme. Det släpper lös aromerna och är verkligen viktigt. Det kan vara att rosta i en torr panna, i lite varm olja, slå över en liten slurk varm cognac, eller steka i lite smör. Och en annan sak – kryddor tappar smak med tiden. Anledningen till att din dragon smakar dammigt är för att den är det. Kom ihåg att gå igenom din kryddhylla men jämna mellanrum och gör dig av med.

🔪 Skaffa en bra mandolin
Mandolinen är min bästa vän. Jag har själv, och rekommenderar å det grövsta, en japansk Benriner. det här rådet gäller egentligen bara om du kan och vill lägga lite pengar på mandolinen, skraltiga i plast är slöseri med pengar och då gör du bättre att vässa dina knivar. Men med en bra mandolin? Skiva, strimla, stava, hyvla, allt går i ett nafs. Och vasst är det verklige. så akta så dina fingertoppar inte också försvinner i ett nafs.

Annons

🧂 Salta pastavatten som satan
Pastavatten ska vara jättesalt. Tänk en stor näve salt till en medelstor pastakastrull. Det ska alltså vara så pass mycket salt att vattnet ska smaksätta pastan i sig själv. Salt som medelhavet brukar man säga och ja det stämmer nog.

 

35 kommentarer till “10 saker att tänka på i köket”

  1. NinniLovisa skriver: 10 februari 2020 kl 08:42

    Underbart Tack Sofia 👏🏻🤗😙 har Du läst mina tankar…så mycket jag fått svar på.
    Jag väntar med spänning på inlägget om stektpannor, traktörpannor-grytor.
    Varm Kram från NinniLovisa.


  2. Amanda skriver: 10 februari 2020 kl 09:23

    Underbart inlägg!


  3. Klara skriver: 10 februari 2020 kl 10:37

    Vilka bra tips! Tänkte passa på var Rubys fina lakan kommer ifrån? De som man kan se på bilden i inläggen nedan. Tack 🙂


    1. Klara skriver: 10 februari 2020 kl 10:38

      *inlägget ska det stå!


    2. Sofia Wood skriver: 10 februari 2020 kl 10:45

      Dom är från Newbie! ❤️


  4. Miriam skriver: 10 februari 2020 kl 11:58

    Jag har en maktfråga! I dina tomatsåsrecept så brukar det stå att man ska finhacka morötter, men varför inte riva? Finns det nån specifik anledning? Skulle gärna vilja veta!
    Dessa tips är on point 😍


    1. Sofia Wood skriver: 10 februari 2020 kl 17:10

      Lite en smakfråga skulle jag säga, finhackad tycker jag håller formen och fastheten lite mer och riven smälter in i såsen mer. Om jag inte har tid och måste få fram maten snabbt kan jag grovriva eller ännu hellre strimla fint på mandolinen vilket blir en gnutta tjockare. Men tar hellre riven än för stora hackade bitar any day hehe!


  5. Louise skriver: 10 februari 2020 kl 12:41

    Tackar för bra tips (och en härlig blogg)! Har funderat på en mandolin från nämnda märke men de jag hittar är i plast? Vilken har du från Benriner som inte är i plast? Länk?


    1. Sofia Wood skriver: 10 februari 2020 kl 17:07

      Ja det var lite slarvigt uttryckt av mig, jag menar plastig som i inte robust och skranglig? Benriner är delvis gjorda i en stadig hårdplast som inte sviktar alls och i handslipade metallblad. Jag har denna, har haft i jättemånga år och använder minst varannan dag, ofta mer än så: https://bagarenochkocken.se/koksredskap/hackaskiva/benriner-mandolin-64mm-vit/#reviews


      1. Sofia Wood skriver: 10 februari 2020 kl 17:07

        kanske att jag har en storlek större men tror det är denna!


        1. Louise skriver: 11 februari 2020 kl 19:33

          Tack för ditt svar! Då vet jag vilken jag ska beställa. Lever med en före detta kock och vill inte beställa något skruttigt:)


  6. Julie skriver: 10 februari 2020 kl 14:04

    Så bra tips! Skriv gärna om rostfria stekpannor i din guide sen. Tycker jag sett såna i dina insta-stories? Jag har svårt att få till det med mina. Tycker mycket av det jag lagar bränner fast och vissa saker som tex omelett är helt omöjligt att få till. Misstänker att jag gör något fel…


    1. Sofia Wood skriver: 10 februari 2020 kl 17:01

      Yes, jag har ett par sinnessjukt bra, ska fota och visa!


  7. Marialifeonthewine.com skriver: 10 februari 2020 kl 14:21

    Tips på Alla Hjärtans dag middag? Kanske nåt med pligrimsmussla <3


    1. Sofia Wood skriver: 10 februari 2020 kl 17:01

      Ja kul! Kommer!


  8. Ella skriver: 10 februari 2020 kl 15:58

    Så bra tips! Känner att självförtroendet i köket ökar av såhär kunskap.
    Jag har faktiskt kokat pasta i vatten direkt från Medelhavet (Adriatiska, i Kroatien) eftersom jag hört just det tipset. Det gick inte att äta pastan sen, så salt var det! Men ja, salt ska det va, bara inte såå salt 🙂


    1. Sofia Wood skriver: 10 februari 2020 kl 16:54

      Hahahaha ok, ändå bra att veta att det talesättet inte funkar att översätta rakt av😂😅


  9. Therese skriver: 10 februari 2020 kl 16:05

    Åh, spännande läsning! Följdfråga: på ig sa du att man aldrig ska använda krossade tomater. Varför då?


    1. Sofia Wood skriver: 10 februari 2020 kl 17:01

      Jag tycker det är beskare och mer metalliskt i smaken, du vet när man får en tomatsås som smakar hård konservburk? Usch. Jag har hört att det är för att när tomaterna mals ner så krossas ofta de bittra kärnorna också som sen ligger och drar i vätskan. Personligen tycker jag hela skalade (gärna San Marzano) eller körsbärstomater på burk är överlägset godare.


      1. Ida skriver: 10 februari 2020 kl 20:57

        Testa märket Alce Nero, de har massa olika produkter, så även alla varianter av tomatsås. Det är det enda mina familj i Italien använder sig av, är det dessutom BIO så ännu bättre. Mörket på tomaterna fler verkligen hela skillnaden, kan lova att just de krossade tomaterna inte är beska!


        1. Sofia Wood skriver: 10 februari 2020 kl 21:17

          Spännande, ska leta efter!


  10. Emma skriver: 10 februari 2020 kl 16:35

    Mittbit lax 130 grader i 30 minuter, jag ska laga tinade laxfilébitar i ugn imorgon till middag, fungerar samma där?


    1. Sofia Wood skriver: 10 februari 2020 kl 16:58

      Behövs lite kortare tid beroende på storlek på bitarna då skulle jag gissa! Om du känner på biten och pressar nedåt litegrann och den glider isär i tjocka bitar är den klar. Jag tycker lax är godast när den är precis opak, inte så hårt tillagad.


  11. Sally skriver: 10 februari 2020 kl 16:37

    stort tack för tipsen!! älskar mattips!
    (men den här nyx-reklamen som tar över hela sidan matchar inte din mysiga stämning och vackra bilder så bra tyvärr)


    1. Sofia Wood skriver: 10 februari 2020 kl 16:55

      Tyvärr inte jag som bestämmer över banner-reklamen på sajten dessvärre! Men härligt att du gillar bloggen i övrigt <3


      1. Sally skriver: 10 februari 2020 kl 18:50

        Jag fattar, men de som bestämmer borde välja sånt som lirar med innehållet (tycker jag). Även jag ser fram emot att läsa om dina grytor och pannor!


        1. Sofia Wood skriver: 10 februari 2020 kl 19:23

          Håller helt med! 🙂


  12. Amanda skriver: 10 februari 2020 kl 20:41

    Jag älskar din bok 🙏🏼 Har en fråga bara när man mixar kronärtskockorna ska man ha med oljan då eller utan? Jag körde utan men kändes som den aldrig blev sådär slät som du beskrev..


  13. Amanda skriver: 10 februari 2020 kl 20:43

    Jag älskar din kokbok!! Men en fråga, när man mixar kronärtskockorna ska man ha med oljan då eller utan? Jag körde utan men kändes som den aldrig blev sådär slät som du beskrev..


    1. Sofia Wood skriver: 10 februari 2020 kl 21:20

      Jag brukar hälla av det mesta men en del blir ju såklart kvar. Hur slät den blir hänger nog ihop med ens mixer skulle jag gissa också. jag kan gilla den lite grövre ibland, det är ett ganska flexibelt recept!


  14. Tilda skriver: 11 februari 2020 kl 12:26

    Längtar efter pann- och kastrullguide! Jag kör bara gammal gjutjärn men vill investera i något som klarar lite högre temperatur utan att det fastnar (framförallt potatis!!).


  15. Marialangtudepalandet.dk skriver: 11 februari 2020 kl 15:16

    Bra enkla tips! Ser också fram emot stekpanneinlägget har kolalt lite på skeppshult oh andra på nätet men är de för tunga? Hur är de att diska? Etc. Blir spännande!


  16. Carolina skriver: 11 februari 2020 kl 16:16

    Så bra tips! Första bilden (pilgrimsmusslor?) – är den från din kokbok? Ser otroligt gott ut.


  17. Laura skriver: 11 februari 2020 kl 21:31

    Hej Sofia! Jag saltar pastavattnet med havssalt, men har märkt att pastarätten då ofta blir FÖR salt. Detta speciellt då jag har i kapris, oliver etc salt i såsen. Tips? Typ ba salta vattnet mindre?


  18. Johanna skriver: 11 februari 2020 kl 22:13

    Vilket panginlägg, nu blev jag sugen på att laga mat, igen! Har gjort din pastasås med burrata från kokboken så många gånger. Tog den till Norge i helgen men fick skarva lite eftersom sardeller tydligen inte är en grej i Norge 🙂


Dela på:
Laddar