Sofia Wood
Sofia Wood har en bakgrund i mode-, konst- och designbranschen. Hon har också ett brinnande matintresse, under hösten 2019 släpps hennes allra första kokbok, ”Chez Wood – en kokbok för vardag, vila och fest”. Bloggens syfte är att vara en inspirerande plats för uppskattning av ett personligt hem, vackra ting och medveten mat. Sofia bor med sin man och tre små barn lummiga Enskede i Stockholm i en färgfylld gammal lägenhet. Tillsammans med Elsa Billgren har Sofia också trend- och livsstilspodden Billgren Wood.
Annons

Bland menyer och morgontåg

Godmorgon från pendeltåget mot Uppsala, jag är på väg till författarfrukost på Akademibokhandeln. Jag och alla studenter, det läses kopierade utskrifter och markeras med understrykningspennor runt om i hela vagnen. Hade jag levt om mitt liv hade jag studerar mer, haft fler år på universitetet, tröskeln för att göra det nu känns så oändligt hög.

Annons

En av de roligaste sakerna jag vet just nu är att gå in på Instagram och se hur alla lagar ur boken, vilka recept som testas, vad ni tycker och hur rätterna kombineras.
Jag själv älskar att sätta ihop menyer, det har jag skrivit om tidigare, till exempel här. I början med boken hade jag en idé om att det skulle finnas ett uppslag med kombinerade rätter efter olika tillfällen men av någon anledning föll det tyvärr ur, jag får ta med mig det in i något annat projekt istället. Men efter lite letande bland mina första skisstexter hittade jag menyerna, och eftersom jag ändå tycker så mycket om tanken tänker jag att det ska få leva vidare här på bloggen, Istället för att de här tankarna ska få dö i min antecknings-app i mobilen. Så håll till godo, för er som har boken kommer här idéförslag på menyer till middag mitt i veckan, fredagsmiddag med vänner, lördagslunch och söndagsmiddag – fyra tillfällen som cirklar in det mesta i livet.

Middag mitt i veckan

  • Pasta med tomatsås och burrata, en perfekt tomatsås
  • Råstekt broccoli med citron och pinjenötter

 

Annons
  • Hel blomkål med cheddarbechamel
  • Enkel  grönsallad

 

  • Bakade ägg med zucchini, Boursinost och purjolök
  • Hyvlad rå fänkål med citron

Fredagsmiddag med vänner

  • Rostade päron med linser och ädelost
  • Pasta med brödsmulor

 

  • Pumpa med brysselkål, chèvre och valnötter
  • Crème Caramel med doft av apelsin, vanilj och kanel
Annons

 

  • Quinoarisotto med svamp och creme fraiche
  • Uncle Peters Passionsfrukskaka

Lördagslunch

  • Dadlar med yoghurt och chili
  • Galette med brie och svartkål

 

  • Champinjonsallad med parmesan
  • Cruditéer med kronärtskocksdip
  • Bakad fetaost med tomater

 

  • Carbonara med kronärtskocka och citron
  • Rädisor med smör och salt
Annons

 

  • Hasselbackspotatis med smetana och löjrom
  • Caesarsallad på svartkål med pocherat ägg och surdegskrutonger

Söndagsmiddag

  • Ribolita
  • Skrabbelucker

 

  • Svampragu med parmesanpolenta
  • Affogato

 

  • Melanzane
  • Karamelliserade päron med kokosmjölk

Ha en fin dag, vi hörs sen!

22 kommentarer till “Bland menyer och morgontåg”

  1. Jojo skriver: 08 november, 2019

    Jag äälskar konceptet med tips på hela menyer!! MER sånt😍😍🙏


    1. Sofia Wood skriver: 08 november, 2019

      Jaa! Absolut, älskar att planera såhär!


  2. Astrid H skriver: 08 november, 2019

    Nu har jag lagat två rätter ur din ljuvliga bok; quinoarisotton med svamp (maken: Det smakar lyxigt, som restaurangmat. Du borde ta ett glas vin till!) och butternutpastan (oerhört kräsna 14-åringen: Det luktar väldig gott. Och smakar helt okej. Det här kan jag tänka mig att äta igen. Oerhört kräsna 10-åringen: Jag älskar bladen! Dom kan vi gärna göra varje dag. Dom passar ju till allt! (smörstekta salviablad))

    Nej men alltså, allt är så himla gott och lagom lättlagat. I helgen blir det bananbrödet, och säkert quinoarisotton igen…
    Lycka till i Uppsala, det är så himla mysigt där!


    1. Sofia Wood skriver: 08 november, 2019

      Men åh vad glad jag blir Astrid, så himla roligt! Tusen tack gulliga du❤️


  3. Klara skriver: 08 november, 2019

    Perfekt ju! Har gjort hela veckomenyn för de kommande två veckorna med bara recept från boken 🙂 ska bli kul att testa alla recept!


    1. Sofia Wood skriver: 08 november, 2019

      Oj vad spännande!! Hoppas det ska smaka❤️


  4. Klara skriver: 08 november, 2019

    Tack för ett fint bokprat idag! Jag smet iväg under boksigneringen pga behövde gå till jobbet + är lite kass/obekväm socialt ibland, men det var fint att få se och höra dig berätta mer om hur du tänker kring mat, skönhet och självsnällhet. Tack för det!
    (Och förresten, du som pratat om din stilförvirring: Tyckte du var både chic och cool idag!)


    1. Sofia Wood skriver: 08 november, 2019

      Åh vad roligt att du kom och tyckte om samtalet, jag tyckte det var jättekul!

      Haha tack, bytte ett par gånger imorse hehe

      Kram!


  5. Marianne skriver: 08 november, 2019

    Hade så gärna varit där i Uppsala idag (bor i Östersund, så är lite långt), men jag skickade dit min syster istället 🙂 Hoppas på att hon fixat en signerad bok åt mig 🙂


    1. Sofia Wood skriver: 08 november, 2019

      Jaaa! Jag signerade en bok som var till en syster som hette Marianne, det måste ju vara du! Kram❤️


  6. Hanna skriver: 08 november, 2019

    Hej Sofia! Helt of topic, måste bara dela med mig av denna observation. Gick med mina barn från Bagarmossen där vi bor, till gamla enskede bageri. Och så fort vi gick genom sista tunneln vid sandsborg kom vi in i en annan värld såsom garderoben i Narnia. Obs, vi är helt nyinflyttade och jag lägger ingen som helst värdering i det ena eller den andra, men så intressant med dessa närliggande små parallella världar.
    I Bagarmossen: barnen heter Harriet, Eva och Allan, har bruna Manchesterbyxor, mini rodini (men helst inte senaste modellen) och snusnäsduk. Vagnen är av retromodell, kanske vinröd, och en virkad filt ligger däri. Mammorna har en kort lugg, mönstrade kläder eller funktionsplagg.
    I gamla enskede heter barnen Henry och Lilly, dom har marinblått, naturmaterial, en liten krage och kanske en volang på strumpan. Vagnar av modell bugaboo eller möjligtvis Britax med en cashmerepläd. Mammorna välklippta släta hår, enfärgade kläder, utställda jeans och rösterna är ljusa, mjuka och feminina. (Vi var där dagtid och såg knappt några pappor).
    Förstår att ekonomiska skillnader delvis är bakomliggande faktor så klart men det finns så många andra mekanismer som skapar de här små världarna där vi alla vill vara så unika men är helt lika ändå 🙂


    1. Ea skriver: 09 november, 2019

      Bor i Kärrtorp! Visst är det fascinerande med dessa olika världar! Tack för en fin blogg Sofia!


  7. Trude skriver: 08 november, 2019

    Å så godt! Venter spent på boken som kommer til Norge i dag 🙂


    1. MB skriver: 08 november, 2019

      Hurra, kommer den till Norge?? 😀 lycklig svensk men bosatt i grannlandet, som nu kommer laga massa god mat!


      1. Sofia Wood skriver: 09 november, 2019

        Den går att beställa till Norge från Adlibris ❤️


  8. Ireneresorochaventyr.se skriver: 08 november, 2019

    Jätte kul med tips på rätter! I synnerhet middagar med vänner, det blir ofta att man lagar samma paradrätt gång efter annan. Tack för en fin blogg!


  9. Sirje skriver: 08 november, 2019

    Hej, ville bara flika in att jag ikväll premiärade min nyinköpta mandolin. Aldrig ägt någon tidigare. Uppvuxen med potatisskalare och rivjärn (passande beskrivning även av föräldrarna)

    Så rev jag ner några morötter och förundrades över att de blev till perfekta tunna orangea mynt. Barnen åt och åt och lade i liten skål att ha i kojan. Som en skatt.
    Så fredagspepp! Man kan bli av en mandolin.

    Näst på tur står fänkålen med citron du nämnde. Looking forward to it. Tack för kökspepp!
    Kram!


    1. Sofia Wood skriver: 09 november, 2019

      Åh vad roligt, jag använder min oerhört mycket! Har du en så tillsats så du kan strimla också? Varje sopp, sås och grytbas på lök, morot och selleri är då kirrad under minuten – så skönt!


      1. Denice skriver: 09 november, 2019

        Var köper man den bästa mandolinen? Min sambo köpte en men den är värdelös. Så svår att använda.


        1. Sofia Wood skriver: 09 november, 2019

          Jag har en japansk Benriner, den är magisk! Finns både online och i många köksbutiker!


  10. Rebecca skriver: 09 november, 2019

    tusen tack för många läckra tips på rätter <3 Jag ser fram emot ditt Köpenhamnsinlägg ifall du kommer skriva ett sådant 🙂 Älskar den staden!


  11. Lisa skriver: 09 november, 2019

    Perfekt! Det här var faktiskt något som jag saknade i boken, tycker det är svårt annars att veta vad som passar ihop, framförallt vad gäller smårätter och sallader.


Dela på:
Annons

 

Laddar
https://sofiawood.elle.se/lardomar-om-att-vara-snall-och-kanske-dum/