Sofia Wood
Sofia Wood har en bakgrund i mode-, konst- och designbranschen. Hon har också ett brinnande matintresse, under hösten 2019 släpps hennes allra första kokbok, ”Chez Wood – en kokbok för vardag, vila och fest”. Bloggens syfte är att vara en inspirerande plats för uppskattning av ett personligt hem, vackra ting och medveten mat. Sofia bor med sin man och tre små barn lummiga Enskede i Stockholm i en färgfylld gammal lägenhet. Tillsammans med Elsa Billgren har Sofia också trend- och livsstilspodden Billgren Wood.
Annons

Exakt vad jag tycker du ska äta ikväll

Godmorgon! Äntligen den här veckans sista veckodag, jag orkar inte en sekund till, har precis så det räcker i 12 timmar till sen har jag använt upp allt. Tänk att man alltid glömmer hur intensiva de här veckorna innan jul är? Jag har ett schema som är knökfullt fram till dem 20:e december men sen ska jag verkligen ta det lugnt, stänga äv, stänga ner. Kanske att allt landar då också? Kanske att jag kan känna lite glädje över hur den här hösten och vintern blev, inte bara huvudet ner och jobba på.

Annons

Nåväl, vad jag ville säga var att jag vet precis vad du ska äta ikväll, det här är den ultimata fredagsrätten. Det är festligt men snabbt, väldigt få ingredienser och fungerar oavsett om du ska äta tjejmiddag innan ni ska ut och slira, om du vill äta mat i soffan iklädd pyjamas, romantiskt vackert eller bara som familjemiddag på veckans sista dag. Oavsett, kommer samtliga tycka att detta var det bästa valet, lovar. Kör en stor härlig grönsallad till också om du orkar, och citronstekt bellaverde eller broccoli. Ok, här kommer ett recept från boken: Pasta à la Vodka, kanske det godaste man kan äta. Och har du inte vodka hemma lovar jag att det faktiskt är värt att köpa en liten flaska så man kan fortsätta laga den här rätten.
Skriv och säg vad ni tyckte sen!

Annons

PASTA A LA VODKA

Ingredienser
(4 PORTIONER)
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1⁄2 tsk chiliflakes
1 tub tomatpuré (200 g)
1⁄2 dl vodka
2 1⁄2 dl matlagningsgrädde
300 g pasta
1 dl pastavatten
2 dl finriven parmesanost
1 kruka basilika, plockad
salt och nymalen svartpeppar
olivolja att steka i

Fräs löken i en gjutjärnsgryta med olivolja tills den är genomskinlig och mjuk, 3–4 minuter. Tillsätt vitlök och chiliflakes och fräs ytterligare några minuter, men tänk på att vitlöken inte ska ta färg.
Tillsätt tomatpurén och fräs försiktigt tills den blir mörkt roströd och börjar skära sig lite, cirka 10 minuter. Rör om ofta.
Häll på vodkan och låt koka ned till hälften under omrörning. Sänk värmen och rör ned grädden.
Koka pastan al dente. Spara 1 dl av pastavattnet innan du häller av pastan. Rör ned pastan och det sparade pastavattnet i såsen. Låt koka upp så att pastan verkligen suger upp såsen. Vänd ned parmesanen och smaka av med salt och generöst med nymalen svartpeppar. Avsluta med att röra ned basilikan.

 

20 kommentarer till “Exakt vad jag tycker du ska äta ikväll”

  1. Jessika skriver: 6 december 2019 kl 08:38

    Åh det har jag varit sugen på i typ flera veckor nu 😍 det får bli min måndagsmysmiddag efter helgjobbandet – så gott!!!!


  2. Josefine skriver: 6 december 2019 kl 08:49

    Åh jag lagad det igår till två trötta små barn och min mamma och det åts utan protester! Perfekt mat, går snabbt och är gott!

    Hoppas du får en lugn helg!


  3. Sophia skriver: 6 december 2019 kl 10:02

    Hej Sofia, tack för din fina, genomtänkta och ärliga blogg! Den har blivit ett självklart tillskott till min dagliga blogglektyr som består av hela 3 stycken nu 😀
    Jag undrar: kan man äta den här pastan som gravid?
    <3 Sophia


    1. Sofia Wood skriver: 6 december 2019 kl 10:25

      Jajamen, alkoholen kokar bort! Jag serverar den till mina barn 😉


    2. Sofia skriver: 6 december 2019 kl 13:28
      1. Sophia skriver: 6 december 2019 kl 22:24

        Okej, vad bra! Tack! 🙂


  4. Emma skriver: 6 december 2019 kl 12:07

    Åå har din bok och tänkt laga denna rätt och tänkt ”hmmm är det värt att köpa hem lite vodka, vad kan den tillföra i smak?”Vad tillför vodkan för smak? Förlåt om dum fråga


    1. Sofia Wood skriver: 6 december 2019 kl 13:09

      Det är ingen dum fråga alls utan faktiskt jättespännande! Skriver ett eget inlägg om det så alla får ta del! x


  5. Lina skriver: 6 december 2019 kl 12:38

    Åhh… Låter så gott! Det får bli kvällens middag! Vilken lyx!!

    Har en liten önskan om inlägg… Hur tänker du/ni när det gäller julklappar till barnen? Gammalt? Nytt? Tankar om vilka julklappar som ska/har införskaffats i år? Vore så fint att få lite inspiration på hållbara klappar till barnen!✨

    Tack för en fantastisk blogg som inte bara är en fröjd för ögat utan som också sprider så klok kunskap om allt mellan himmel och jord. Du har skapat en underbar plats att få ta del av! 😊🙏💛


    1. Sofia Wood skriver: 6 december 2019 kl 13:26

      Tack snälla! Det är så roligt att skriva bloggen när man vet att den uppskattas på andra sidan och läses <3 Ja, rolig idé med barnens julklappar, det ska jag skriva om! Kram!


  6. Alexandra skriver: 6 december 2019 kl 12:41

    Ååh lagade detta förra helgen när jag hade vänner på besök, så gott och uppskattat! Hade ricotta som tillbehör att klicka på för den som inte kan få nog av krämighet, rekommenderas!
    Gjorde också dina stekta dadlar med yoghurt som tilltugg, superoväntat och gott. Har aldrig tänkt tanken att steka dadlar förut konstigt nog.

    Blir så inspirerad av din matlagning och din filosofi kring maten, och jag undrar hur du själv får din inspiration? Brukar du främst experimentera fram egna recept och rätter eller brukar du laga recept från personer du själv inspireras av och kanske twixa dem lite?


    1. Sofia Wood skriver: 6 december 2019 kl 13:29

      Japp, också team krämigt här borta, vad gott med ricotta till! Kul idé med ett inspirationsinlägg, det ska jag absolut blogga om! x


  7. Anna-Lena skriver: 6 december 2019 kl 12:51

    Låter gott! Ikväll är det julmiddag med jobbet, så ikväll blir det faktiskt svenskt julbord, vilket är lite kul för mig som bor i Frankrike. Men jag jobbar på ett företag med mestadels svenskar/skandinaver så därför passar vi på att ha traditionellt svenskt julbord innan de flesta av oss firar en fransk jul!


  8. NinniLovisa skriver: 6 december 2019 kl 13:34

    Hej Sofia, ”gilla-♥️:at” funkar inte i det här inlägget.
    Jag skrev en fråga till inlägget om vego-mat till jul. Om Du vill och har möjlighet att svara på den, så är jag så tacksam.
    Varma ♥️:e Kramar från Ninni-Lovisa.


    1. Sofia Wood skriver: 7 december 2019 kl 05:44

      Åh störigt med hjärtat! Tack för info! Såg din fråga först nu, har svarat!☺️


  9. Hildegunn skriver: 6 december 2019 kl 17:36

    Ja lag den! Vi åt den på onsdag så tror ikke det blir vår middag i dag også, MRN virkelig supergod er den. Neste gang blir det med brokkoli også ❤️


    1. Hildegunn skriver: 6 december 2019 kl 21:50

      MEN skulle det stå, ikke MRN…🙈 Lang dag, eksamen rett on hjørnet…


  10. Rebecca skriver: 6 december 2019 kl 17:53

    Hej Sofia
    Kan man byta ut vodka till rödvin? Det är det jag har hemma …..:)


  11. Emma skriver: 6 december 2019 kl 18:06

    Check på den! 🙂 Ska just sätta oss till bords och njuta av denna mycket mumsiga pasta.


  12. Sanna skriver: 6 december 2019 kl 23:18

    Ååh tack för påminnelsen! Den här har helt fallit i glömska hos mig. Minns när jag såg Rachel Ray laga den på Oprah för hundra år sedan.


Dela på:
Laddar