Sofia Wood
Välkommen till den här bloggen! Jag är författaren bakom kokböckerna ”Vinter hos Wood” och ”Chez Wood” men också den före detta marknadschefen som lämnade allt och nu försöker få ihop ett nytt slags liv som författare, bloggare och poddare med familj och tre barn. Här inne har vi engagerade samtal om jakten på lycka, om enkla saker gjorda med omtanke, om mat, inredning och konst, liv och politik. Vi är också jämlika, vänskapliga och vänliga.
Annons

Berättelsen om vår nya våning

Så idag visade jag en liten bild på vårt nya hem i Norrköping på Instagram och jag ska göra det här med men jag måste börja med hur allt gick till.

För några veckor sedan hittade vi en bostadsrätt på Knäppingsborgsgatan i Norrköping, ett renoveringsobjekt med enorm potential. En stor jugendvåning som fungerat som kontor i många år och nu styckats i två separata våningar och såldes som två olika bostadsrätter. Våningen var på ca 161 kvm, hade ett tunt  skal av kontorsattiraljer såsom takplattor, miljoner uttag, tillfälliga väggar som inte var original, ett ganska deppigt kök och framförallt inget badrum då det hamnat i den andra lägenhetshalvan vid avstyckningen. Men potentialen fanns där, precis under allt det trista låg en alldeles ljuvlig och unik våning.

Annons

Så jag tittade på den men insåg ganska omgående att den inte skulle fungera för oss eftersom planlösningen var fel och köket inte hade gått att flytta så som vi hade behövt. Hade vi haft två barn hade det gått men inte med tre.

Annons

Innan jag tittade på lägenheten hade jag redan mentalt flyttat in i den så dygnet som följde spenderades i djup besvikelse. Det enda fina med det hela var att det verkligen cementerade insikten för oss att jo, den här flytten är verkligen något vi vill, annars skulle det inte känns så jobbigt att det här inte var bra.

Så nästa dag tog jag tag i det hela och ringde upp alla de mäklare jag fått höra var bäst i Norrköping och beskrev vad vi var ute efter. En sekelskiftesvåning med fina originaldetaljer, högt i tak, fungerande kakelugn, måste inte vara en femma men behöver kunna gå att bygga om till det. Ljus och många fönster.

Alla mäklare svarar samma sak:Paradvåningar som den du beskriver finns många av i Norrköping men nästan alla är hyresrätter. Men de säger också att de kommer hitta en åt oss, det kommer bara ta ett bra tag. Vi har inte bråttom säger jag utan det är helt ok för oss för att vänta ett år bara vi hittar rätt.

När jag lägger på med sista mäklaren kan jag inte sluta tänka på vad alla sagt, att det nästan bara är hyresrätter som matchar vad jag söker. Inte kan det väl…?

Annons

Så jag minns plötsligt vad en hyresvärd heter och går in och kollar på deras sajt.. och där är den? Eh va, är det här en ledig våning? Som bara finns där? För nån att få?

En 5:a på 185 kvm, sekelskifte, tre fungerande kakelugnar, ljuvlig stuckatur, över 3,5 m i tak, två balkonger, nytt kök och badrum, vackra trägolv. Jag tror jag mailade dem tre gånger på 20 minuter och ringde även receptionen. Det här var på fredagen, på måndagen tittade jag på den och… lo and behold – på onsdagen var den vår.

Det här kanske låter helt fruktansvärt storstadsförvrängt men att det här nu är vårt hem.. Och att den bara gick att få såhär… det händer liksom inte? Fast med den lilla skillnaden att det gjorde det.

Så nu är lägenheten i Enskede såld. För den köper vi ett sommarhus vid havet och så spenderar vi dagarna här istället. Det här är vardagsrummet, till vänster precis ur bild ligger ett stort runt burspråk och ljuset flödar i söderläge. Och det här är inte ens det vackraste rummet utan det är i själva verket nästa rum med de maffigaste stuckaturer jag nånsin sett. Just nu målas det om i våningen men om bara två veckor.. så bor vi här?

Annons

Välkommen hem, här ska vi nog trivas.

 

 

71 kommentarer till “Berättelsen om vår nya våning”

 1. Julia skriver: 4 december 2020 kl 15:31

  Men wooooow wow wow! Magi, det måste det vara! Från en göteborgare: Finns det såna hyresrätter?! Så himla stort grattis! Och vilken bonus för oss, vi får två nya hem att följa 🙂

  Ha en härlig fredag!

  (Och tack för uppdateringen! MVH tennisarmbågen haha)


 2. Johanna skriver: 4 december 2020 kl 15:34

  Så underbart! Och fantastiskt att ”bostadskarriär” kan vara något helt annat än det förväntade 🙂 Stort och varmt grattis till er, ska bli så roligt att följa!


 3. Lisa skriver: 4 december 2020 kl 16:13

  Ha ha, precis vad jag tänkte- de maffigaste lägeneterna är hyresrätter i denna stad! Vilken supermaffig ni lyckades hitta! Heeelt sanslös och den kommer bli sagolik! Stort grattis!


 4. Johanna skriver: 4 december 2020 kl 16:21

  Stort grattis! Men det låter ju helt overkligt för en stockholmare. Hur funkar det? Är det alltså inte kö till så attraktiva hyresrätter då? För att de är dyra att hyra? Eller finns det inget kösystem som i Stockholm?


  1. Jessica skriver: 4 december 2020 kl 21:33

   Jag undrar samma!! Har de ingen kö som man måste ha stått i i 20 år i Norrpan? Fantastisk lägenhet!! Stort grattis Sofia!


   1. Soffan skriver: 5 december 2020 kl 10:33

    Privata hyresvärdar får (på gott och ont) göra som dom vill med kösystem. Vissa har helt enkelt inget.


   2. Johanna skriver: 5 december 2020 kl 16:28

    Jag är uppvuxen i Norrköping och generellt sett är det ganska lätt att få tag i en hyresrätt, jag har aldrig stått i bostadskö och har fått tag i både ettor, tvåa och trea efter några månaders letande. Enklast är att telefonterrorisera mindre hyresvärdar som inte har något kösystem.
    Vet inte hur vanligt det är att just så här stora, maffiga lägenheter bara finns lediga, men det har säkert att göra med att folk inte har råd med hyran. Den kanske inte är så hög om man är van vid Stockholmspriser och löner 🤷🏼‍♀️


  2. Linn skriver: 4 december 2020 kl 22:00

   Jag växte upp i en fantastisk 20-tals hyresrätt och har bott i kollektiv i en sekelskiftes-6a med utsikt över Strömmen. Hyran var 14 000. Välkomna till Norrköping! 😉 i princip ingen kö till så stora lägenheter!


 5. Elin skriver: 4 december 2020 kl 16:37

  Men vad fint! Du måste visa flera rum! Är det centralt? Är det hög hyra? Varför bor folk i Stockholm…


 6. Sandra Bergström skriver: 4 december 2020 kl 16:45

  Åh vi var med om ungefär samma sak i veckan! Vi ställde oss i kö för ett litet tag sedan och i måndags ringde de upp och hade en ledig våning i ett hus åt oss! Idag skrev vi på kontraktet 🙂


 7. Julie skriver: 4 december 2020 kl 16:46

  Helt otroligt, stort grattis! Ser fram emot att se fler bilder 😍


 8. Therese skriver: 4 december 2020 kl 16:49

  Minns att jag reagerade på det när jag flyttade till Norrköping. Att allt är privata hyresvärdar som väljer och vrakar bland hyresgästerna. Gjorde att jag fick en lägenhet lätt som en plätt, men att den jag hyrde ut till i andrahand sen inte fick lägenhet alls, då hen kom inflyttad från utlandet. Oavsett det – varmt välkomna till Norrköping! Kan inte komma över hur lustigt det är att jag, när du hade frågestund på ig, frågade om du hade tips på var jag skulle bo i Norrköping. Vi har nämligen sålt vårt hus och är bostadslösa från april. Men så hittade du boende till din familj istället. Jag hoppas våra vägar korsas någon gång, tror jag har stött på din mamma i ett jobbsammanhang någon gång. ☺️


  1. Therese skriver: 4 december 2020 kl 16:51

   Kom på att man nog inte får skriva så på sociala medier om man inte är en offentlig person själv. Hoppas oavsett att du och din familj kommer att trivas.


   1. Sofia Wood skriver: 5 december 2020 kl 14:24

    Tänker du med mamma? Det är nog ingen fara, som rektor är man på många sätt semioffentlig framförallt eftersom hon också var rektor på Rågsvedsskolan när det var upplopp där och alltid varit väldigt engagerad i integrationsfrågor i många år.


    1. Johanna skriver: 5 december 2020 kl 17:24

     Pendlade hon från Norrköping till Rågsved?


     1. Sofia Wood skriver: 5 december 2020 kl 19:00

      Nej hon bodde här i Stockholm då, hon flyttade tillbaka för två år sen ungefär!


    2. Therese skriver: 12 december 2020 kl 20:13

     Nej, tänkte mer på att jag skrev att jag hoppades att våra vägar skulle korsas någon gång. Tänker också att rektorer har en offentlig position på många sätt. Vi känner ju inte varandra och jag är ju inte offentlig, så tänker att det inte är helt lämpligt att skriva så hehe. Men det jag menade är att jag hoppas att du kommer synas och finnas i Norrköping på ett sätt så man får ta del av det. En restaurang, en lokal med sånt som du kan o står för mm mm.


 9. Kristin skriver: 4 december 2020 kl 17:03

  Haha, EXAKT samma resa som vi gjort. Vi har en mindre sekelskiftesvåning (125 kvm), tyvärr utan kakelugnar. Men häpnade också över hur lätt det var att få en så fin hyresrätt här i Norrpan!


  1. Kristin skriver: 5 december 2020 kl 09:31

   Vill också tillägga att i Norrköping är husnormen jättestark, kanske för att vanligt folk har råd att köpa hus i större utsträckning än i Sthlm. Flera som har höjt på ögonbrynen över att vi bor med två barn en hyresrätt, ”varför köper ni inte hus?”. Såå… det en markant skillnad jämfört med sthlm.


 10. Elvira skriver: 4 december 2020 kl 17:06

  Så otroligt vackert. Ja vi behöver verkligen höra
  allt allt allt om de här fantastiska ni precis varit med om💕. Vad roligt med landställe också kommer vara underbart att följa 😍🙌✨ Heja Livet


 11. Jessica skriver: 4 december 2020 kl 17:38

  Flyttade också från Stockholm fast till Malmö istället. Och hittade en hyresrätt med 6 rum och kök mitt i stan! Älskar hyresrätt!


 12. Marie skriver: 4 december 2020 kl 17:51

  What what fra Norge, hva betyr dette? At dere leier leiligheten istedenfor å kjøpe? Dere risikerer ikke å bli kastet ut og sånt, sikkert? Spør virkelig ikke for å være bitchy, altså! Det er bare det at i Norge så er det sånn at alle kjøper, vi har ingen god praksis/skikkelig leiemarked å snakke om her i landet. Det er veldig dumt, synes jeg, det er latterlig at alle må kjøpe.

  Uansett, hurra og gratulerer, den ser helt fantastisk ut!! Gleder meg til å følge med på prosessen!


  1. Miriam skriver: 4 december 2020 kl 18:00

   Jeg er også norsk og skjønner ikke dette helt! (Og må si at ikke alle kjøper, i Oslo er det så dyrt at mange ikke får nok lån til å kjøpe alene).


   1. L skriver: 4 december 2020 kl 19:31

    Hyresrätter i Sverige är ägda av bostadsföretag eller kommunerna. Det är väldigt svårt att bli vräkt (utkastad) om man betalar hyra och inte har rave varje helg. 🙂 Stor skillnad från i Norge där nästan alla hyreslägenheter verkar ägas av privatpersoner, vad jag sett.


    1. Miriam skriver: 4 december 2020 kl 21:59

     Så man kan altså bo der i ”så lenge man vil” normalt sett? Det er mange firmaer som leier ut i Norge, men det er ganske standard kontrakt med tre måneders gjensidig oppsigelse uansett om det er privat eller firma. Og det er fritt marked, så svært dyrt å leie, ingen regulering. Jeg eier nå 65 kvm sentralt i Oslo med min samboer, og vi betaler mindre i lån enn da vi leide.


     1. Malin S skriver: 4 december 2020 kl 22:12

      Ja man kan bo så lenge man vill i princip men det finns ju kontrakt och uppsigelsetid på ofte 3 månader. Alltså hyresvärden kan säga upp men inte hur som helst. Det är inte alls så hutlösa hyror som i Norge. Det är lite chockartat att flytta åt andra hållet.


  2. Elisabeth skriver: 4 december 2020 kl 21:15

   Lagstiftningen är väldigt stark och skyddar hyresgästen. Det kallas besittningsskydd, och innebär att hyresvärden inte kan säga upp dig om du inte misskött dig riktigt allvarligt, eller huset ska ändra användningsområde.


  3. Malin S skriver: 4 december 2020 kl 21:55

   Hei, det er stor førskjell på boligsituationen i Norge og Sverige. Inte før og skryte men på mange måter er det mer jemlikt i Sverige. Vi har også hatt en allmännytta som gjort det møjligt før hyresrätter. Og nei Sofia kommer ikke bli utkastet. Hyresgäster har starkare skydd i Sverige. (Unnskyll før min norska, prøver så gott jeg kan)


   1. Maja skriver: 5 december 2020 kl 13:13

    Det er veldig vanskelig å bli kastet ut som leietaker i Norge også. Det er andre grunner til at utleiemarkedet er litt fucked her.


    1. Miriam skriver: 5 december 2020 kl 14:34

     Vil bare presisere at grunnen til at man ”blir kastet ut” i Norge som regel er at kontrakten har 3 måneders gjensidig oppsigelse, og mange huseiere skal enten pusse opp, selge eller flytte inn selv. Man har et godt vern innenfor kontrakten med Husleieloven. Men med 3 måneders oppsigelse er det jo ustabilt, og det er veldig vanlig å måtte flytte en del hvis man leier. Det er jo absolutt en del ”hushaier” som vi sier på norsk, men mye av problemet er nok at leietakere ikke kjenner sine egne rettigheter også.


  4. Sofia Wood skriver: 5 december 2020 kl 14:28

   Nej ingen risk att vi inte får bo kvar, det är ingen andrahandsuthyrning utan kontraktet är vårt❤️


   1. Marie skriver: 6 december 2020 kl 10:01

    Hehe, jeg trodde ikke det heller altså, ble bare usikker på hvordan det fungerer. Så dette er altså et delvis regulert boligmarked, sånn som jeg tror man har i f.eks new york også? Carrie hadde en sånn leilighet:) Hvordan er det hvis dere vil gjøre strukturelle endringer, rive en vegg f.eks? Står dere fritt til å pusse opp? Det ser jo ikke ut som dere må gjøre noe, altså.

    Er spent på hvordan dette blir i norge, som noen sa ovenfor er boligmarkedet i Norge blitt så koko og dyrt at de som er yngre/ikke har rike foreldre ikke får kjøpt seg inn på markeder. Så da må de leie, men leiemarkedet er tilpasset studenter og kontorbygg/butikklokaler , og det er lite profesjonell utleie av fine, ”voksne” leiligheter. Her må vi nok lære av dere ja 🙂


 13. Jennyw skriver: 4 december 2020 kl 19:47

  Wow wow wow, vad ska jag säga – vilken dröm du lever nu Sofia! Och jag hoppas vi får följa med! <3


 14. Malin S skriver: 4 december 2020 kl 21:57

  Stort Grattis! På många vis en så fin stad. Ett tips är att gå och se all graffiti i den inre hamnen innan den försvinner för nya byggnader.


 15. Joanna skriver: 5 december 2020 kl 06:52

  Jag blir sååååå sinnesjukt avundsjukt. Vilken DRÖM 🤩 kanske låter konstigt men jag drömmer om att flytta till en småstad, allt verkar enklare logistiskt och man får mer tid till det som betyder något. Men vi har all familj i Stockholm. Kan man lämna det? Vill ju precis som du att barnen ska få växa upp i närhet till sina morföräldrar. Får bli senare i livet när barnen är utflugna ☺️


  1. Therese skriver: 5 december 2020 kl 07:13

   Norrköping är inte en småstad utan möjligtvis en av Sveriges alla mellanstora städer. Brukar skvalpa runt där med alla kommuner i samma storlek, Linköping, Örebro, Västerås och Helsingborg tex. Just nu Sveriges 9 största kommun. Om jag själv ska tycka något så tycker jag att Norrköping är en liten storstad i hur den är uppbyggd och den känsla som finns här, men det är vad jag tycker. ☺️


  2. Stella skriver: 5 december 2020 kl 10:08

   Jag flyttade själv med min då 3-åring från sthlm där jag har all familj. Det går fint, man får väl kämpa lite på andra sätt men fler av de vänner jag fått här är som familj. Får också öva på att be om hjälp ☺️ Ångrar det inte en sekund. Bor i Gävle och ja, allt är nära på ett sätt jag aldrig kunnat drömma om i sthlm.


 16. Karin skriver: 5 december 2020 kl 08:35

  Så underbart! Vad kul för er familj, och vilken otroligt fin lägenhet! 😍
  När jag flyttade till Norrköping att de va så knäppt att det bland annat gick att bo i studentlägenhet och kollektiv i sekelskiftesvåningar. Man satt på golvet framför nån kakelugn och drack drack billigt vin och blickade upp mot stuckaturer och nån loppad kristallkrona samtidigt som man lyssnade på ”jag är en vampyr” på högsta volym. ❤️

  Kanske lite annat liv ni kommer leva nu, men myset i att kunna få bo på det sättet!
  Så härligt att ni lyckades knipa ett riktigt guldkorn, hoppas att ni ska trivas 💛


  1. Kristin skriver: 5 december 2020 kl 20:02

   Det är ju så det SKA vara. Det är Stockholms bostads- och hyresmarknad som är den knäppa!


   1. K. skriver: 10 december 2020 kl 07:54

    Ja, så skönt med städer som inte har drabbats av den här utförsäljningshetsen när det gäller hyresrätter. Mitt huvud brinner lite när jag tänker på hur trasig Stockholms bostadsmarknad är


 17. Jenny skriver: 5 december 2020 kl 08:54

  Wow, vilken grej! En inspirerande historia. Grattis!


 18. Luna skriver: 5 december 2020 kl 10:15

  Man dör ju för kakelugnen! ❤️ Så fin! Grattis! 🥰


  1. Sofia Wood skriver: 5 december 2020 kl 14:29

   Det finns två till som är helt ljuvliga!


 19. Johanna skriver: 5 december 2020 kl 10:34

  Åh vad härligt! Vilken lycka! Grattis!
  Tycker det är great att någon som du visar att bostads- & vardagslyckan inte måste innebära ett boende i sthlm. Vi är ju många som under så många år i sthlm indoktrinerats av nivån på bostadspriser eller kötider. När övriga landet har SÅ mycket att erbjuda i form av just livskvalitet och trygghet.

  Vi lämnade bostadsmarknaden i sthlm för 2 år sedan och köpte ett hus för lägre kostnad än en 1:a på söder 1h bort. Vi har dock inte lämnat arbetsmarknaden i stan utan pendlar (iaf innan pandemin) några dagar/v. Jag tackar min lyckliga stjärna för att vi vågade. Aldrig har jag varit så tillfreds som nu. Jag känner mig så mycket mer närvarande.

  Hoppas verkligen du kommer uppleva samma ❤️


 20. Soffan skriver: 5 december 2020 kl 10:41

  Stort grattis till er flytt med allt vad det innebär, väldigt inspirerande!
  Ni vet säkert (men typiskt mig att icke ha koll när vi skulle köpa sommarhus) är att man inte får skjuta upp vinst från bostad vid köp av fritidshus så man räknar på att betala in skatten direkt. Om huset vid havet inte är taxerat som fritidshus är det däremot lugnt!


  1. Sofia Wood skriver: 5 december 2020 kl 14:13

   Vi vet det, jag betalar gärna in sånt där direkt, det ska ändå in vid nått tillfälle så det är lika bra att få gjort ☺️


 21. Ninni skriver: 5 december 2020 kl 11:45

  Wow vad häftigt! Och vilken underbar plan att istället köpa sommarhus vid havet!😍


 22. Anna P skriver: 5 december 2020 kl 12:21

  Men alltså wow! 🤩🤩🤩 Så sjukt fin lägenhet!
  Grattis!🎉 Vilken tur och vilken lycka!


 23. Lisa skriver: 5 december 2020 kl 13:20

  Så härligt! Älskar Norrköping – min pappa är därifrån och känner varje gång vi är där att det är en så himla fin stad, och även att det verkligen finns en tanke och ansträngning bakom allt arbete med att restaurera och återuppliva delar av staden som kanske var mer ruffiga för några årtionden sen. Är från Göteborg och har insett att jag älskar gamla merkantilstäder (även Glasgow, t ex). Strömmen, fabriksområdet, spårvagnarna, alléerna, kullerstenarna, Röda Stan… lite avis på er som får allt detta varje dag!

  Mina farföräldrar bodde precis runt hörnet från Knäppingsborgsgatan, på Kristinagatan, och innan dess (och farmor nu igen på egen hand) på Repslagargatan. Alla tillräckligt nära för att gå till mellandagsrean på varuhusen utan att ta på sig någon jacka, minns jag från alla jular där! 😄


 24. Sara skriver: 5 december 2020 kl 15:58

  Åh vilken fantastisk våning! 😍 Jag och min lilla familj trängs i en liten hyrestvåa i Stockholm och håller på och tittar på vart vi skulle kunna bo istället. Jag har aldrig varit i Norrköping, men det ser väldigt fint ut. Ni som bor där, hur skulle ni beskriva staden? Är det öppet och varmt eller mer reserverat? Det beror ju såklart mycket på en själv, men varje stad har ju ändå en egen känsla så att säga 🙂


  1. Elin skriver: 5 december 2020 kl 16:50

   Hallå Sara! Jag har bott i Norrköping hela mitt liv, både på landet utanför stan, mitt i smeten och i stadsdelar som omgärdar city. En sak som jag tänker är väldigt central med Norrköping, är att det är en gammal arbetarstad. Och det lever kvar, sitter i väggarna, mentaliteten. Idag finns det liksom en stolthet kring arbetaridentiteten. Det skiner igenom på många olika sätt, men bland annat genom bevarandet och restaureringen av de gamla fabrikerna, som idag inhyser museum, restauranger, universitet. Men framförallt skulle jag vilja peka på att Norrköping har ett otroligt rikt kulturliv, och att det är en… typ, genuin stad. Ganska osnobbig, eller vad man ska säga. Kom och häng här! Det är skitmysigt!


   1. Johanna skriver: 5 december 2020 kl 17:26

    Jag har aldrig varit i Norrköping tyvärr men vet flera som också framhåller att det är en arbetarstad. Det är fint.


  2. ANDREA skriver: 5 december 2020 kl 21:07

   En viktig detalj med Norrköping är att det kan krävas lite tid för att vänja sig vid dialekten. Jag flyttade till Norrköping från Sörmland 2011 och fick en chock över den breda östgötskan. Det tog tid att vänja mig vid hur folk pratade. 9 år senare bor jag fortfarande kvar i Östergötland, men nu i Linköping, och kan fortfarande haja till över dialekten ibland 😅


  3. Karin skriver: 6 december 2020 kl 08:00

   Hej Sara!

   Jag skulle säga de många glömmer med Norrköping (för man alltid tänker på storebror Linköping) är att det också är en studentstad och inte alltid bara en ”arbetarstad”, som också är väldigt glada över sina studenter och studenterna är väldigt glada i staden. Detta gör att det ändå finns många som varje år flyttar in i staden från olika håll. Det är liksom inga problem och väldigt naturligt 🙂 det är också mycket bra företagsliv (jag driver själv en designbyrå här) och ett väldigt öppet och bra klimat. jag tycker staden är väldigt välkomnande! Visst, sen har norrköping verkligen sina problemområden också. Det går inte att sticka under stolen med. Men vilken svensk stad har inte det? Och då är det väl bättre än att det avskräcker en, att flytta hit och fortsätta välkomna olika och engagera sig i staden ❤️ Finns så många fina intiativ!


  4. Emelie skriver: 6 december 2020 kl 10:39

   Jag bor i Norrköping och upplever tyvärr att många som bor här är ganska inåtvända. Vet inte om inåtvänd är rätt ord, men folk känns generellt ganska sura? Det märks i vardagen i kontakt med främlingar – inte mycket artigheter eller leenden. Har helt absurda exempel från butiker/restauranger/caféer med personal som beter sig mer som ett trött tonårssyskon än servicepersonal. Å andra sidan har jag ju inte vistats lika mycket i andra städer i Sverige som i Norrköping, så kan ju vara likadant på andra ställen. Märker dock en tydlig skillnad när jag är i exempelvis Malmö – folk ler mycket mer, man har ögonkontakt med främlingar, servicepersonal är mer varm och engagerad. Min kille tycker att det är stor skillnad jämfört med Linköping som ligger 3 mil bort – mycket ”trevligare” befolkning där. Har dock inte märkt detta själv.


   1. Hanna skriver: 10 december 2020 kl 20:04

    Är uppväxt och bor i Malmö och kan verkligen inte känna igen din beskrivning. Tycker folk är såå sura här. Upplever faktiskt att folk är trevligare i Stockholm…


  5. Anna skriver: 6 december 2020 kl 21:08

   Jag har bott i olika städer i Sverige men bor nu sedan ett par år tillbaka i Norrköping och upplever att det är svårt att lära känna folk här. Norrköpingsborna är inte överdrivet sociala och min upplevelse är att de inte alltid är så artiga/trevliga mot främlingar. Dessutom är stadskärnan ganska död, många butiker har slagit igen och det finns väldigt få bra restauranger. Förut fanns det i alla fall en fiskaffär i stan men den är borta och det går inte att få tag på något gott bröd. Att Norrköping beskrivs som en liten storstad med rikt kulturliv (är kulturarbetare själv) känns ganska främmande, bor vi ens i samma stad?! 😂 Ber så hemskt mycket om ursäkt för min klagosång, som ni märker trivs jag inte särskilt bra här utan längtar tillbaka till Stockholm. Otur! 😅


   1. Elin skriver: 7 december 2020 kl 12:57

    Hej Anna! Som du säger – så knäppt att man har så olika bilder av samma stad! Jag står fast vid att jag anser att Norrköping har ett rikt kulturliv, men med tillägget att det har hänt en del saker de senaste åren som har dragit ner det en del. Spelningar och små teaterproduktioner på Lilla teatern och Skandiateatern är ett minne blott. Alla små knäppa popklubbar som arrangerades i källaren på Värmekyrkan likaså. Graffitiväggarna i Kolhamnen är på väg bort. Jag kanske har kvar bilden av hur kulturlivet var för fem år sedan? Men det är okej att se på det olika. Tråkigt att du inte trivs, hoppas att du hamnar på din plats i livet snart. 🌱


 25. Eli skriver: 5 december 2020 kl 16:15

  Så himla lifehack. Jeg hadde gjerde leid i Norge/Oslo, men alle utleieleiligheter er enten 1) privateide leiligheter hvor eieren er utenlands osv og planlegger å komme tilbake – så ikke langtids, eller 2) shitty leiligheter eid av private uleiefirmaer. Disse presser inn så mange de kan i leilighetene, og de blir verken godt ivaretatt eller er særlig pene. Nesten alle fine leiligheter i Oslo er privateide, men dersom jeg kunne fått tak i en leilighet hvor jeg var garantert å ikke bli kastet ut, hadde det vært helt magisk! Så heldig du er!!! (NB: man har vern i Norge og blir ikke ”kastet ut” men de fleste leier ut leiligheter bare for en kort tid av gangen.)


 26. Sofia skriver: 5 december 2020 kl 19:49

  Grattis! Detta blir heeeeelt fantastiskt! Du och ni har verkligen tänkt utanför boxen. Så mycket mer ni får för pengarna. Hoppas och tror att det även blir super för barnen. Mervärde och livskvalitet!

  Kramar från Sofia som aldrig ångrat flytten till Österlen


 27. Sofia skriver: 5 december 2020 kl 22:38

  Grattis till en otroligt vacker lägenhet! 😊


 28. Lena skriver: 6 december 2020 kl 01:29

  Milda Matilda vad jag håller tummarna för att den där gröna rutan plockas upp och målas i hela rummet. Jag blir pirrig i magen då jag tänker på det. Skulle nästan erbjuda mig att själv utföra jobbet gratis, som terapi.


 29. Anna skriver: 6 december 2020 kl 09:19

  Då får du nära till Popsi i Norrköping ich sommarhuset köps kanske i Valdemarsvik? Fint bägge två.


 30. Karoline skriver: 6 december 2020 kl 09:58

  Så kul, grattis! En våning kallas det om lägenheten är på eget våningsplan dvs enbart en lägenhet på hela planet. Är det flera lägenheter på våningsplanet kallas det bara lägenhet.


 31. Karolina skriver: 6 december 2020 kl 11:17

  Sofia, vad roligt att höra. Jag kan verkligen rekommendera detta upplägg med hyresrätt och fritidshus! Det är en frihet att inte vara lika belånad som en skulle kunna varit. Vi har två barn och bor i Göteborg med samma upplägg. I hyresrätt i mysiga Kungsladugård och så räckte pengarna istället till ett gammalt sommarhus på Orust + en kolonilott i stan, några hundra meter från gården vi bor på, som vi lite har som en förlängning av lägenheten med trädgård. Så himla bra upplägg och härligt att kunna växla miljö för familjen mellan lägenheten, lotten och fritidshuset! Grattis till ett vinnande koncept fyllt av livskvalitet!


 32. Anna skriver: 6 december 2020 kl 17:25

  Åh vad härligt! Jag har gjort något liknande för åtta år sedan. Min dåvarande sambo och jag blev särbos och vår dotter och jag flyttade till en stor hyreslägenhet (145 kvadrat) 5 km bort. Huset är byggt på 1880-talet och vi har högt i tak, rum i fil och fiskbensparkett. Jag älskar vårt hem! Samtidigt köpte jag en liten stuga på ön Tjörn här på västkusten, en dröm jag haft i fler år men som min sambo (numera särbo ) inte delade. Jag kan knappt tro att det är sant! Är såå lyckligt lottad. Jag tycker så klart att ni gjort helt rätt, och önskar er lycka till med allt!


 33. Åsa skriver: 7 december 2020 kl 04:19

  Grattis Sofia! Och vad kul med sommarhus, har själv ett sommarhus på en ö och tycker att det skall bli spännande att följa er resa när ni skaffar sommarstuga. Tyvärr har ju priserna gått upp ganska kraftigt nu när vi har pandemin. Men jag tror att ni kan hitta mycket fint nära Norpan. Mvh Åsa


 34. Anna skriver: 8 december 2020 kl 13:37

  Nu har jag lyssnat på er podd om din flytt. Jag vill ha mer, mycket mer nörderi och mer av dina tankar. jag gillar verkligen Elsa men jag upplevde det som att hon nästan pratade mer om din flytt än vad du gjorde och att Elsas tankar belystes mer än dina. Jag förstår att ni har ett pågående samtal och ta det snälla inte som något negativt. Det var bra alltihopa! Jag vill ju bara veta ännu mer:). Hoppas verkligen att du vill och orkar visa hur du tänker kring din nya våning och inredningen (och sommarhuset!!!!).
  Allt gott!


  1. Linn skriver: 8 december 2020 kl 19:20

   Åh jag håller med faktiskt! Fast jag fick känslan av att Elsa ville höja samtalet till att handla om flyttar som ett ”tecken i tiden”. Medan jag själv egentligen bara ville höra allt smaskigt om planlösning, exakt hur Sofia ska inreda, mer om originaldetaljerna, vad är det för kök hon ska laga mat i osv. Haha! Sååå nyfiken på detta, är ju inte precis så mycket som händer i ens eget liv nu så det är UNDERBART att höra om någon som faktiskt gör något!


 35. Victoria skriver: 10 december 2020 kl 19:19

  Norrköping har velat behålla sin ”arbetarstad”-anda och det är en anledning att de låtit så många fina lägenheter vara kvar som hyresrätter. Till skillnad från Linköping som lät stora delar av deras sekelskifteshus bli bostadsrätter.


 36. Evelina skriver: 22 december 2020 kl 13:52

  Så roligt det ska bli att få följa dig i Norrköping! Och att få se hur ni inreder lägenheten.
  Kramar från en östgöte


Dela på:
Laddar