Hej och välkommen till mitt bokskåp och ett viktigt meddelande om två kokböcker du behöver äga. Den ena kommer vara enkel att få tag på och den andra kommer vara svårare men det är min absoluta övertygelse om att du ändå behöver båda. Vi börjar med den boken som kommer vara lite svårare att få tag på. Living & Eating skrevs av den världsberömde arkitekten och okrönte kungen av minimalism, John Pawson och matskribenten Annie Bell som bland annat jobbat för brittiska Vogue, år 2001 och är inte bara en kokbok på 240 recept, det är också en guide i deras kombinerade enkla, sofistikerade och eleganta filosofi kring mat och ritualerna kring akten av att förbereda den, av undersökande texter kring arkitekturen av ett kök, av hur ens samling av glas, bestick och kastruller bör vara och hur designen dessa objekt optimalt ser ut. Det är, förutom att vara en samling utmärkta recept, också en fullständig handbok i ja, kanske det där flyktiga som kan kallas god smak. Boken är fotograferad i Pawsons hem i västra London, framförallt i hans kök som ligger på källarplanet i huset och på ett magiskt sätt sömlöst förenar hus och natur genom en köksbänk som går rakt genom glasväggen som skiljer insida från utsida, ett väldigt typiskt Pawson-drag. Tiden då boken är fotograferad syns i deras egna klädstilar men maten är slående tidlös, fullständigt odaterad. Vissa av recepten är knappt ens recept, kanske är det där det skiner igenom att ingen av dem är kockar, det är bara ljuvlig mat man kan äta hemma och något jag personligen uppskattar otroligt mycket. Om chic gick att översätta till pappersidor så är detta det. Och ni vet hur jag pratat i podden de senaste två åren om konceptet att ha en ljuslåda? Den besattheten föddes med den här bilden för många många år sedan. Nästa bok. Olle T Cellton är förutom att vara kokboksförfattare kocken bakom Babette och Café Nizza i Stockholm, och om det finns någon vettig ursäkt för min nedsölade bok så är det väl att de bästa kokböcker man har är de med mest fläckar på. För Enkel Mat är precis det, en av de bästa kokböcker jag har. Hela filosofin utgår från att god mat egentligen bara bygger på få genvägar och de bästa råvaror man har råd med. Boken innehåller ett 60-tal recept indelade i tilltugg, smårätter, varmrätter, efterrätter och skafferi och är broderad med sympatiska personliga små berättelser. Receptet på Avokado tonnato har jag lagat fler gånger än jag vill erkänna och även om merparten av maten har något slags medelhavsfokus finns det också ett underbart hemma-recept på äggstekt ris med karljohansvamp och soja som precis varenda person borde äta nån gång, allra helst i soffan. En fin sak med boken är att den också är utbildade, utan att vara krånglig eller högtravande. Man känner genuint att man nog klarar av varenda teknik Olle berättar om och det är ändå fint, med tanke på vilken nivå han är på i sin egna profession. Så, två böcker jag faktiskt tycker ni behöver. Har ni några fler tips på utmärkta kokböcker? Dela i kommentarsfältet!