Det ett tag sedan Matklubben sammanträdde men nu är det ÄNTLIGEN dags igen! Den här pastan lagade jag igår och kände omedelbart att detta var något för matklubben. Klassiska höstsmaker, roligt att laga med svamp såväl som svartkål och syrad grädde kanske inte alla har haft möjlighet att prova ännu? Jag tycker den är härlig för att den inte är stabbig som crème fraiche men har en fin syra som inte vanlig grädde har. Denna går dock självklart att ersätta med andra produkter, men smaka då kanske av med lite mer citron eller späd med mer pastavatten.
Buratta eller mozzarella till är en sån lyxig extragrej som man självklart också kan välja bort, jag tycker det är så oerhört gott så jag har gärna det till men förstår att vissa kanske tycker det är lite too much. Ni avgör själva!
Och i andan av Matklubben – kommentera och säg vad ni tycker, diskutera, hade ni ändrat något och tagga med #chezwood om ni delar på Instragram så repostar jag och vi får se varandras tolkningar i matklubben.
Ok, nog om det nu – här kommer ett supergott recept att prova!
PAPARDELLE MED KANTARELLER, SVARTKÅL, SYRAD GRÄDDE OCH CITRONZEST
4 portioner
450 g svamp, gärna kantareller men blandad svamp såsom trattkantareller, ostronskivling, skogschampinjoner går också bra
2 bananschalottenlökar, hackade
3 dl syrad grädde
1 dl vatten
2 msk kantarellfond
250 g svartkål
400 g pappardelle
1-2 dl pastavatten
1 citron
2 msk gräslök, finhackad
Flingsalt och nymalen svartpeppar
Smör och olivolja till stekning
Parmesan till servering
2 buratta eller mozzarellaostar
Rensa svampen och riv i munsstora bitar. Stek svampen tillsammans med lite salt i en torr panna tills all vätska kokat bort. Lägg i ett par matskedar smör och fortsätt steka till svampen fått fin färg. Plocka ur ett par matskedar svamp som du ska använda till att strö över pastan precis innan servering och ställ åt sidan så länge. Vänd sedan ned lök med resten av svampen i pannan och stek på medelhög värme ett par minuter tills löken och svampen är aromatisk. Skaka den syrade grädden och häll sedan över svamp och lökmixen, häll därefter 1 dl vatten i gräddförpackningen, skaka ur och tillsätt till såsen tillsammans med kantarellfond. Låt puttra på låg värme till en krämig sås, ca 10-12 minuter.
Rensa svartkålen, repa av den tjocka mittnerven och riv i mindre bitar. Stek i lite olivolja och flingsalt tills kålen är lysande mörkgrön och börjar bli lite krispig.
Koka pappardellen enligt anvisningarna på förpackningen. Spara en stor kopp av kokvatten innan du häller av pastan. Vänd ner pastan i pannan med svampsåsen och häll över 1 dl av pastavattnet, låt puttra och rör samtidigt runt till en silkig men inte stabbig sås, späd eventuellt med mer pastavatten om det behövs.
Riv över citronzest och smaka av med salt, nymalen svartpeppar och parmesan. Vänd ner svartkål och strö över finhackad gräslök. Strö över de sista svamparna och klyfta citronen och servera bredvid.
Ät tillsammmans med burrata eller vanlig mozarella om du föredrar. Servera och njut av att det är höst och maten är såhär god nu!
13 kommentarer till “Chez Wood Matklubb: Pappardelle, kantareller, svartkål, syrad grädde och citronzest”
Åh vad gott! Prick detta vill jag laga snarast och gärna med ett gott vin till – har varit utan kök i 4v pga renovering och utan vin i en evighet pga gravid, men om några veckor är båda klara! Ser fram emot en riktigt god pasta i nytt kök och med ny bebis i famnen ?
Det är EXAKT en sån rätt!! Hoppas du ska tycka om det och lycka till med allt som ska komma ❤️
Tack fina du! ❤️ Och tack för en härlig blogg som snabbt blivit en favorit, så fin och mysig stämning här.
Wow! Och jag som precis plockat svamp i helgen!
Utmärkt! Man kan blanda nästan vilken sorts svamp som helst, gott oavsett!
Åhh så gott!
Har verkligen längtar efter lite nya recept!
Testat ikväll och det var magiskt gott på alla vis. Hade ingen gräslök men funkade kanon utan också. Min sås blev aningen tunn med pastavattnet men får låta det puttra lite längre nästa gång. Succé!
Supergott! Rostade fina cocktailtomater i ugn på 150 grader i ca 1 timme som jag serverade med, blev otroligt gott med lite sötma till!
Lagade detta ikväll. Så gott! Ser jättemycket fram emot kokboken.
Hej ❤️
Jag saknade kantareller, citron, gräslök och papardelle så lagade en variant på gnocchi och någon fejkon (smaktest). Det blev jättegott och vad roligt att prova syrad grädde, det vägde upp så bra mot allt det salta. Svartkål, vilken grej alltså! Tack för receptinspirationen
Hej! Du skriver så fint. Nu måste jag bara skriva en sak jag tänkt på länge, länge. Det har alltid känts opassande att sätta ord på. I alla fall så har jag hajat till positivt & irriterat när folk som ber om råd inför renoveringar av kök ex får små moralpredikningar av nyligen miljöfrälsta som renoverat x antal kök innan. Jag brukar tänka att en del som ber om råd aldrig har renoverat ett kök o gjort en sådan miljöpåverkan & att de som råder dem har renoverat in absurdum o ibland nyligen. Kan bli elak & tänka att det borde finnas ett miljötak för hur mkt man får renovera i livet. Hur många kök man får bygga. Samtidigt är det ju Bra att folk kommit till insikt. Jag har aldrig renoverat ett kök pga att jag alltid bott i hyresrätter även om jag tillhör det som folk kallar den mer välbetalda medelklassen. Kanske är jag bara väldigt avundsjuk för jag har bra gärna kunnat riva ut ett & annat kök i mina bostäder om jag hade fått det.
Tredje gången denna höst/vinter som jag lagar detta till fredagsmiddag, så gott!
Ett år sen på bollen, men skitsamma för detta var så himla gott! Nästa gång (för det kommer definitivt bli en nästa gång) kommer jag nog att testa att skippa svartkålen och låta kantareller och citronzest stå helt i centrum! Kanske ha i lite bladpersilja istället, eller eventuellt spenat…? Tack för ett fantastiskt recept!