Vi fortsätter med receptserien inför jul, här hittar du del ett och två. Nu har turen kommit till en sallad vi haft på julbordet så länge jag kan minnas, lika viktig som sillen, den gravade laxen eller risgrynsgröten är för mig. Se det här receptet som inspiration mer än regel, här går allt att variera efter lust och tillgång. Byt ut apelsin mot grape, lägg till grönkål, ta bort nötter, lägg till smulad ost, allt funkar. Så länge det är en frisk, krispig och knaprig sallad är du hemma. Krispig rödkål med citrus, fikon och nötter 1/2 rödkål 2 blodapelsiner 4 färska fikon 1 lite näve rotade nötter eller frön, såsom valnötter, mandlar, pumpafrön eller solros eller hampafrö Citrusdressing 1 klementin, zest och juice 1/2 citron, zest och juice 3 msk fin olivolja 1,5 msk vit balsamico Salt och nymalen svartpeppar Hyvla rödkålen fint, allra helst med mandolin. Det är viktigt att inte få för tjocka skivor, då blir salladen inte alls lika härlig. Skär av skalet från apelsinerna och skiva frukten i filéer så du slipper alla membran. Vänd ner i kålen. Vispa samman mest och juice av clementin och citron med olivolja och balsamico, smaka av med salt och svartpeppar.Arrangera fikon och nötter över salladen och ringla över citrusdressingen. Avsluta med ytterligare lite salt och peppar.