Jag tänkte att vi ska börja en liten serie med vegetarisk och fiskreceptinspiration inför julbordet, jag kan tipsa om recept och så kan ni fylla på med tankar i kommentarsfältet också? Hemma hos oss har vi ett julbord som är hälften traditionellt, hälften lite nytänkande. Färre men bättre rätter, det allra allra godaste men inte tusen val eller de där sakerna som hänger med av bara farten. Mycket som är krispigt, syrligt och friskt. Helst inte så att man ska behöva äta rester i så många dagar. Jag älskar att laga julmaten, hela upplevelsen faktiskt. Myser och puttrar runt, har ett schema över vad som ska in i ugnen när, vad som ska läggas in, picklas och rostas i rätt tid. Och så julafton, efter att risgrynsgröten är bortdukad och allt det vackraste man har ska dukas fram, klädd i tunna strumpbyxor, julklänning och inneskor tillsammans med förklädet precis så som det ska vara. Ok, nu svamlar jag. Här kommer första receptet i vår julserie, rostade päron, linser och ädelost, ett recept från min bok: ROSTADE PÄRON MED LINSER OCH ÄDELOST Ingredienser (4 PORTIONER) 1 kg fasta päron 2 msk + 2 msk vit balsamvinäger 2 msk + 2 msk olivolja 100 g valnötter 1 påse rucola (70 g) 1 paket kokta gröna linser eller belugalinser (380 g), sköljda 200 g ädelost, smulad flingsalt och nymalen svartpeppar Värm ugnen till 200°. Skölj päronen och skär dem i klyftor, det är vackrast att låta skaftet sitta kvar. Lägg klyftorna i en ugnsfast form och ringla över 2 msk vit balsamvinäger och 2 msk olivolja. Salta och peppra ordentligt och baka sedan i cirka 15 minuter, tills päronen är mjuka och har fått fin färg. Rosta valnötterna i en torr stekpanna tills de har fått fin färg och doftar aromatiskt. Lägg upp rucola och linser på ett stort fat och toppa med päron, ädelost och rostade valnötter. Vispa samman 2 msk balsamvinäger och 2 msk olivolja och ringla över. Avsluta med lite flingsalt och svartpeppar.