Lisa ställde en kul fråga: "...Har en idé till ett inlägg jag skulle älska. För oss blir matlagningen väldigt samma alltid, men det här handlar egentligen inte om nya maträtter utan om grönsaker. Jag tänker alltid ”nu ska jag köpa grönsaker!”, till sallad med också till maten. Men det blir liksom alltid samma: grönsallad, gurka, paprika (som får slängas fler gånger än jag vill erkänna). Alla olika lökar, morötter, fänkål när ett tydligt syfte finns och så frysta haricot verts. Köps något annat kommer jag aldrig mig för att använda det. Den broccoli som ser så spänstigt och god ut för andra blir vattnig och växer i munnen eller bränd för mig, salladen känns allt som oftast trist och blir knappt av. Helt enkelt, antingen äter vi rotfrukter eller en trist sallad till maten. Vilka grönsaker ser du till att ha hemma? Hur tänker du kring dessa? Tips? Kram!" Det är roligt att få den här frågan för att ha varierande och härliga grönsaker vid sidan av maten tycker jag är ett av de absolut enklaste sätten att uppnå enkel förändring i vardagen då man oftast äter samma repertoar på kanske 6-8 varmrätter för det mesta. Och bra så, jag tycker det är helt rimligt att man oftast lagar sånt som är ganska säkra kort då. Men små grönsaksrätter går oftast snabbt och är roliga att ändra på allt eftersom vad som är i säsong och hur man känner sig inspirerad. Jag har inte en sån lista som du nämnder med grönsaker jag alltid har hemma utan det varierar efter säsong och vad som ser fint ut i butiken däremot har jag vissa smaksättare som jag nästan alltid har hemma och använder för göra grönsakerna till riktiga smårätter. De är: Citron Vitlök Sardeller Kapris Chili Grädde/Creme fraiche/Yoghurt Parmesan Peperoncinoolja Balsamico Vit/rödvins och balsamicovinäger Nötter Med en sådan bas kan man variera det mesta. Grilla broccoli i en het grillpanna och röra ihop med några matskedar crème fraîche och vitlök. Haricot verts med sardeller, citronzest och parmesan. Sockerärtor frästa 1 minut i olivolja och citron. Tomater med schalottenlök och kapris eller varför inte ugnsrostade små tomater med burrata och peperoncinoolja. Gurka med yoghurt och dill. Sardeller nedhackade i de flesta vinegretterna, brynt smör, rostade hasselnötter och ett moln av microplaneriven parmesan över sparrisen. Ja ni förstår nog vad jag menar, man kan variera i all oändlighet helt enkelt. Optimalt tycker jag är om man kan ha två sidogrejer till middagen, gärna nånting mer klassiskt som en krispig grönsallad eller en tomatsallad och sedan något som är mer roligt och varierat. Såsom fänkålsallad med citron eller gurka med yoghurt och mynta. Alla de recepten kommer från min bok och jag har skrivit ned dem här nedan, håll till godo. x KRISPIG GRÖNSALLAD Ingredienser (4 PORTIONER) 2 små schalottenlökar, mycket tunt skivade 2 msk vit- eller rödvinsvinäger 2 huvuden babygemsallad 80 g blandade gröna blad, t.ex. mâche eller rucola 3 msk olivolja 1 tsk dijonsenap 2 msk finhackad gräslök salt och nymalen svartpeppar Lägg schalottenlöken i en liten skål och häll över vinägern. Låt dra i cirka 10 minuter. Ansa, skölj och bryt gemsalladen i bitar. Lägg den tillsammans med resten av bladen i en skål med iskallt vatten i cirka 10 minuter så att de blir riktigt krispiga. Häll av vattnet och låt bladen torka på en ren kökshandduk. Plocka upp schalottenlöken ur vinägern och lägg den åt sidan. Häll olivolja och dijonsenap i skålen med vinäger. Vispa ihop tills dressingen tjocknat. Smaka av med salt och peppar. Vänd salladsbladen i dressingen och lägg upp på ett stort fat. Strö över schalottenlök och gräslök och servera. KLASSISK TOMATSALLAD Ingredienser (4 PORTIONER) 400 g tomater 4 msk olivolja 3 msk vitvinsvinäger 2 tsk dijonsenap 2 schalottenlökar, finhackade 2 msk finhackad persilja salt och nymalen svartpeppar Skiva tomaterna och lägg dem i en stor skål. Vispa samman olivolja, vinäger och senap. Blanda ned lök och persilja. Ringla dressingen över tomaterna och vänd försiktigt runt alltsammans. Låt stå i minst 15 minuter före servering. RÅ FÄNKÅL MED CITRON Ingredienser (4 PORTIONER) 3 små fina fänkålsstånd 2 citroner 3 msk olivolja salt och nymalen svartpeppar Ansa fänkålen genom att plocka bort det yttersta grövsta lagret och skära bort botten. Spara de gröna topparna som påminner om dill till utseendet och lägg dem åt sidan. Hyvla fänkålen mycket tunt, gärna på en mandolin, eller skiva den tunt med en mycket vass kniv. Det är viktigt att skivorna inte blir för tjocka, då smakar de inte lika gott. Riv zesten av båda citronerna över fänkålen, men pressa bara över saften från den ena av dem. Ringla över olivolja och salta och peppra generöst. Lägg upp fänkålen på ett fat och strö över de sparade fänkålstopparna. Variation Du kan byta ut fänkålen mot någon annan krispig grönsak som passar att servera rå, till exempel kålrabbi eller rättika. GURKA MED YOGHURT, DILL OCH MYNTA Ingredienser (4 PORTIONER) 1 gurka 2–3 msk grekisk yoghurt 1⁄2 vitlöksklyfta, riven 1 msk hackad dill 1 tsk torkad mynta 1 citron, zest och saft salt och nymalen svartpeppar Till servering olivolja Skölj och dela gurkan på längden och skrapa försiktigt ur kärnorna med en tesked. Hacka gurkan i grova, ojämna bitar. Vispa samman yoghurt, vitlök, dill, mynta, citronzest och citronsaft. Vänd ned gurkan i yoghurtblandningen och smaka av med salt och peppar. Lägg upp på tallrikar och ringla över god olivolja. Variation Ersätt gurkan med kokta kalla rödbetor.