Idag ska vi ha vänner över på brunch, och när jag funderade på menyn igårkväll tänkte jag att det skulle kunna vara en rolig sak att skriva om? Den fina konsten av att sätta ihop en meny! Jag brukar tänka såhär: Röd tråd. Jag blandar helst inte kök. Är en rätt asiatisk kommer en annan inte vara europeisk. Man behöver inte hålla sig till samma länder men åtminstone världsdelar. Balans. Salt, friskt, knaprigt, starkt och syra. Allt måste finnas och en måltid ska alltid avslutas med något sött. Minst en rätt måste kännas lyxigt bjudig, något utöver det vanliga. Vackert. Måltiden ska helst spegla årstiden, det är det godaste, vackraste och roligaste sättet att äta på. Omtanke. Minst en rätt är vald utifrån en av gästerna, någon typ av mat jag vet eller tror att just de tycker extra mycket om. Idag är till exempel efterrätten vald helt och hållet utifrån min vän Elin som jag vet tycker om nyttig men lyxig mat och gillar mörk choklad. Stämning. Jag tycker om att servera rätter family style - på stora fat som alla förser sig från. Uppläggningen blir därefter - avslappnad, den viktigaste känslan på hela måltiden. Har vi gäster tycker jag om att servera en rätt mer än vad som man förväntar sig också - ju fler desto härligare! Lust. Jag serverar alltid plock innan maten, gärna grönsaker och någon slags dipp. Då får gästerna något att pilla med och ett glas så snart de kommer och jag som värd behöver inte känna mig stressad att hinna färdigt allt i tid. Ok, så utifrån det - vad serverar jag då på brunchen idag? Jo detta: *** Cruditéer med bagna cauda Caesarsallad på Svartkål med stora hemgjorda surdegskrutonger Bakade ägg med zucchini, purjolök och Boursinost Färskost med pepparrot och svenska tomater Sockerärtor med karamelliserad citron Avokado med olivolja och chili Fröknäcke Glutenfri Chokladkaka gjord på rödbetor *** Det borde bli gott eller hur? Hur tänker ni när ni sätter ihop menyer? Har jag missat något?