Det kom en rolig fråga från Anna: Hej Sofia! Tack för en underbar blogg, internets mest vilsamma plats! Min kille tar sin juristexamen om någon vecka och jag ska hålla i en liten examensfest för våra vänner och familj. Eftersom vi inte bor så stort kommer vi inte få plats med sittande middag, utan jag tänker att vi ska ha lite plockmat. Har du några idéer på goda smårätter som är lätta att äta på halvt stående fot? Mat man kan äta på halvt stående fot, nån mot en soffstöd, nån vilad mot en stolsrygg eller pall är den mysigaste typen av mat, det här kommer du kunna göra helt smashing! Jag tycker det finns ett par saker som är viktiga att när man ska bjuda många på mat på det här viset: Börja med en meny med någon slags fokus eller riktning, även om det kan vara ganska brett är det skönt att ha något att förhålla sig till Maten måste vara lagom jobbig och nästan allt måste gå att förbereda, gärna ett par dagar innan Rimlig prisnivå men gärna någon detalj som känns direkt lyxig Man ska kunna bli mätt, så trist med om man lagat ihjäl sig så behöver folk ändå en stödburgare på vägen hem Mycket av få saker ser både härligare ut visuellt och är bättre för dig som värd Jag tycker att en grundförutsättning när man bjuder människor på mat hemma, oavsett om det är många eller få är att det är just hemma - alltså restaurangavancerat är sällan en bra idé. Ofta när vi ska bjuda in till högtidliga tillfällen slår vi knut på oss själva men i ärlighetens namn har vi ju varken kunskapen eller redskapen som en professionell kock och de flesta kockar jag känner lagar heller inte megaavancerat hemma. Om din kille tar sin examen om ett par veckor så kommer det vara både mörkt och kallt ute, vad tror du om att gå på till exempel en lite fransk vibe? Tänk franska landsbygden, Medoc, Provence i de krokarna? Jag börjar alla mina middagsbjudningar på i princip samma sätt, med cruditéer och dip, mitt bästa partytrick. Cruditéer är väl egentligen en mer fancy version av grönsaksstavar, tänk morötter men också endiver, hyvlad kålrabbi, fänkål, fina rädisor, kronärtskocka osv. Till det en varm dip som till exempel Freemans? Andra saker som alltid är trevliga är en rejäl ostbricka, och igen är jag övertygad om att färre men bättre är the way to go. En enorm bit parmesan, en bit gruyere eller varför inte mitt recept på bakad brie med honung? Efter det vill man absolut ha något varmt och i linje med temat kanske det skulle passa med en stor gryta såsom en svampragu? Jag har ett jättebra recept på det i boken, det kommer här nedan. Men strunta i polentan som är tänkt till eftersom det kräver att lagas i stunden. Däremot är smörrostade små potatisar lätt att göra till många på en plåt eller två och passar utmärkt. Duka upp kan man då göra på köksbänken bland tända ljus och någon vacker bukett, med grytan kvar på spisen, så kan alla förse sig i mindre skålar, tillsammans med en linneservett och en vacker silvergaffel. Och vet du, inget kalas utan tårta. Mit bästa bästa recept är det här nedan, också det från boken. Den ser avancerad ut men är så oerhört enkel. Gör bottnar och frosting ett par dagar i förväg och montera på den stora dagen. Stort lycka till och grattis till din kille! SVAMPRAGU 650 g blandad svamp, t.ex. skogschampinjoner, ostronskivling och portabello 3 schalottenlökar, finhackade 2 vitlöksklyftor, finhackade 1⁄2 msk finhackad färsk timjan 2 dl mustigt rött vin 2 dl svampbuljong eller grönsaksbuljong 2 msk finhackad persilja salt olivolja och smör att steka i Till servering: riven parmesanost olivolja Riv svampen i bitar eller skiva den grovt och fräs i en het torr gjutjärnsgryta tills all vätska kokat bort. Tillsätt sedan olja och smör och fortsätt fräsa tills svampen är fint brynt. Rör ned schalot- tenlök, vitlök, timjan och lite salt och fräs på låg värme tills löken är mjuk och doftar gott, cirka 5 minuter. Tillsätt vin och buljong och låt sjuda tills vätskan kokat ned till ungefär hälften, cirka 15 minuter. Rör ned persiljan i svampragun och toppa med riven parmesan och olivolja. CHOKLADTÅRTA I FLERA LAGER Ingredienser (minst 20 BITAR) Bottnar, 4 st 8 dl vetemjöl 8 dl strösocker 3 dl kakao 2 tsk äkta vaniljpulver 2 tsk flingsalt 2 tsk bakpulver 4 tsk bikarbonat 4 ägg 4 1⁄2 dl kallt kaffe 5 dl gräddfil 2 dl solrosolja smör + potatismjöl till formarna Frosting 75 g rumsvarmt smör 2 dl florsocker 1⁄2 tsk äkta vaniljpulver 1 dl jordgubbssylt 150 g kylskåpskall färskost Dekoration välj efter säsong, t.ex. färska fikon, blåbär, jordgubbar, körsbär, granatäpple, färska eller torkade blommor Värm ugnen till 175°. Smörj och mjöla fyra springformar, två som är 20 cm i diameter och två som är 15 cm i diameter. Blanda alla torra ingredienser till bottnarna i en stor bunke. Rör ned äggen ett i taget. Rör därefter ned kaffe, gräddfil och olja. Fördela smeten i de fyra formarna och baka bottnarna två åt gången, en stor och en liten form tillsammans, i 25–30 minuter. Pröva med en sticka, den ska vara nästan helt torr när bottnarna är färdiga. Låt svalna något innan du stjälper upp bottnarna på ett galler. Låt svalna helt. Vispa smör, florsocker och vaniljpulver med elvisp till en fluffig vit smet. Vispa sedan ned jordgubbssylten. Tillsätt färskosten och vispa tills frostingen är precis blandad. Låt stå i kylen i cirka 15 minuter så att frostingen är fast men smidig. Montera tårtan genom att placera en av de stora bottnarna på ett fat. Täck ovansidan med frosting. Placera den andra stora botten ovanpå och bred frosting på ovansidan. Placera sedan en av de mindre bottnarna centrerad ovanpå och täck ovansidan med frosting. Upprepa med den sista botten. Är bottnarna väldigt ojämna kan du med fördel skära till dem lite innan du sätter ihop tårtan. Stick ner tre grillpinnar genom tårtan för att stabilisera den under de sista momenten. Bred försiktigt frosting runt sidorna, så att tårtan är helt täckt. Jämna till ytan med en spatel. Ta ur grill- pinnarna och dekorera tårtan med bär och blommor efter säsong.