Godmorgon och välkommen till det allra första receptet i vår matklubb! Eftersom det är sommar och den magiska men mycket korta tiden på året då våra tomater är goda ville jag göra någonting för att hylla det som inte var den vanliga capresen i alla fall jag ofta hamnar i. Jag ville också att smakerna skulle kännas lite mer svenska så i botten på bruschettan finns en färskost som är smaksatt med bland annat pepparrot, och även citronzest eftersom jag tycker att det gör precis allting gott. Färskost med pepparrot är något min vän Jacob ofta gör till tomater och det är den godaste kombon. I andan av att det här är en matklubb och att vi kan testa saker ihop är det ett par saker som har lämnats öppna i receptet som jag tänker att vi kan komma fram till bästa sättet att göra det på ihop. Är det till exempel rätt att jag föreslagit att man bara steker brödet på ena sidan? Jag har gjort det för att jag vill att brödet ska suga upp de goda safterna från tomaterna och inte vara jobbigt att skära. Sen har jag även skrivit att man eventuellt kan toppa bruschettan med lite lagrad ost, gärna då en svensk ost såsom lite smulad Västerbotten för att hålla ihop det svenska spåret men det kanske är overkill? Eller så vill man ha en annan extra grej? Något knaprigt? Om du har tillgång till en grill skulle du kunna grilla brödet och vårlöken också, det skulle bli jättegott tror jag. Ok, testa nu så återkommer vi med recensioner på söndag! Kram Sofia [caption id="attachment_20007" align="alignnone" width="900"] Gårdagens brunch, tomaterna nere till höger på bordet är inspirationen bakom bruschettan![/caption] SOMMARBRUSCHETTA 4 portioner Ingredienser: 200 g Philadelphia Ca 2 msk färskriven pepparrot Zesten av 1 citron, riven 400 g svenska småtomater, gärna blandade vilda 1 schalottenlök, fint hackad 1/2 dl persilja, fint hackad 1-2 msk rödvinsvinäger 2 vårlökar, skivade på diagonalen 4 skivor gott surdegsbröd, ca 2 cm tjocka 1/2 liten vitlöksklyfta 5 msk olivolja + ytterligare till servering Flingsalt Färskmalen svartpeppar Valfritt: 100 g smulad vällagrad ost såsom Västerbotten eller en god parmesan Gör såhär: Rör ihop Philadelphiaosten med pepparrot och citronzest. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan. Dela tomaterna och blanda med schalottenlök, persilja, rödvinsvinäger, 2 msk olivolja och generöst med salt och peppar. Låt dra och ställ åt sidan. Värm 1 msk olivolja och fräs vårlöken snabbt i en het panna. Den ska inte stekas länge men gärna bli ordentligt brynt så den får söta, lite brända toner. Ställ åt sidan medan du gör klart brödet. Stek brödskivorna i resterande olivolja. Beroende på storlek av din panna kan du behöva dela upp det i omgångar, dela då även upp olivoljan därefter. Brödet ska bara stekas gyllene och krispigt på ena sidan, den andra sidan ska lämnas mjuk för att kunna suga upp optimalt mycket av de goda safterna från tomaterna. Gnid ett par drag av vitlöksklyftan över den stekta sidan av brödet och lägg sedan upp dem på ett stort fat, en tallrik eller en skärbräda. Klicka på en sked av Philadelphiaosten på den stekta sidan, och bred ut med baksidan av skeden. Du vill inte ha ett jämnt lager utan mer av en hög kant av färskosten på ena sidan, som en grop. Fördela tomater och den goda dressingen över brödskivorna och toppa sedan med vårlöken. Ringla över lite mer olivolja och salt och peppar. Smula till sist eventuellt över lite lagrad ost också precis vid servering.