Nu ni, nu är peppnivån total! Matklubbens andra recept blir trumvirvel.... Yotam Ottolenghis Isbergssallad med aubergineröra och knaprig topping! Brittiska Yotam har sina rötter i Mellanöstern och på många sätt var den han kock som sådde fröet till hela den ”grönsaksrevolution” vi är i nu. Hans mat är kreativ, smakrik, lustfylld och vacker - och så sinnessjukt god! Jag rekommenderar starkt samtliga hans kokböcker och om du har vägarna förbi London, att besöka en av hans otroliga restauranger. Jag testar att laga detta i veckan, på söndag kommer recension! Häng på och glöm inte att dela era rätter under #chezwood på Instagram! Isbergssallad med aubergineröra och knaprig topping 4 portioner 1 huvud isbergssallad, skuren i 12 klyftor 4 msk olivolja Salt och peppar 25g parmesan, finriven 45 g rädisor, fint skivade (gärna på mandolin) 2 små avokado, skivade 1 liten näven gräslök, hackad Aubergineröra: 2 mellanstora auberginer 2 1/2 msk citronsaft 1 vitlöksklyfta 50 g grekisk yoghurt 2 tsk dijon senap 60 ml olivolja Knaprig topping: 1 msk olivolja 60 g mandlar, hackade 100 g surdegsbröd, utan kanter, mixat till grova smulor motsvarande 60 g 50 g pumpafrön 1/3 tsk torkad chili Gör aubergineröran först. Stick auberginen med en gaffel 7-8 gånger och grilla på en het grill eller i en väloljad grillpanna tills auberginen är helt svart på utsidan och mjuk på insidan. (Yotam föreslår att man ska göra detta i en grillpanna i 45 minuter i ett välventilerat kök men om du gör det inomhus vill jag rekommendera att ge auberginen färg i pannan men sen låta gå klart i en ugn som värmts till 250 grader så slipper du röklukten. Enklast är såklart att göra på en grill utomhus). Sätt en sil över en stor skål och lägg auberginerna i silen. Ta bort skinn och stam när aubergineerna svalnat så pass mycket att den går att hantera. Mät upp ca 200g aubergine. Mixa aubergineköttet till en slät kräm tillsammans med övriga ingredienser till aubergineröran, en halv tesked salt och ordentligt med svartpeppar. Gör sedan toppingen. Värm oljan på mellanhög värme I en stor stekpanna. Stek mandlarna i ungefär två minuter, rör ofta. Tillsätt brödet, pumpakärnor, 1/4 tsk salt och stek gyllene, ca 5 minuter. Tillsätt chilin och stek ytterligare 30 sekunder. Häll upp på en plåt och låt svalna helt. Dela upp salladsklyftorna på fyra fat och dressa med lite olivolja, salt och peppar. Skeda över aubergineröra, följt av parmesan, rädisor och avokado. Ringla över ytterligare lite olja, salt och peppar. Strö över gräslök och den knapriga toppingen. Servera tillsammans med vad som eventuellt blir över av aubergineröran eller toppingen. Receptet (på engelska) hittar du även här.