Eftersom det är svampsäsong just nu och mina flöden fullkomligt fylls av skogslycka (såg ni Elsas skörd i helgen? Dröm!) och det samtidigt faktiskt på allvar börjar närma sig att min bok släpps tänkte jag bjuda på ett av recepten därifrån som jag verkligen älskar. På så sätt kanske ni provar något nytt att göra med all svamp samtidigt som ni får en känsla för boken och blir sugna på att upptäcka den också. HÄR finns den att förhandsbeställa om du vill <3 x Sofia QUINOARISOTTO MED SVAMP OCH CRÈME FRAICHE Det här är en av mina favoriträtter att servera på hösten. Min man älskar risotto men själv kan jag tycka det är lite tungt och tråkigt, så här möts vi i en bra kompromiss. Crème fraichen ska bara ringlas över när man väl sitter vid bordet. Ingredienser (4 PORTIONER) 1 gul lök, hackad 1 1⁄4 dl vitt vin 3 dl vit quinoa 2 liter varm grönsaksbuljong 2 dl riven parmesanost 400 g vild svamp eller ostronskivling, riven i bitar 1 schalottenlök, hackad 4 timjankvistar 1⁄2 dl crème fraiche salt och nymalen svartpeppar 25 g smör + 2 msk olivolja att steka i Smält smör i en gryta och fräs den gula löken i ett par minuter. Tillsätt vinet och låt det koka in. Tillsätt quinoan och häll därefter i den varma buljongen, 1 1⁄2 dl åt gången. Fyll på med buljong allteftersom den kokar in. Upprepa tills quinoan är färdigkokt. Ta av grytan från värmen och rör ned parmesanen. Späd eventuellt med mer buljong om quinoan känns stabbig. Smaka av med salt och peppar. Fräs svampen i en torr stekpanna tills all vätska kokat bort. Tillsätt olivolja, schalottenlök och timjan. Fräs tills svampen har fått fin brynt färg. Plocka bort timjankvistarna innan du serverar. Servera quinoan toppad med svamp och ringla lite crème fraiche över det hela. Variation Ersätt quinoan med matvete eller freekeh, en nordafrikansk typ av grönt durumvete.