Högt och lågt, ena dagen pratar vi kris nästa hur man skär grönsaker snyggt. Men det är väl ändå härligt! För en sak som jag ofta frågan om är exakt hur jag skär min avokado - är man en person som postat oändligt många bilder på fint skivad avokado och pocherade ägg till frukost så antar jag att det blir så..? Oftast brukar folk undra om jag använder någon slags mandolin eller äggskärare för att göra skivorna jämna och tunna och så är det inte, men däremot är mitt sätt inte så svårt och helt ärligt går det lika fort som något annat sätt att skära avokado på när man fått in knixet så därför tänkte jag att vi gör en liten avokadoskola här på bloggen! Disclaimer: mycket möjligt att detta är exakt så som alla skär avokado och att hela det här inlägget är jätteöverflödigt? Steg ett. Ta fram en liten men ganska vass kniv. Jag använder de här små 8 cm skalknivarna från Victorinox till det här och även när jag filéar citrus och annat grönsaksfix. Kostar 50kr och är toppen att ha i köket. Dela avokadon på mitten på längden och vrid isär. Steg två. Här kommer steget och som skiljer min teknik från vissa andras som skivar avokadon i skalet och sedan gröper ur. Jag skalar försiktigt av skalet från avokadon och lägger den sedan med snittytan nedåt på skärbrädan. Anledningen till att jag inte skivar avokadon direkt i skalet är för att det är mycket svårare att kontrollera tjockleken på skivorna då. Steg 3. Nu är det dags att börja skiva! Fingertoppen mot avokadon, vik den försiktigt inåt så du inte skär dig och sedan skivar jag med fingret som ett stopp mot sidan av knivbladet för hur bred skivan kan bli. Sen flyttar jag fingret nån millimeter bakåt och skivar nästa skiva. Varje gång flyttar jag fingret lika mycket bakåt och därför har jag också total kontroll på hur tjock varje skiva blir. Jag skivar gärna avokadon lite lätt på diagonalen för att få långa fina skivor. Steg 4. När hela avokadon är uppskivad lägger jag fingret över avokadon och pressar försiktigt nedåt/framåt. På så sätt fläker den ut sig som en solfjäder och kan formas, lite rundad tycker jag är vackert! Steg 5. Plocka upp avokadohalvan i en hel bit antingen med bredsidan av en kniv eller en liten spatel och lägg upp, jag tycker om att dressa den med olivolja, flingsalt, torkad chili, lite gräslök kanske lite torkad blåklint och citronzest. Servera till pocherade ägg, fröknäcke, en bit ost eller lite fräst svartkål och spenat. Bon Appétit!