Vardagsmat känns som en sån sak som vi alla brottas med, eller hur? Därför tänkte jag tipsa om den här goda, väldigt enkla rätten som är en riktig hit hemma hos oss. Comfort food om något. Hoppas ni ska gilla! Kram, Sofia [caption id="attachment_19681" align="alignnone" width="900"] Fotograf: Frida Edlund[/caption] HEL BLOMKÅL MED CHEDDARBÉCHAMEL Bakad blomkål är som ett snällt barndomsminne, nostalgiskt och på något sätt tröstande. Den skarpa cheddarosten är vad som gör den här rätten modern och smakrik, så om du vill använda en annan ost se till att ta en variant som är lika kraftig i smaken. Ingredienser (4 PORTIONER) 1 helt blomkålshuvud (ca 600 g) 1 msk + 3 msk smör 2 vitlöksklyftor, finrivna 2 lagerblad 5 dl standardmjölk (3 % fett) 3msk vetemjöl 1 krm malen muskot 2 1⁄2 dl riven vällagrad cheddar 2 msk hackad persilja salt och nymalen svartpeppar Till servering surdegsbröd Skär bort bladen och stammen på blomkålen. Lägg det hela blomkålshuvudet i en stor kastrull och täck med saltat vatten. Låt sjuda ca 15 minuter, beroende på storlek. Blomkålen ska vara mjuk men inte falla isär. Häll av vattnet och låt blomkålen stå i ett durkslag för att ånga av. Gör béchamelsås under tiden blomkålen kokar. Smält 1 msk smör i en kastrull och fräs vitlöken tills den är väldoftande och lätt gyllene, ca 3 minuter. Tillsätt lagerblad och mjölk. Värm tills det knappt sjuder och häll sedan över i en kanna och ställ åt sidan så att mjölken kan fortsätta ta smak av lagerbladen och vitlöken. Smält 3 msk smör i en stor panna med höga kanter. Vispa ner mjöl, rör till en slät pasta och fortsätt sedan fräsa försiktigt under omrörning tills blandningen är knäckigt gyllene, ca 5 minuter. Tillsätt hälften av vitlöksmjölken i mjölblandningen och vispa till en slät sås. Tillsätt sedan muskot och resten av mjölken. Sjud försiktigt under omrörning tills såsen börjar tjockna. Plocka ur lagerbladen. Rör ned cheddarosten och smaka av med salt och peppar. Ta av pannan från värmen och ställ åt sidan. Sätt ugnen på 250°C och slå på grillfunktionen. Lägg blomkålshuvudet i en ugnsfast form och häll béchamelsåsen över hela blomkålen. Gratinera i mitten av ugnen tills såsen fått färg och bubblar i kanterna. Strö över persilja och servera med gott bröd och en krispig sallad. Variation Ersätt cheddarosten med annan lagrad ost, till exempel en vällagrad Svecia.