Sofia Wood
Välkommen till den här bloggen! Jag är författaren bakom kokböckerna ”Vinter hos Wood” och ”Chez Wood” men också den före detta marknadschefen som lämnade allt och nu försöker få ihop ett nytt slags liv som författare, bloggare och poddare med familj och tre barn. Här inne har vi engagerade samtal om jakten på lycka, om enkla saker gjorda med omtanke, om mat, inredning och konst, liv och politik. Vi är också jämlika, vänskapliga och vänliga.
Annons

Citron och olivoljekaka

Den här veckan är helt upp och ner, ungefär som jag tagit en kulpåse med alla planer, skakat om och hällt ut i helt ny form. Nåväl, få saker är så sköna att försvinna in i som att baka när allt är upp och ned tycker jag.

Annons

Igår bakade jag en helt ljuvlig citron och olivoljekaka. Jag hade egentligen ingen tanke om vad det skulle bli från början men jag hade citronolivolja hemma, ett gäng citroner och vanliga bassaker i skafferiet. Att baka med olja istället för smör gör att kakan blir saftig, håller sig längre och generellt får en jämnare bättre textur. Jag använde Gridellis nya citronolivolja men det går bra att ersätta mot vanlig olivolja också, citrontonerna kommer vara tydliga i kakan ändå. Var dock noga med att använda en olivolja av bra kvalitet, har du inte det är det bättre att ersätta med en neutral matolja.

Kakan är enkel men vacker och känns verkligen festlig tack vare de vackra skivorna av glossig karamelliserad citron, jag kommer göra den till påsk i år!

Annons

CITRON OCH OLIVOLJEKAKA

3 citroner
2,5 dl socker
2,5 dl vatten
1 krm vaniljpulver

2 ägg
1,5 dl socker
1 tsk flingsalt
1 dl citronolivolja
1 tsk vaniljpulver
1 krm bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
Citronzest och citronsaft

Annons

2 ark bakplåtspapper
1 springform

Börja med att karamellisera citronerna. Skiva dem ca 3 mm tjockt men spara de yttersta ändbitarna där skivorna blir för små som vi istället ska pressa den sista saften ur lite senare.

Häll vatten och socker i en kastrull och låt sjuda upp på mellanhög värme. Rör i vaniljpulver.

Lägg i citronskivorna i ett jämnt lager, se till att alla skivor täckts med sockerlagen och låt karamellisera på lägsta värme i 15 minuter. Det är viktigt att det inte kokar hårt för då kommer skivorna gå sönder. Ta av värmen och låt svalna nog för att kunna hantera skivorna.

Annons

Värm ugnen till 170C varmluft.

Vispa under tiden ägg och socker med elvisp tills det är ljust, lätt och fluffigt. Häll i olivoljan försiktigt i en tunn stråle under omvispning.

Zesta och pressa i citronsaften från ändbitarna av citronerna, ca 1 msk citronzest och 2 msk citronsaft.

Skikta samman de torra ingredienserna och vik försiktigt ner i smeten.

Annons


Pensla springformen med olivolja och klä sedan botten och sidor i bakplåtspapper. Det är mycket viktigt att klä hela formen helt täckande eftersom sockerlagen annars kommer bränna fast. Jag klär helst en springform genom att klippa en lite för stor cartouche och sedan höga remsor till kanterna (En cartouche gör du genom att vika pappret i hälften och sedan hälften igen, sedan som en triangel två gånger så tills du har en likbent triangel som du mäter spetsen mot mitten av formen och klipper kanten i linje med formens botten och sedan viker ut till en perfekt cirkel)

Klä hela botten i ett tunt lager omlott av citronskivorna. Var försiktig när du hanterar skivorna så de inte trasar sönder. Har du citronskivor så det räcker kan du också klä kanterna på kakan. Spara sockerlagen som blir över.

Häll försiktigt i smeten och baka sedan i ca 30 minuter i ugnen tills en sticka kommer ut torr. Pensla den gräddade kakan med ett tunt lager sockerlag och låt sedan stå.

Annons

Låt kakan svalna 15 min innan du vänder den och drar av bakplåtspappret. Pensla ovansidan och kanterna med mer sockerlag så kakan blir glansig och saftig.

Servera som den är eller till lättvispad grädde, lite yoghurt eller crème fraîche som vispats eller till och med glass om du är sugen på det.

Lycka till!

Annons

 

29 kommentarer till “Citron och olivoljekaka”

  1. Josefin skriver: 16 mars 2021 kl 07:45

    Gott!! 😍 Kan du göra ett inlägg över vad som egentligen är olivoljor osv av bra kvalitet? Blir alltid osäker på om jag måste köpa en för 200:- i saluhallen eller om jag kan köpa en på Coop för 72:-…. vad är skillnaden? Varför exempelvis extra virgin och inte bara virgin? Varför Spanien och inte Italien? Hade varit kul med en liten ingrediens-skola!


    1. Kristin skriver: 16 mars 2021 kl 08:51

      Undrar också! Jag köper ”dyraste på Ica maxi”, tycker den är god till bröd och sallad men kanske är den en sån där som folk egentligen rynkar på näsan åt?


      1. Sofia Wood skriver: 16 mars 2021 kl 10:47

        Spännande, jag kan absolut skriva ett inlägg om kvalitet i mat! Jag har skrivit en inlägg om olika typer av oljor och vilka som passar när tidigare, men det är inte riktigt samma: https://sofiawood.elle.se/om-bon-appetit-i-p3-och-en-guide-om-vilken-olja-nar/


  2. Elin skriver: 16 mars 2021 kl 10:26

    Nej men oj så fin!! Ser supermumsig ut och blev också sugen på att göra till påsk, men har en olivolje-skeptiker till mamma, så min fråga är om kakan får mycket smak av olivoljan? Kram <3


    1. Sofia Wood skriver: 16 mars 2021 kl 10:45

      Vågar nästan lova att hon inte kommer tycka den smakar som att äta massa olivolja, det bär bara fram övriga smaker bra och ger en fin konsistens och framförallt saftighet!


  3. Lena Morén skriver: 16 mars 2021 kl 20:00

    Min kaka blev tyvärr väldigt bitter i smaken.


    1. Sofia Wood skriver: 17 mars 2021 kl 05:57

      Åh nej vad synd! Det låter som och citronskivorna kan ha behövt karamellisera lite längre, citronerna var lite omogna eller som att skivorna var lite tjocka? (en viss bitterhet kommer alltid finnas iom citrusskal men det ska lagom och behagligt)


      1. Lena skriver: 17 mars 2021 kl 13:47

        Ja jag tror att citronerna var omogna, ekologiska men lite små. Synd på en annars vacker kaka.


        1. Sofia Wood skriver: 17 mars 2021 kl 15:31

          Vilken otur! Ett alternativ för en sötare kaka med samma typ av känsla skulle kunna vara att byta ut citronerna mot apelsin eller blodapelsin exempelvis.


  4. Mia skriver: 17 mars 2021 kl 00:39

    Hej! Förstår inte riktigt meningen: ”Häll försiktigt i smeten och baka sedan i ca 30 minuter i ugnen tills en sticka kommer ut torr. Pensla botten med ett tunt lager sockerlag” är tanken att man ska vända kakan upp och ner när man tar ut kakan ut ugnen eller blir det tokigt i mitt huvud?


    1. Sofia Wood skriver: 17 mars 2021 kl 05:54

      Nej, när kakan är klar så tar du ut den ur ugnen och penslar den med sockerlag – alltså den sidan som inte är täckt med citronskivor och som sen kommer vara botten är du vänder kakan ”rätt”. Jag kan se om jag kan ändra i texten för att förtydliga det!


      1. Mia skriver: 17 mars 2021 kl 13:11

        Den där när AHA-ögonblicket infinner sig🙈 Tack snälla för tålmodigt och pedagogiskt svar! Ska prova att baka denna pärla i helgen!


  5. hildegunn skriver: 17 mars 2021 kl 08:18

    Den her høres supergod ut! Elsker sitron. Har tidligere brukt sitronolivenolje i gulrot(morots-)kake, med stor suksess, så ingen grunn til at det ikke skal funke her 🙂 Blir bakt i påsken! Hørte på bloggen at påsken tydelig er kortere i Sverige enn i Norge- her er torsdag og fredag i påskeuken helligdager, og det samme er mandag etter påske (2.påskedag), så vi har virkelig den der lange, avslappende påsken. Noenting skal man ha igjen for å være det mest kristne landet i Norden 🙂


    1. Sofia Wood skriver: 17 mars 2021 kl 19:39

      Haha ja! Min familj på pappas sida är ju katoliker och min farbror som gick bort för två år sen var präst så jag är van vid den sidan av påsken också. Hoppas du ska tycka om receptet om du provar!🍋


    2. Kristin skriver: 18 mars 2021 kl 10:48

      Haha! Jag är jätteglad att Norge är det mest kristna landet, annars hade vi aldrig fått norsk black metal!👏🏻😘 trevlig påsk!


  6. Miranda skriver: 17 mars 2021 kl 18:28

    Ville bara säga att jag tycker det är så härligt att du så ofta svarar på kommentarer! Läser en del bloggar och min uppfattning är att du har absolut bäst dialog med läsarna. Liksom inte bara att du svarar dom som ställer frågor, utan det kan även vara bara någon mening där du tackar när någon sagt något snällt. För mig skapar det en sån mysig känsla härinne, gemenskap liksom 🙂


    1. Sofia Wood skriver: 17 mars 2021 kl 19:29

      Vad roligt att höra! Jag försöker verkligen så mycket jag kan, ibland hinner jag och ibland är det svårt, alternativt inte känns som det är en diskussion jag ska lägga mig i. Tycker det är fint att det pågår massa olika samtal här inne, utöver den jag bedriver också ❤️


  7. Karin skriver: 17 mars 2021 kl 21:51

    Jättegod kaka! Bakade den idag, hade inte tillräckligt med citron hemma men tog istället en citron och två blodapelsiner och det funkade utmärkt 😀


    1. Sofia Wood skriver: 17 mars 2021 kl 22:11

      Underbart, vad kul! Tycker alltid extra mycket om recept som är flexibla!


  8. Anna skriver: 18 mars 2021 kl 09:31

    Åh ska nog prova att baka denna i påsk. Om jag vågar.


  9. Kristin B skriver: 18 mars 2021 kl 09:52

    Vilken tjusig! Äter man citronskivorna också eller är de dekor..?😯


    1. Sofia Wood skriver: 18 mars 2021 kl 10:29

      Nej man äter dem med – efter att de har karamelliserats i sockerlag så de är inte speciellt sura längre, mer sötsyrligt.


  10. Maja skriver: 18 mars 2021 kl 14:41

    I Polpos kokbok, den med bläckfisken på om det finns fler, finns det ett recept på en kaka som där kallas Blood orange and Campari cake. Eh nej, jag har aldrig bakat den men tänkt att jag vill det cirka hundra gånger. Jag tvekar nog att prova den (bakar typ bara om det är födelsedag eller annan högtid) för jag undrar om det verkligen blir gott! Den ser bara så vansinnigt cool ut, om en kaka kan vara det, på bilden och jag får exakt samma ”cool kaka vibe” av Citron och olivolje kakan. Tror att det jag också saknar i Polpos recept är hela skivor av blod apelsinen för det hade varit så vackert, men där är det en tjock sirap av blodapelsin och Campari som är stjärnan så jag fattar om det skulle stjäla uppmärksamheten.
    Summan av kardemumman är att jag nog testar din Citron olivoljekaka innan Polpos coola kaka tills någon som har testat den intygar att den är god på riktigt. ELLER så slår jag ihop recepten och låtsas att jag är en sån som framgångsrikt kan testa sig fram i köket (not)


  11. Ninni skriver: 19 mars 2021 kl 04:07

    Kan man ta samma mängd smör istället för olivolja?


    1. Sofia Wood skriver: 19 mars 2021 kl 06:54

      Jag har inte provat själv och även om jag själv ofta byter och ändrar i recept är det lite svårare att göra i just bakning så utan att ha testat är det svårt att säga 100% att det kommer bli samma slags effekt. Men (med den långa brasklappen hehe) skulle jag gissa att det går bra, det är ju ändå bara en sockerkaksliknande smet. Gå upp lite i mängd bara, eftersom det är en högre fetthalt i olja än i smör.


  12. Ninni skriver: 19 mars 2021 kl 16:05

    Ja jag tänker nog också att det skulle funka att byta ut…Hur mycket smör skulle du ta i detta receptet isf? 🧈🍋👌😍


  13. Emma skriver: 19 mars 2021 kl 22:01

    Hej Sofia! Bakade denna fantastiskt fina kaka idag, smaken blev otrolig men den blev för torr, inte sådär saftig som man önskar!

    Vad tror du jag kan ha gjort för fel?

    Tack för så fina recept, jämt!


  14. Hedwig skriver: 2 april 2021 kl 22:44

    Sofia! Gjorde denna idag men hade också i 2 tsk finhackad färsk rosmarin. Blandade ner citronzesten och rosmarinen med sockret, knådade lite och vispade sen fluffigt med ägg. Blev så gott! Tack för recept ❤️


    1. Sofia Wood skriver: 2 april 2021 kl 22:57

      Guuud vad gott!!


Dela på:
Laddar