Ok, nu får ni mig i mitt mest lyckliga och hudlösa. Låt mig nämligen presentera min nya bok: Vinter hos Wood - en kokbok från höstmörkrets inträde till vårljusets återkomst som från och med idag går att förhandsbeställa signerad. När jag skriver det här är det både med surrande nervositet i hela kroppen och samtidigt en otrolig pepp, nästan så jag vill berätta snabbare än vad orden kan komma ut, det känns som allt jag vill säga snubblar på sig själv. För, Vinter hos Wood är inte bara en till bok jag skrivit, fler recept, fler tankar, den är så himla mycket mer än så, den är så oerhört mycket mer personlig och jag är så stolt över den och vad den har blivit. Vinter hos Wood är en säsongsbaserad kronologisk kokbok som börjar precis när hösten rullar in, tar dig som läser i handen för att tillsammans vandra framåt hela vägen fram till våren. Jag har egentligen inte skrivit den här boken för att jag är så oerhört förtjust i vinterhalvåret, jag har i själva verket ett ganska ambivalent förhållande till årstiden. Det är snarare så att jag skrivit den för att jag känner att den där handen i ens egna verkligen behövs, något som kan guida en framåt genom fläckarna av ljus och allt det fantastiska som finns där bara man skrapar lite på ytan. Boken tar avstamp i den vackra tiden kring allhelgona, fortätter genom regniga tisdagar i november när vardagen är som allra mest vardaglig, genom steg för steg guider och tankar om att leva i säsong. Den går in i advent när drömmarna om julen kanske är som mest storslagna, vandrar vidare in i en jul som är vacker men också avslappnat enkel och fri från press, till nyårsafton som i vår familj också är ett barns födelsedag. Så till slut fortsätter berättelsen ut genom januari när plånböcker är tunna, stångar genom februari som ändå är det sista kämpet och då maten rent logiskt borde vara som allra allra godast, för att sedan avsluta när den tidiga våren anländer, när man kan stänga ner, tacka sig själv att man orkade även detta år. Tan hand om sig själv i det. Boken är mer omfattande än min första, fler recept, fler och längre texter, mer av allt det där andra som finns runtomkring, mer av hemmet och hur det tas hand om och får den kärlek som behövs. Den är också på många sätt mer personlig och även om jag älskar Chez Wood är det här en bättre bok, det är det verkligen. Ja, maten i Chez Wood är god men denna är ännu godare, det som är bra med den första boken finns såklart fortfarande kvar och är en så stor del av nerven, men Vinter hos Wood är mer utvecklad, utan att vara svårare. Jag har medvetet velat göra en bok som inte är en smal väg, en väg som är lätt att ramla av. Därför har jag valt att göra en bok som till merparten är vegetarisk, men där en mindre del av recepten också är veganska och en mindre del av recepten består av fisk och skaldjur. Det var viktigt för mig att visa den bredden, att försöka skapa en bok som kan vara någonting för många helt enkelt, någonting som kombinerar tillgänglighet med glädje. Till sist. Som författare är det oerhört viktigt med förhandsbeställningar, det är temperaturmätaren som berättar för förlaget och återförsäljare om det här kommer vara en bok att satsa på. Någon de vill ta in, någon de vill visa upp. Inget skulle göra mig gladare än om ni ville beställa boken, jag tror verkligen att ni kommer tycka om den, för det gör verkligen jag. Fotograf: den fantastiska Frida Edlund, som alltid.