Hur ligger ni till med julmaten, har ni satt era menyer och kanske lagat några av rätterna redan? Eller funderar ni fortfarande över det sista, kanske ska handla lite i eftermiddag? Jag tänkte att jag skulle komma med ett par sista tips till julbordet, ni hinner fortfarande utan stress. Så varsågod, från min bok: en sallad, en varmrätt, en efterrätt och en frukosträtt: Har du en bra mandolin (vilket jag verkligen tycker du ska investera i annars) tar den här salladen mindre än 3 minuter att göra. Jag tycker den är perfekt för att den är både krispig och frisk och kompletterar övrig julmat bra då den klipper det feta i mycket annat. RÅ FÄNKÅL MED CITRON Ingredienser (4 PORTIONER) 3 små fina fänkålsstånd 2 citroner 3 msk olivolja salt och nymalen svartpeppar Ansa fänkålen genom att plocka bort det yttersta grövsta lagret och skära bort botten. Spara de gröna topparna som påminner om dill till utseendet och lägg dem åt sidan. Hyvla fänkålen mycket tunt, gärna på en mandolin, eller skiva den tunt med en mycket vass kniv. Det är viktigt att skivorna inte blir för tjocka, då smakar de inte lika gott. Riv zesten av båda citronerna över fänkålen, men pressa bara över saften från den ena av dem. Ringla över olivolja och salta och peppra generöst. Lägg upp fänkålen på ett fat och strö över de sparade fänkålstopparna. Variation Du kan byta ut fänkålen mot någon annan krispig grönsak som passar att servera rå, till exempel kålrabbi eller rättika. *** Pumpa är inte bara höstmat, den är utmärkt även på vintern och det här tycker jag är ett utmärkt alternativ till julskinkan. Butternutpumpa blir fint karamelliserad, klarar att bakas vid hög temperatur och står sig länge. HASSELBACKS-BUTTERNUTPUMPA MED HYVLAD GETOST Ingredienser (4 PORTIONER) 1 stor butternutpumpa (ca 1 kg) 4 lagerblad 1 krm chiliflakes 2 msk olivolja 200 g hård getost 1 citron, zest salt och nymalen svartpeppar Värm ugnen till 200°. Skala och dela pumpan på längden och gröp ur kärnorna. Lägg en pumpahalva med snittytan nedåt på en skärbräda. Skär täta snitt tvärs över pumpan men se till så att du inte skär hela vägen igenom. Lägg till exempel ätpinnar eller träslevar på var sida om pumpan så att kniven når dem innan den hunnit gå igenom. Upprepa med den andra pumpahalvan. Lägg båda halvorna på en ugnsplåt, stick ned lagerblad i snitten, strö över chiliflakes och ringla över olivolja. Krydda generöst med salt och peppar. Baka i ugnen i cirka 45 minuter. Slå på ugnens grillfunktion och baka sedan ytterligare i 5–10 minuter tills pumpan är välrostad, mjuk rakt igenom och har fått fin färg. Hyvla över getost och citronzest precis innan ni ska äta. *** Få efterrätter är så nostalgiskt ljuvliga som crème caramel. Den här känns julig på grund av apelsinen och kanelen och även om det är lite trixigt med karamellen så är det värt varje sekund. Den här skulle du med gott samvete kunna göra redan idag och servera fört på tisdag, inga problem. CRÈME CARAMEL MED DOFT AV APELSIN, VANILJ OCH KANEL Ingredienser (6 PORTIONER) 2 1⁄2 dl vispgrädde 2 1⁄2 dl standardmjölk (3 %) 2 apelsiner, zest 1 krm äkta vaniljpulver 1 krm malen kanel 2 dl + 1⁄2 dl strösocker 4 ägg Värm ugnen till 150°. Värm grädde och mjölk i en kastrull tillsammans med apelsinzest, vaniljpulver och kanel tills grädd- mjölken är rykande varm men inte sjuder. Sänk värmen till lägsta möjliga och låt stå medan du förbereder karamellen. Häll 2 dl socker jämnt över botten i en mellanstor tjockbottnad kastrull. Låt sockret smälta sakta utan att röra runt i det – här måste du ha tålamod. Du kan snurra försiktigt på kastrullen när merparten av sockret har smält, men rör du om för tidigt kommer karamellen att bli klumpig och hård och du måste börja om. Det smälta sockret ska få en färg som påminner om bärnsten, men var försiktig så att det inte bränns. Så snart karamellen fått rätt färg häller du den snabbt i en ugnsform. Vänd och snurra försiktigt på formen tills hela botten är täckt av ett tunt lager smält socker, tänk på att du måste vara snabb eftersom karamellen stelnar. Ställ formen åt sidan. Vispa ägg och 1⁄2 dl strösocker ljust och fluffigt. Sila gräddmjölken och vispa försiktigt ned den i äggblandningen. Häll smeten i den karamellklädda ugnsformen. Crème caramel blir bäst om den bakas i ett vattenbad. Placera formen i en långpanna och häll varmt vatten i pannan så att det når halvvägs upp på formen. Baka i mitten av ugnen i cirka 50 minuter tills smeten har stelnat. Låt svalna helt och ställ sedan i kylskåp i minst 1 timme. Lossa kanterna från ugnsformen med en liten kniv och stjälp försiktigt upp crème caramelen på ett serveringsfat. *** Älskar du inte risgrynsgröt? Då är det här ett perfekt alternativ på julafton eller juldagen? Eller varför inte imorgon kväll som uppesittarmiddag? KOKOSMJÖLKSGRÖT PÅ POLENTA OCH CHIA MED PÄRON OCH HONUNG Ingredienser (4 PORTIONER) 8 dl kokosmjölk 1 dl havremjölk 1 tsk strösocker en nypa salt 1 kanelstång 1 1⁄2 dl polenta 1 dl vita chiafrön 1 päron, hyvlat på mandolin eller mycket tunt skivat 3 msk honung Till servering 1⁄2 dl grovhackade mandlar, pekannötter eller valnötter Havremjölk ev. lite färska fikon, björnbär eller blåbär. Vispa samman kokosmjölk, havremjölk, strösocker, salt och kanelstång i en tjockbottnad kastrull. Värm tills mjölkblandningen är rykande het och vispa därefter ned polenta och chiafrön tills gröten är slät. Sjud i 4–5 minuter, rör om ofta. Häll upp gröten på ett stort serveringsfat och toppa med päron. Ringla över honung och servera med havremjölk, nötter och eventuellt lite fikon eller färska bär.