Sofia Wood
Välkommen till den här bloggen! Jag är författaren bakom kokböckerna ”Vinter hos Wood” och ”Chez Wood” men också den före detta marknadschefen som lämnade allt och nu försöker få ihop ett nytt slags liv som författare, bloggare och poddare med familj och tre barn. Här inne har vi engagerade samtal om jakten på lycka, om enkla saker gjorda med omtanke, om mat, inredning och konst, liv och politik. Vi är också jämlika, vänskapliga och vänliga.
Annons

Hudvård: Fortsättning, funderingar och resonemang

Så oerhört spännande att ni var så många som faktiskt inte ville att jag skulle skriva om min hudvårdsrutin och motiverade det med väl underbyggda argument. Det gör mig… hmmm får jag säga stolt? Att det här är en liten plats vi byggt tillsammans som är egen och utanför normen. Att ni förväntar er vissa saker av mig och att det faktiskt gör mig glad om jag kan leverera dem. Fast jag älskar fortfarande hudvård, varenda liten burk jag har i skåpet faktiskt.

Kritiken ni framför kring hudvård är egentligen centrerad kring två huvudfrågor, mängden produkter som faktiskt inte fungerar utan är verkningslösa eller enbart stressar huden och skapar ett slags dyrt beroende som man skulle kunna slippa ifall man använde mycket enklare produkter, om ens några och även att skönhetsindustrin på strukturell nivå är patriarkal och syftar till att driva kvinnor till att spendera surt förvärvade kronor på att tukta oss själva. Vad hade vi kunnat göra med den tiden om detta inte fyllde vårt medvetande istället? Jag hör er och jag förstår er och tänkte att jag skulle bena ut hur jag själv resonerar kring det här.

Som med allt är det verkligen värt att utbilda sig själv, att vara en medveten konsument. Det är något som vi borde förvänta av oss själva idag, vi vet ju att det är såhär kapitalismen fungerar? Ja, huden kan absolut stressas av och försämras av fel och för många produkter. Färre men rätt produkter är vad forskningen visar att vi mår bäst av. Inte bara att det är dyrt och onödigt, vi kan också skada oss själva med allt från hemmasyror som används för hårt eller i fel kombination till hemmarollad microneedling, helt utan desinfektion eller den generella hygien som behövs (min personliga mardröm). Men, med det sagt finns det verksamma ämnen som har kliniskt stöd, till exempel vitaminerna niacinamide – vitamin B3 och retinol – A-vitamin som jag själv använder en hel del av, niacinamide året runt och retinol och retinoider under hösten och vintermånaderna. Detsamma gäller C-vitamin, en antioxidant som faktisk ger lyster även via hudvård i stabiliserad form, dock ska det nämnas att det är ännu bättre att äta. Vitamin E är otroligt, det läker ärr väldigt fint till exempel och min pappa som gjort flera stora hjärtoperationer har knappt synbara ärr från det tack vare ren vitamin E olja som smorts över ärrvävnaden under längre tid. Även det finns kliniskt stöd kring. SPF hör till det här också, extra viktigt om man använder retinol och A-vitamin också. Det jag vill säga är helt enkelt att vatten och Canoderm (obs älskar Canoderm, har både till mig och barnen)  inte är det enda som faktiskt fungerar och man om tycker fördelar väger upp nackdelarna så är det inte nödvändigtvis bortkastade pengar, även om det är ett dyrare alternativ.

Men om man vänder på det – varför göra det krångligare än vad det behöver vara? Om vatten och Canoderm ibland räcker gott och väl? Är det andra strukturer som ligger bakom? Självklart kan det vara så. Men, det kan också vara så att hudvård, skönhet, beauty, self-care samtidigt kan vara något väldigt omhändertagande mot en själv som är svårt att hitta en naturlig plats för i andra former för vissa.  Känslan  av att använda fingrarna mot huden metodiskt, att stryka med en sval jade roller, tvätta med en ren muslinduk. Det är mysigt och det är ett sätt att få sig själv till att stänga av TV:n och lämna Instagramscrollet för att 20 minuter innan läggdags börja fixa långsamt med sig själv. Varva ned. Vissa produkter är dyra, men det finns också en bredd i sortiment idag, framförallt sedan alla franska apoteksmärken blev tillgängliga här också. Det har ändå skakats om i prishierarkin en hel del senaste åren.

Vi kvinnor är absolut puttade mot ett hörn från alla möjliga runtomkring oss men om vi har en medvetenhet kring vad vi gör och varför tycker jag också vi måste kunna få göra de valen, just medvetet.

Är ni med på hur jag tänker?

Annons

Med det sagt kommer här min lista på produkter som jag faktiskt använder just nu och tycker mycket om:

Beauté Pacifique, Submersive Serum Paradoxe

Ett väldigt drygt multiserum som reducerar rodnad och tillför en hel del både fukt och fett. Huden känns smidig och len och även efter kalla dagar och torr inomhusluft.

Beaute Pacifique Vitamin-A serien, Eye cream, Crème Metamorphique och Super 3-Booster

Det här är det serie med A-vitamin jag använder oftast, jag har kommit tillbaka till de här produkterna i flera år. Väldigt viktigt att ta det lugnt i början och inte gå på för hårt med produkterna, jag vänjer in huden med att bara använda en dag i veckan och bygger sedan sakta upp.

Dp Dermaceuticals, Vitamin Rich Repair

Annons

Mild, snäll och djupt återfuktande med bland annat C-vitamin. Denna har jag använd nu efter att jag gjorde en Dermapen behandling och inte fått använda några aktiva produkter. Huden känns mättad men inte alls tung efteråt.

Ole Henriksen, Express the truth moisturising cream

Fuktkräm med mycket C-vitamin, denna doftar apelsin och huden känns ordentlig pigg och återfuktad efteråt. Jag behöver jobba in den här om jag ska ha smink över, massera in den ordentligt.

MON|SUN Weekend Crush Calming Oats Body Polisher

Kroppsskrubb som lämnar ben och armar silkeslena och väldigt återfuktande efter dusch och bad. Använder kontinuerligt när det är kallt ute.

Och för den som är sugen så rekommenderar jag den här lättillgängliga och enkelt skrivna artikeln i SvD om ämnet.

Annons
Annons

 

 

17 kommentarer till “Hudvård: Fortsättning, funderingar och resonemang”

 1. TINA skriver: 1 december 2019 kl 08:21

  Å vad toppen med ett tips på skrubb som dessutom var på BW-erbjudande. Tack! <3


 2. Johanna skriver: 1 december 2019 kl 09:20

  Det finns, precis som du skriver flera perspektiv.
  Jag är så tacksam att jag lagt tid och pengar på min hud efter år av komplex för min hy.
  Idag glömmer jag att sminka mig innan jag ska hemifrån vilket var otänkbart för ett par år sedan då jag hade fruktansvärd ångest över att behöva visa min osminkade hy.


 3. Sofia skriver: 1 december 2019 kl 09:53

  Tack för ett jättebra inlägg, återigen! Jag som var en av skeptikerna i förra inlägget kommentersfält, ville problematisera, men inte på något sätt fördöma eller förringa de positiva aspekterna som många upplever av skönhetsvård. Det blir lätt att man presenterar argumenten enbart för den ”ena sidan” utan nyanser, i ett kommentarsfält, för att ens poäng tydligt ska framgå utan att texten blir så lång att ingen orkar läsa. Detta är ju inte svartvitt och du lyckades tillfredsställa båda ”lägren” hos oss läsare, med ditt nyanserade inlägg, tycker jag iaf! Det är så roligt att läsa din blogg och dess kommentarsfält! Tack än en gång för att du förgyller mina dagar med tänkvärda ord.


  1. Sofia skriver: 1 december 2019 kl 10:22

   För övrigt så tycker jag att din blogg är en unik plats. Förklarade precis för min man vad vi diskuterat sen gårdagens inlägg (och varför jag plockar upp telefonen för att fortsätta min kommentar varje gång en mikropaus ges i småbarnshetsen, puh). Jag beskrev din blogg som en virtuell mötesplats där intelligenta kvinnor träffas och diskuterar viktiga saker, i stort och smått.


 4. Hilde skriver: 1 december 2019 kl 10:37

  Mitt utgangspunkt er at det å forenkle, enten det er klær, interiør, mat eller hudpleie, er målet. Kampen mot alle som vil at vi skal legge til et steg i rutinene og utvide oss selv gjennom konsumpsjon er konstant, og tydelig rettet mot kvinner. Når det er sagt, så vil det å forenkle bety ulike ting for alle. Jeg jobber med å se meg selv mindre utenfa, og dermed er konseptet hudpleie noe jeg i stor grad har valgt bort. Det betyr likevel ikke mer enn at jeg ikke leser den delen av blogginnlegget som tipser om produkter, og heller går til kommentareltet. Takk for en fin og klok blogg! 🙂


 5. Victoria_Alittleblissalittleblisse.se skriver: 1 december 2019 kl 10:49

  Din blogg, så bra och olik alla andra!


 6. E skriver: 1 december 2019 kl 11:15

  Håller med de andra, din blogg är olik andra! Du skriver så klokt om hudvård och hur det både kan problematiseras men också vara self-care, det har jag saknat hos andra influencers


 7. Lina skriver: 1 december 2019 kl 15:28

  Tack för kloka insikter, att du tar dig tid i att landa i allas kommentarer och med fin balansgång summera och väva ihop alla åsikter. Jag är själv en nybörjare på hudvård sedan förra året så jag har längtat efter det här inlägget!


 8. Alicia skriver: 1 december 2019 kl 15:42

  Tycker du skriver så himla bra om detta! Har haft problem enda sen jag var liten med torr hy och har hänvisats till feta apoteksprodukter, har dock aldrig funkat så bra. Tills jag i lite äldre ålder börjat läsa på om olika aktiva ingredienser och vad det faktiskt GÖR. Och vipps så blev min hy som ny. Jag är så glad att slippa ha ont i ansiktet av att blinka. Tack för tipsen!


 9. Fia skriver: 1 december 2019 kl 16:02

  Kan du ge tips på bra vitamin E olja? Så ren som möjligt, för ansiktet.
  Låter ju fantastiskt om det kan läka eller iaf dämpa ärr…🙏


  1. Ellen skriver: 2 december 2019 kl 00:57
 10. W skriver: 1 december 2019 kl 17:11

  Klickade hem Hudbibeln :). Toppentips!


 11. Anna skriver: 1 december 2019 kl 20:21

  Apropå det där med fingrar mot huden och den lilla massagen som liksom kommer på köpet i en hudvårdsrutin – under en period då jag levde ensam och inte mådde särskilt bra tänkte jag alltid på att jag hört nån förklara att huden inte gör skillnad på vilken typ av stimuli den utsätts för och att en varm dusch visst kan sätta igång samma endorfinpåslag som att bli rörd vid.
  Det var så bra sagt för istället för ett måste blev den rutinen en gåva till mig själv, ett konkret sätt att ta hand om mig själv på. Att duscha, skrubba, smörja och faktiskt genom det må bättre.

  Så tack för välskrivet inlägg! Nu ska jag lägga ansiktsmask och vara tacksam över att något så enkelt som en varm dusch och en go kräm kan ha sån effekt på humöret.


 12. Elvira skriver: 1 december 2019 kl 22:19

  Kom på en sak jag brukar göra nu när de är mörkt å kallt ute angående tv i vardagsrummet. Vi har så en kan gå in på internet på tv & sedan startar vi en ca 1/3 eller 10 timmars klipp på youtube med fireplace. De låter kanske konstigt, fuskigt men de blir väldigt mysigt plus att de blir en varm & gosig känsla i rummet. Har inte ljudet på & har den inte i gång i 10 timmar såklart men skönt om en har gäster så behöver en inte bry sig ett litet tips 🙂. Folk kan vara skeptiska i början men alls tycker de är mysigt 😍


  1. Sofia skriver: 2 december 2019 kl 12:25

   Hade braskamin i huset vi bodde i förut och tyckte då att det kändes helknasigt att titta på en brasa på TV:n. Nu har vi ingen kamin och även om det är lika bra som äkta vara (såklart) så tycker jag också att det är supermysigt med brasa på TV:n. Jag brukar ljudet vara på så att det knastrar lite tyst i bakgrunden. Vi har nyligen flyttat och har inte hunnit få ordning på någon vettig mysbelysning heller så då är låtsasbrasan perfekt för att skapa mys när mörkret faller på.


 13. Elin skriver: 4 december 2019 kl 08:23

  Lyssna på avsnittet om hudvård från kropp och själ i P1, intressant tycker jag. Själv har jag inte hängt med på tåget utan använder endast två produkter, en ansiktstvätt och eko Jojobaolja. Fungerar bra till min problemhy plus att jag inte ställer krav på att min hy ska vara perfekt. Jag är 38 år och lever småbarnsliv, det är mer än ok att inte ha perfekt hy. Jag tycker själv också att hysterin kring den perfekta hyn är lika problematisk som hysterin kring den perfekta kroppen och ett ideal som företagen utnyttjar för att sälja produkter. Nu kanske jag tjatade vidare på ämnet som redan debatterats! Men så skönt med en blogg där det är ok att framföra sin åsikt i kommentatorsfältet och där diskussionerna är respektfulla.


 14. Victoria skriver: 10 december 2019 kl 11:51

  Jag tycker nog att man får skriva om vad man vill i sin egen blogg, är ju som sagt upp till oss läsare vad vi vill vila ögonen på. Hudvård och beauty generellt är nog något som jag tycker är speciellt mysigt att läsa om men som jag aldrig någonsin skulle unna mig själv. Skäms att jag tänker så, att jag är så dålig på att prioritera mig själv. Men så står man där och hetstvättar håret med något matbutiks-schampoo och smörjer in ansiktet med bodylotion. Skäms över att inte ha en sån här härlig ”rutin”.


Dela på:
Laddar