Sofia Wood
Sofia Wood har en bakgrund i mode-, konst- och designbranschen. Hon har också ett brinnande matintresse, under hösten 2019 släpps hennes allra första kokbok, ”Chez Wood – en kokbok för vardag, vila och fest”. Bloggens syfte är att vara en inspirerande plats för uppskattning av ett personligt hem, vackra ting och medveten mat. Sofia bor med sin man och tre små barn lummiga Enskede i Stockholm i en färgfylld gammal lägenhet. Tillsammans med Elsa Billgren har Sofia också trend- och livsstilspodden Billgren Wood.
Annons

Gör om gör rätt, jag hade fel

Man är inte bättre än att man att man lär sig, gör om, får göra rätt.

För några dagar sen berättade jag här om mina snäckor som jag samlat på sedan jag var barn. Några stora, många små. Snäckor som onekligen är vackra, som har betydelse för mig och som känns som souvenirer från livet. De allra flesta har jag plockat som barn, några är köpta second hand eller på loppis. Nån pilgrimsmussla är från att jag köpt den som mat och sen rengjort och sparat själva snäckan.

Annons

Men så kom det ett mail till mig och några andra igår kväll från en kvinna som jobbar på WWF som ville uppmärksamma oss på det farliga i att kommunicera en normalisering av konsumtion av snäckor. Hon skriver såhär:

Annons

”Vi på WWF uppmanar alla som reser att undvika att köpa snäckor, plocka med sig snäckor och allmänt uppmuntra till att snäckor hamnar någon annanstans än i naturen. För det första så är snäckor, hur döda de än må verka när de ligger på stranden i ibland faktiskt levande och även viktiga levnadsplatser för andra arter som är viktiga för ekosystemen. Dessutom pågår en handel med snäckor som riskerar vissa arters utrotning, och även rubbning av de känsliga ekosystemen kring korallrev som redan idag är satta under stor press. Det är också därför handel med vissa snäckor är internationellt förbjudna i vissa fall, och att det kan vara straffbart att införa de i Sverige och EU. För att kunna få sälja en snäcka behövs certifikat, något som sällan finns”

Jag hade hellre skrivit något nu på morgonen som handlade om något härligt, om något som ni hade upplevt som inspirerande eller roligt. Visat vackra bilder. Men ibland är det viktigare att ta sig själv i kragen, äga det ansvaret som en plattform som når ut till många innebär, så nu gör jag det. Jag kommer inte lägga mina snäckor i sopkorgen för det är väl inte bättre det, men jag ska inte lyfta fram dem mer, inte köpa fler och visa. Jag ber om ursäkt för att jag inte var bättre påläst, nu är jag det. Så, nu vet ni det.

Trevlig onsdag, vi kanske ses på Formex? Klockan 11.40 är Elsa och jag där med vår föreläsning  ”Inreda med vintage – Inspiration som verktyg för lustfylld förändring”. Massor trendspaningar och tankar kring långsiktiga skiften.

 

25 kommentarer till “Gör om gör rätt, jag hade fel”

 1. Lo skriver: 15 januari, 2020

  Tack för att du delar med dig och tar dig i kragen! Och tack för en trevlig blogg 🙂


 2. Gunilla skriver: 15 januari, 2020

  Bra där Sofia som gör om och gör rätt. Lätt att glömma bort sig i naturen, det är ju ljuvligt att plocka upp snäckor på strandpromenaden. Och bra WWF som talar om varför en ska låta bli, då blir det lättare att hålla fingrarna i styr. Vi måste alla tänka på ekosystemets känslighet och moder jord, viktigare nu än någonsin!


 3. Vivi skriver: 15 januari, 2020

  Det här kändes bra! Kram


 4. Anna skriver: 15 januari, 2020

  Åh vad bra att du delade med dig av det, det hade jag ingen aning om. Tack för info!


 5. Ida skriver: 15 januari, 2020

  Tack för din rättrådighet och för ny, viktig kunskap.


 6. Ulrika skriver: 15 januari, 2020

  Vad bra- snäckor är vackrast på stranden och i haven… Har tänkt att kommentera utifrån WWF till både dig och andra bloggare/ influensers som nu ropar ut om snäckor- men tänker att alla tar sig eget ansvar oavsett. Var med lärare utan gränser i Karibien och var på ön där ” The pirates of” spelades in bla- där kunde man tala om snäckornas kyrkogård;)
  Var dock inget förbud att ta med sig därifrån och hem, bara det moraliska.
  Tackar för ditt fina andrum igen Sofia.


 7. Amanda skriver: 15 januari, 2020

  Tack för att du lyfter detta! Hade ingen aning! Känns så normaliserat, men om alla plockar snäckor så blir det ju ohållbart. Det är ju som koraller, de ska man ju också låta vara ifred 🐚


 8. Amanda skriver: 15 januari, 2020

  Tack för att du lyfter detta! Hade ingen aning! Känns så normaliserat, men om alla plockar snäckor så blir det ju ohållbart. Det är ju som koraller, de ska man ju också låta vara ifred 🐚


 9. Elena skriver: 15 januari, 2020

  Tack så hemskt mycket att du vågade ta upp det här <3 Din blogg är min bästa internetplats just nu!


 10. MY skriver: 15 januari, 2020

  Tror att det WWF skriver om snäckor inte gäller musselskal. Speciellt inte från odlade musslor eller ostron som du köper som livsmedel. Så pilgrimsmussleskalen kan du nog fortsätta att visa upp och använda med gott samvete.


 11. Alice skriver: 15 januari, 2020

  Så bra att du tar upp detta! Men så synd att det är så, för det ser ju verkligen fint ut! Men sedan tycker inte jag att det är konstigt att du inte kände till detta, jag hade heller ingen aning om detta. Det är ju extremt svårt att ha koll på allting!
  Min partner berättade t.e.x. att alla små hjärtskärande videor där människor räddat koalor i Australien och låter de dricka av sina vattenflaskor är inte alls bra och något de kan dö av. Tydligen så måste de dricka vatten från skål eller liknande, om de får vatten i högre position så kan de få vatten i lungorna. Dock kan man tycka att man kanske ska läsa på lite innan man räddar djur, men å andra sidan är det lätt att inte uppsöka information när man inte tror det behövs..
  Långt rabblande nu kanske, men menar bara att det är inte alltid lätt att veta allt, men så länge man är öppen för information och förändring så försöker vi alla göra det så bra vi kan. 😊


 12. Sandra skriver: 15 januari, 2020

  Jättebra att du delade med dig av informationen, hade inte heller någon aning! ✨


 13. Matilda skriver: 15 januari, 2020

  Stort att erkänna när något blivit fel! Heja dig!


 14. Marianne skriver: 15 januari, 2020

  Verkligen fint att du erkänner ett misstag och bra att du informerar om hur det ligger till – så att vi också får lära oss nåt!


 15. Madeleine skriver: 15 januari, 2020

  <3 Tack Sofia! Ditt inlägg betyder mycket för att sprida kunskapen vidare. Kram Madeleine


 16. Andrea skriver: 15 januari, 2020

  Bra skrivet! Äntligen! Så bra att du inte bara mörkar detta. Det kändes verkligen inte bra att läsa när du skrev om alla dina snäckor, hur härlig historia de än har för dig. Blev ”besviken” på dig och tänkte att nu slutar jag läsa din blogg. Har gått o gnagt på en kommentar sedan dess men inte postat. Är inte den som kommenterar så ofta. Gick in nu o läste (fast jag nästan inte ville läsa bloggen mer, vilket kändes så sorgligt.) Bra att man kan göra om och göra andra val! Du som har massor av läsare är en stor inspiration och det förpliktigar. Ses igen!


 17. Victoria_Alittleblissalittlebliss.se skriver: 15 januari, 2020

  Tack, nu lärde jag mig också något nytt!


 18. Karin Svensson skriver: 15 januari, 2020

  Hej
  Det du och många andra har och älskar är väl snäckskal, inte snäckor. Om vi tänker på snäckor som vilda djur
  så får vi större respekt för dem, men snäckskal är oftast avlagda skal fån oftast döda djur. Även skalen behövs i naturen men
  ett litet tag kan de få vila i ditt eller mitt hem som vackra påminnelser om den vilda naturen.Återbörda dem dit sen.


 19. Klara skriver: 15 januari, 2020

  Heja dig Sofia, ingen blogg är så härlig och genuin att som din. Tror det är få som hade gjort ett sånt här inlägg. Du inspirerar mycket! Kram och tack.


 20. Johanna skriver: 15 januari, 2020

  Men fina du, ta det lugnt! Jättebra att du delar detta, så fick vi andra (typ jag) också lära oss något nytt.
  Men INGEN kan ju veta allt om allting. Så snälla var inte för ängslig så du inte vågar posta någonting som du inte lagt timmar på att researcha först!
  För det kommer ju ALLTID vara någon som råkar veta att ”den möbeldesignern hade faktiskt jättedålig kvinnosyn” eller ”det är inte alls bättre att åka tåg än flyg i Tyskland för tågen går på kolkraft” eller ”morötter är inte alls nyttigt för de är besprutade” eller vad fasen det nu kan handla om. Och ska man börja hedga sig för alla eventuella kommentarer så kommer ju bloggen att tappa din personlighet till slut. Och det är ju den vi älskar med denna bloggen.
  Slutsats: Bli inte skraj nu, we’ve got your back ❤️


  1. Anna skriver: 15 januari, 2020

   Härligt svar av Johanna, instämmer helt!


   1. Magdalena skriver: 16 januari, 2020

    Det var en bra och intressant information om snäckor. Håller med Johanna ovan. Jag tror att du Sofia skulle vinna själv på att vara lite mer avslappnad i din ambition. Inläggen behöver inte alltid vara jättegenomtänkta, långa och med de svåraste orden. Ibland kan något lättsamt vara det man behöver läsa och uppskattar i en stressig vardag. Du har en fin ton och tanke i din blogg som skulle märkas oavsett längd på inlägg.


 21. Ninni skriver: 16 januari, 2020

  Tack för att du ärligt tar upp det här och ”pudlar”, de flesta bloggare bara raderar kommentarer och ignorerar frågor. Du bekräftar genom detta inlägg att du är genuin och vill lära, precis det som dina texter också utstrålar.


 22. Gelic skriver: 16 januari, 2020

  Du visste inte, du fick veta. Du tog åt dig informationen som levererades på ett bra konstruktivt sätt. Det är väl det allra bästa sättet att hantera situationen från bådas sidor. Ingen skammande kommentar och en bloggare som tar ansvar. På så sätt så var vi många som lärde oss något nytt. Ingen kan veta allt helt enkelt.


 23. Lovisainredningbycadla.se skriver: 19 januari, 2020

  Tack för att du delade den infon! Jag hade faktiskt ingen aning om detta.


Dela på:
Laddar
https://sofiawood.elle.se/storyfeeling-och-en-sjalsligt-hem/