Svenska hallon i loppisfyndad skilverskål. Mycket av få saker är mitt motto för dekadens, det har jag lärt mig av mamma vars paradefterrätt när hon var hemmafru i Australien och höll i en (dessvärre) aldrig sinande ström representationsmiddagar - ett massivt fat med brownies och en jätteskål med jordgubbar. Augustiljus i sovrummet, det finaste jag vet är hur ljuset speglas mot kakelugnen och skiftar som om den vore gjord i bucklig pärlemor. Ibland undrar jag vad det säger om mig men vackra saker ger mig sånna otroliga lyckokänslor, som att det susar oxytocin i hela huvudet. Oduschade och okammade på landet, helt fria från allt som är fixat och ordnat. Så mycket som jag älskar att det vackra i livet och glittriga kakelplattor är det en helt annan lycka i att bara vara sjavig och fri. Utanför sin kropp och rummet och istället avslappnad av och i kontrasten. Äta sig proppmätt på bolognese när det regnat ute hela dagen - kanske den snällaste måltiden vi har? Balkongen har kompletterats med lite lavendel och nu doftar det tungt parfymerat in i vardagsrummet varje gång jag slår upp balkongdörrarna. Min lillebror hade så otroligt mycket energi som barn och varje kväll hela vår barndom igenom var han tvungen att ta ett varmt bad med lavendelolja så på något sätt tänker jag alltid på Manuel av den doften. En stylists öga på ens hem, någon som snällt puttar saker nån centimeter hit eller dit. För ser ni att Glössner-golvlamporna äntligen hittade rätt när de ställdes asymmetriskt? Tack snälla Dennis för den lilla saken. Den vackraste fotogenlampan jag vet, Nattlampan från Karlskrona Lampfabrik. Blank som en skatt och med ett sken starkare än nästan vilken annan fotogenlampa som helst. Njuter av att tända den varje morgon när jag sitter och jobbar. Och för att avsluta - salt kola äppelpaj med en sked ovispad grädde ringlad över, höst på ett efterrättsfat. Receptet publicerade jag på Instagram för ett par dagar sen men för er som inte sett? Då kommer det här: Salt kola äppelpaj 150 g smör 2 dl rårörsocker 1 dl ljus sirap 1 dl vispgrädde 3,5 dl havregryn 1 1/2 dl vetemjöl 1/2 tsk bakpulver 1,5 tsk flingsalt + mer till topping Ca 7-8 stora svenska syrliga äpplen 2 tsk kanel 1/2 tsk stött kardemumma Till servering, sötad ovispad grädde, vaniljsås, Crème fraiche eller glass Värm ugnen till 200°C, över och undervärme. Smält smöret i en kastrull tillsammans med rårörsocker, sirap och grädde och puttra tills det doftar av kola. Ta av värmen och rör i havregryn, mjöl, bakpulver och 1,5 tsk flingsalt. Skala, kärna ur och dela äpplena i klyftor. Lägg i en bunke och vänd i kanel och kardemumma. Lägg äppelbitarna i en pajform och skeda över knäcktoppingen. Avsluta med att strö över ytterligare flingsalt. Baka i 30 min tills pajen är djupt gyllene och knäckig. Låt svalna lite och servera sedan ljummen. Jag tycker det är godast med lite sötad ovispad grädde ringlad över men det gör man som man vill med. Tips! Det går också bra att vända ner lite hackade nötter i toppingen för den som är sugen.