Sofia Wood
Välkommen till den här bloggen! Jag är författaren bakom kokböckerna ”Vinter hos Wood” och ”Chez Wood” men också den före detta marknadschefen som lämnade allt och nu försöker få ihop ett nytt slags liv som författare, bloggare och poddare med familj och tre barn. Här inne har vi engagerade samtal om jakten på lycka, om enkla saker gjorda med omtanke, om mat, inredning och konst, liv och politik. Vi är också jämlika, vänskapliga och vänliga.
Annons

Hemmagjord pasta – vad jag lärt mig hittills

Det finaste den här vintervåren gett mig är en fullständig, helhjärtad kärlek till att göra egen pasta.  Alltså på ett sånt sätt att jag tänker hela tiden på att jag är sugen på att kavla ut lite, hela processen är så förbaskat rolig. Är det såhär andra känner med stickning, surdegsbakning, ölbryggeri och dahliaplantering? Tror aldrig jag haft något som skulle kunna gränsa till hobby på det här sättet tidigare?

Annons

Rubriken på det här inlägget är som ni ser vad jag lärt mig hittills, av den enkla anledningen att jag är medveten om att jag är en novis, om än en passionerad och ganska duktig novis. Jag tänker att pasta nog är en sån sak man aldrig blir fullärd inom, att man är novis i många många år och att man kommer förfina hantverket litegrann varje gång man utför det. Jag gör god egen pasta nu, absolut, men tänk vad jag då gör om tre-fyra år? Pepp!

Annons

Jag har tagit fram ett grundrecept som jag tycker fungerar bra. Vanligtvis när man ser pastarecept är de skrivna i gram men jag har gjort ett recept som utgår från decilitermått och det är av den enkla anledningen att jag vet att många inte har en köksvåg, och därför avskräcks från att ens försöka. Så trist, så därför har jag gjort såhär. Detta är också ett grundrecept så känn dig fri att experimentera med det allt eftersom, vad händer tillexempel om du har en eller två extra äggulor i degen? Kavlar i smaksättning? Det är verkligen öppet för att leka runt!

Egen pasta, grundrecept 
4-6 portioner

3 dl Tipo 00 mjöl, exempelvis detta 
2 dl durumvetemjöl
4 ekologiska ägg, helst rumstemperatur
1 msk god olivolja

Annons

Knäck äggen i en liten skål och häll i olivolja, och ställ sedan åt sidan.

Blanda mjölsorterna i en bunke. Tippa ut mjölet i en hög på ett bakbordet och gör sedan en grop i mitten, stor nog för att rymma äggen.

Häll äggen i gropen och börja vispa med en gaffel, först för att blanda äggen och oljan och vispa sedan sakta i mer och mer mjöl. När äggsmeten är tjock och ljus av allt mjöl så är det dags att börja arbeta degen först genom att fösa ihop den med fingertopparna och sedan allt eftersom börja knåda ordentligt med kraft och hela handen. Tryck och dra med handloven genom degen när du knådar och fortsätt så i 10-12 minuter. Mjöla bakbordet allt eftersom och mata eventuellt med mer mjöl om det behövs. Om degen är för torr kan du droppa i lite vatten, men var noggrann med att inte tillsätta för mycket. Skölj, torka och mjöla dina händer allt eftersom ifall de för blir kladdiga. Knåda degen tills den är mjuk, len och elastisk. Slå sedan in den i plastfolie och låt vila i minst 30 minuter men gärna längre.

Degen går utmärkt att förbereda dagen innan och förvara i kylen.

Annons

Mjöla bakbordet ordentligt och om du använder en pastamaskin så ska du mjöla valsarna litegrann också. Det går också bra att kavla ut pastadegen med en kavel även om det blir lite annorlunda.

Skär av en liten bit av degen. Platta till en centimetertjock platta och se till att den är mjölad på båda sidorna. Kör genom det bredaste steget på maskinen och vik sedan ihop degen till en rektangulär platta. Valsa igenom ett par gånger till på samma tjocklek och ställ sedan maskinen på en steg smalare bredd på valsarna. Valsa igenom degen igen, denna gång utan att vika degen. Fortsätt på samma vis tills degen är milimetertunn, gärna med ett par valsningar på varje tjocklek. Ett riktmärke för de flesta pastasorter såsom tagliatelle och pappardelle är att man utan problem ska kunna se sin egna hand genom degen när den är färdig (till och med läsa tidningen igenom om man ska tro italienarna)

Trimma kanterna på pastaremsan om du vill vill ha en lite mer prydlig pasta, se till att den är täckt med ett mycket tunt lager mjöl och vik sedan ihop till en mjuk rektangel. Skär remsor i den bredd du vill ha och veckla sedan ut banden. Torka pastan antingen i mjuka hopsvängda knyten eller i raka rader  på en ren köksduk. Man kan också torka pastan över en stolsrygg eller liknande.

När du kokar pastan så sjuder du den bara i välsaltat vatten, tänk på att egen pasta bara behöver en väldigt kort koktid.

Annons

***

De viktigaste lärdomar jag har än så länge är egentligen ganska självklara:

Receptet är en guide, inte en regel.  Hur tätt packat mjölet är, hur stora ens ägg är, luftfuktighet – allt spelar roll och kan påverka mängden av mjöl du behöver. Framförallt i ett sånt här recept som utgår från volym inte vikt. Jag utgår från samma grundrecept mjöl, ägg och olivolja varje gång jag påbörjar en ny deg men har lärt mig att jag verkligen inte ska hålla för hårt i att det är en absolut sanning. Det är viktigare hur degen känns i handen när man börjar knåda än att man håller receptet.

Annons

Råvarorna spelar roll. Att använda goda, färska ekologiska ägg gör otroligt stor skillnad både för smak, färg och konsistens på den färdiga pastan. Jag längtar till att få göra pastadeg på äggen från min svärmors höns när vi kan besöka henne igen. Detsamma gäller olivoljan, även om det är en ganska liten mängd i degen spelar kvalitet stor roll. Jag själv använder den här, Fratelli Gridellis Novello olja som är gräsgrön och grumlig.

Knåda knåda knåda. Det går inte att komma undan att pastadegen bara blir så bra som du orkar göra den. Man behöver inte överknåda men 10-12 minuter av intensivt knådande för hand är ett måste. Och man behöver vara ganska hårdhänt, du kommer bli ordentligt trött i hand och arm av det här. När jag knådar är jag noggrann med att trycka ned handloven och dra den framåt, nedåt i degen, allt för att hjälpa degen utveckla så pass mycket gluten som möjligt. Det är magiskt för plötsligt kommer du känna att degen förvandlats och blivit babylen, elastisk och studsar tillbaka om du trycker tummen mot den. Man vet när den är klar helt enkelt.

Andra saker att tänka på är att vid utkavling och torkning behöver pastan, maskinen och bakbordet vara ordentligt mjölat, var inte orolig att pastan kommer bli torr av det, det integreras inte med degen men räddar dig från hopklistrad pasta. Tänk också på att kavla pastan riktigt tunt för det allra mesta, degen sväller vid kokning. Extra viktigt när man gör fylld pasta som då också viks dubbel.

Slutgiltigen, hemgjord egen pasta är så oerhört gott, verkligen genuint magiskt helt i sig själv. Tänk därför att såsen kan vara mycket enkel och framförallt inte allt för mycket av, eller för mastig och tjock. Låt såsen vara silkig, tunn och som en slöja så pastan i sig får ta den plats den förtjänar. Lycka till!

Annons

Alla bilder är tagna av Frida Edlund och recepten kommer i min nya bok i höst.

 

18 kommentarer till “Hemmagjord pasta – vad jag lärt mig hittills”

 1. Asa skriver: 26 mars 2020 kl 07:51

  Att läsa svenska bloggar för närvarande är närmast surrealistiskt. Folk umgas, barn sover över hos kompisar, du lagar pasta med det och det mjölet. I, som jag tror, nästan alla andra länder är detta inte alldag just nu. Det rader karantän, här i Tyskland är det en gräns pa tva personer förutom den familj som redan bor tillsammans. OM man skulle fa tag i mjöl fick man ta det som finns. Likasa jäst, ägg, pasta, toapapper naturligtvis, blöjor, konserver… Listan är lang och halen i hyllorna blir större.
  Sverige har ju tills nu farit ett annat program, men det verkar ju nu rulla igang ordentligt där ocksa med relativt manga Corona-fall.
  Har din ”Chez Wood” och jag tycker att du verkar kunna ”koka soppa pa en spik”. Lite förmätet att be om kanske, men skulle du inte kunna göra lite inlägg pa mat som kan göras pa fa ingredienser (ingredienser som ännu gar att fa tag i)?


  1. Sofia Wood skriver: 26 mars 2020 kl 08:26

   Hej Asa.

   Vad tråkigt att du upplever det så världsfrånvänt, här är som sagt inte hela samhället stängt ännu men jag förstår att det måste vara oerhört jobbigt för er, verkligen en surrealistisk och klaustrofobisk situation. En av de saker jag har tyckt varit roligt med just pasta de här veckorna när jag nästan enbart varit hemma (både på grund av situationen och av faktumet att jag håller på att göra klart nästa bok) är att jag knappt behövt gå en enda gång till affären. Olika sorters mjöl har jag alltid hemma, och även om de två som står i grundreceptet här är två mjölsorter som jag förstår att jag, i egenskap av väldigt matintresserad, kanske är ganska ensam om att ha hemma bara sådär, så går de bra att ersätta med vanligt vetemjöl om man har det. Ägg detsamma, det finns för det mesta också likaså olivolja. Och det är ju just bara tre ingredienser som man kan skapa något verkligen gott med, som kräver lite tid och koncentration vilket jag själv tyckt varit väldigt skönt för hjärnan i allt detta. Jag ska också tillägga att i min butik är färdig spaghetti slut sedan två veckor tillbaka ungefär. Med det sagt, ska jag absolut se om jag kan komma på fler ”soppa på en spik” recept!
   Varm kram, tänker på er i den tuffa situationen just nu.


  2. Ellen skriver: 26 mars 2020 kl 15:51

   Vill inte vara värst men här i Spanien får vi bara gå ut en person i taget 🙂


 2. Jenny skriver: 26 mars 2020 kl 08:11

  Tack, jag blir peppad att dra fram pastamaskinen igen! Har du testat att göra degen i hushållsassistenten istället? Hiss/diss?


  1. Sofia Wood skriver: 26 mars 2020 kl 08:28

   Jag har ingen tyvärr men skulle gärna testa! Prova om du har och återkom med resultat?


   1. Jenny skriver: 16 november 2020 kl 17:10

    Hej igen! Testade ditt recept (ovan) men drog bara ner ingredienserna i min hushållsassistent och körde i ca 10 min. Blev en perfekt, lättarbetad och supergod pasta med minimal ansträngning. Hälften pappardelle och hälften tunna spaghetti.
    Bra tips oss som inte njuter av att pilla evighetslänge vid köksbänken alltså 😉


    1. Jenny skriver: 16 november 2020 kl 17:14

     Inser hur det kan verka snudd på autistiskt att ett halvår senare komma på att Sofia bad mig återkomma med resultatet när jag testat. Nåväl!


 3. Hanna skriver: 26 mars 2020 kl 11:07

  Jag tycker att dina recept i boken mångt och mycket är koka soppa på en spik. Pasta med tomatsås går iprincip alltid att göra i någon variant, just nu äts den här hemma med makaroner istället för spagetti eftersom den varit helt slut senaste veckorna. Men genialiskt att göra egen pasta ju! Har du något att säga om pastamaskin?


  1. Sofia Wood skriver: 26 mars 2020 kl 18:57

   Tack, jag brukar försöka ha så få ingredienser som möjligt, känns inte som man pallar annars. Är så himla glad att så många faktiskt lagar maten ur boken, att den inte bara står och dammar. Gällande pastamaskin – handvevad skulle jag säga, annars är det nog ganska fritt fram!


  2. Karin skriver: 26 mars 2020 kl 19:32

   Imperia! Italiensk handvevad megaklassiker plus mkt bra pris om man köper basvarianten. Har haft min i atta ar.


 4. Ellie skriver: 26 mars 2020 kl 14:18

  Så kul med hemmagjord pasta! Höll på för 5-6 år sen, förstår inte hur jag kunde tappa det, finns inget godare ju, blir SÅ peppad nu att börja igen! Lärde mig från ett brittisk-italienskt matlagningsprogram då att använda majsmjöl i utbakningen och fösa ihop den färdiga pastan med majsmjöl innan kokning, för minimalt med ihop-klibb och undvika torr deg, funkade svinbra! Men verkar ju funka med vanligt mjöl också. Och förresten – stort tack för alla ultragoda recept, lagat allt i din kokbok snart!


  1. Sofia Wood skriver: 26 mars 2020 kl 18:55

   Det måste jag testa, brukar använda durummjölet då men ska prova majsmjöl! Vad roligt att du gillar boken ❤️


 5. Linn skriver: 26 mars 2020 kl 17:45

  Å, var är din klänning ifrån? Så fin! Gjorde hemgjord pasta härom dagen inspirarad av din insta story, det gick inte lika smidigt som det såg ut, haha, men blev gott! Sån skillnad mot köpt torr pasta


  1. Sofia Wood skriver: 26 mars 2020 kl 18:53

   Tack snälla! Den är från ARKET men är dessvärre inte ny. Vad roligt att du testade att göra pasta, man blir bättre för varje gång! Och visst är det orimligt gott!


 6. Karin skriver: 26 mars 2020 kl 19:30

  Älskar att göra egen pasta – använder själv aldrig olivolja men där far ju prova sig fram för att se vad som funkar bäst! Kan varmt rekommendera att testa att göra även andra pastasorter utan ägg där man bara använder semolina och vatten, typ orrechiette eller fusilli napoletani. Gjorde tidigare alltid bara äggpasta men kul att testa annat också. För äggpasta är rumstempererade ägg superviktigt, tycker att det gör jättestor skillnad! Härligt inlägg!


 7. Nicole skriver: 26 mars 2020 kl 20:50

  Vill bara skicka KÄRLEK och säga att denna plats så sticker ut ❤️ Favoriten! Hit kommer jag minst en gång dagligen för värme, reflektion, inspiration, nya perspektiv, ny kunskap, välbehag osv. Ett så brett spann erbjuds här. Tycker att din ”bloggstil”, innehållet du delar med dig av och just tonen du gör det i, är helt ny och förhoppningsvis och förmodligen en ”pionjär”. Tänker att jag säger för jag tänker ofta men har aldrig kommenterat (men har DM:at) och tycker att för varje kommentar som mest basunerar ut okonstruktiv sörja och bidrar till dålig magkänsla behöver det finnas minst tio som hejar.


 8. Sara skriver: 26 mars 2020 kl 22:08

  Läste först ”vad händer om du har kaviar i smaksättningen” istället för ”kavlar i smaksättningen” och tänkte att där har du tappat mig helt och hållet!


 9. Anne skriver: 27 mars 2020 kl 10:32

  Jag gjorde pastan och den rostade tomatsåsen enligt det här receptet och instagram, det blev heelt underbart! Men pastan klibbade ihop lite när jag vek den i små knyten. Så idag ska jag göra ett nytt försök, mjöla lite mer samt hänga upp pastan istället för att lägga i knyten. Men tack för ditt underbara recept! Att göra egen pasta är så meditativt när ångesten kryper nära. Kram!


Dela på:
Laddar