Än en gång är den stora behållningen med att blogga kommentarerna. Det slår liksom aldrig fel? Om det inte vore för er hade det här varit ytterligare ett projekt, i min redan långa rad av olika projekt, som jag hade tyckt varit fantastiskt att starta upp och sedan urtråkigt att förvalta. Men inte nu, och helt på grund av er och dialogen vi har här. Det jag pratar om är såklart alla era tips kring det här inlägget, om att minska matsvinn. Faktiskt så bra tips att de förtjänar ett inlägg i sig själva. I eftermiddag postar jag också mitt recept för en modern slags pyttipanna som går att variera i oändlighet och är perfekt för att göra något nytt av matrester. Nåväl, spotlight mot er: Hade fest förra helgen. Knytis och rätter och råvaror som var lite allt möjligt. Men av resterna har det blivit en tomatbaserad grönsakssoppa med het chilli, en krispig paj med brieost, fetaost, spenat och grönkål, samt smörstekta mackor med brieost och valnötter och till det en grönkålssallad med picklad rödlök. Använt upp varendaste smula och inte slängt något! Älskar just pajer, varma mackor, omeletter och soppor. Dessa går ju att variera i all evighet, och samma beståndsdelar kan få ny form dag efter dag! Jag tänker dock tricket är redan när man handlar, handla goda grejer som går bra ihop med varandra i flera olika rätter, som gör det enkelt att laga något. Jag tycker t.ex otroligt mycket om grölkål, har jag det hemma slänger jag ner vad som helst annat och gör en matig sallad. Jag älskar också rotfrukter, och kan komma på otroligt många olika rätter med rotfrukter som bas. Vi har verkligen lyckats minska matsvinnet och det känns så otroligt kul! Inte så svårt egentligen, bara man tänker efter (och handlar man bara saker man gillar så får man äta sånt man är sugen på jämt <3) Vi planerar veckans måltider och storhandlar en gång i veckan. Ibland låter vi bli att planera mat för en veckodag. Då rotar vi istället igenom skafferi, kyl och frys och lagar av det vi har. Det blir en kul utmaning att få till den bästa rätten och inte alls en tråkig restmiddag. Men åh vad bra, ser fram emot recepten! Mitt tips – mycket går att mixa ner i en pannkaks eller våffelsmet, tex rivna morötter, en näve bönor, en bit zucchini (kan vara bra att skala först för att undvika förfärande uttalanden som ”vad är det där?! Det ser ut som nåt VEGETARISKT?!” (direkt citat från verkligheten)) mina barn har ätit mycket mer bönor än dom vet om hehe. Tortillabröd! Nästan vad som helst kan ju bli ”tacos” dagen därpå 1. Typ allt går att slänga ned i en smoothie. Grönsaker, frukt, mjölkprodukter, vita bönor etc. 2. De flesta grönsaker blir goda att rosta i ugnen och äta med sås. 3. Överblivna bönor/linser kan bli röror hummus-style. 4. Ris och gamla grönsaker +ägg och kryddor – – > fried rice 5. Överbliven pasta blir pastagratäng 6. Frys in överblivet vin i isbehållare och ha i såser, smart om en inte vill korka upp en ny flaska nån gång. 7. De flesta färska kryddor kan frysas in antingen som de är eller i iskub m. olja. Gamla bananer är super i gröt eller mjuka kakor Älskar detta tema! Har alltid tortilla-bröd hemma för då kan man variera mellan en wrap, quesadilla, burrito eller enchiladas beroende på vilka rester man har. Sen är färdig pajdeg(om man inte har tid att göra själv) räddaren i nöden. Kan hälla ned vad som helst med lite äggstannning et voila. Ett tips jag hörde häromdagen är att tänka ”Vad behöver vi äta upp?” istället för ”Vad ska vi äta?” Frys in allt som blir över direkt och ta fram dagar när man inte orkar laga nytt. Jag är uppvuxen med en mamma, för det var hon som lagade maten i mitt föräldrahem, som var en fena att suga ut varenda molekyl ur råvaror för att minska svinnet. En höna kunde 4 olika rätter för 4 personer tex. Om det blev mat över ja då var det klassiskt hemma hos oss också som omelette, pålägg på smörrebröd tex. Inget kastades. Idag är samma tänk upphottat med tänk som ovan. Hemma hos mig blir det också matlådor till jobbet. Billigare lunch kan man knappt få. Man behöver inte äta samma som igår. Jag varvar i frysen så det som var middag för 5 dagar sedan är lunch idag. Och barnen?… Lura ögat med uppläggningen tänker jag.Bra initiativ. Jag kommer från en familj där mamma kastade resterna, mormor kastade inte en smula. Jag har medvetet ändrat min inställning så att jag börjar likna mormor. Det är, enligt mig, omoraliskt att tänka på mat som njutning, det är näring om än ofta njutbar. Till lunch äter jag det som finns över, plus kanske ett ägg, macka etc för att dryga ut. Att tänka lunchen som ett enklare mål av vad som finns över, utan krav på att det ska vara en sammanhållen rätt är med andra ord mitt tips. Jag tänker att det är maträtts-tänkandet som skapar rester, ett annat tips är att skippa det tänket. Vi har tex en middag som barnen kallar ”ta vad man vill ha middag”, bordet fullt med skålar där både rester och färska grönsaker, rostade frön etc ryms. Så fint att du lyfter det här ämnet! Jag tänker att vi också måste komma bort från begreppet rester. I själva ordet ligger ju en antydan om att det om serveras är bottenskrapet som blev över – det där som ingen ville ha igår. Min man köpte för några år sedan en handbok i hushållslära där författaren var italiensk-amerikansk. Enligt henne existerar begreppet rester inte i Italien. Ena dagen är det pasta – nästa dag mer pasta. Och ingen klagar över det. I den anglosaxiska kulturen däremot, pratar man just om rester och där har gårdagens mat en tydligt negativ klang. Intressant tycker jag. (Boken heter Home Comforts: The Art and Science of Keeping House om någon är intresserad. Världens bästa och nödigaste bok om hur man sköter ett hem som är skriven av en kvinna som till vardags professor i filosofi (Cheryl Mendelson). Tack för alla tips. Här kommer ett till: riv ner och frys in all hårdost som börjar bli gammal och tråkig. Skriv gärna en lapp på påsen vilken typ av ost det är, lagrad/mild osv. Perfekt att ta fram till de flesta rätter som innehåller riven ost. Jag köper aldrig riven ost på påse numera. Dessutom skönt att med gott samvete slippa ha de sista centimetrarna av osten som pålägg. För då är man ju nästan alltid rätt trött på just den osten och den har ofta blivit lite torr och tråkig. Win win. Fungerar också bra med parmesan. Jag försöker verkligen spara allt, från ostkanter som jag river och fryser in (bra till paj tex) till ensamma potatisar eller halvgamla grönsaker. Har lärt mig att frysa in allt som börjar bli gammalt, även grönsaker som normalt inte fryses (typ tomat) går att frysa och sen användas i grytor tex. Rester försöker jag blanda upp i den nya maten, idag åt jag tex fisk i ugn (ny) med både lite ny potatis och lite gammal Matvete och spenat. Om man försöker tänka bort att man ska ha en typisk måltid (fisk och potatis) och istället tänker att man äter det som finns. Kan bli jättegott! Även som någon ovan sa: allt kan bli tacos! Köp hel kyckling istället för delar. Kan bli till så många OLIKA rätter. Jag brukar stycka den och sen pochera tillsammans med skrovet med ingefära och lite lök. Sen gör jag ”chicken hainan” där jag kokar riset i buljongen som blir av den kokta kycklingen. Så gott. Resten av köttet river/delar jag försiktigt med händerna och har i ex en sallad. Och resterande buljong gör jag en nudelsoppa på tillsammans med det kyckling kött som är kvar. Nästan allt går att göra om till en slät soppa, t ex gammal potatisgratäng, trött sallad, överblivna bönor eller en parmesanskalk (istället för buljongtärning). Gott blir det också. Till det (om tiden finns), baka bröd med diverse slattar som inte heller känns så skoj längre, t ex det där sista dammet i müsli-förpackningen eller sista skeden gröt som ingen åt upp. Spara i frys eller skafferi tills du har tillräckligt mycket för en måltid. Det enklaste resterna kan bli lite lyxiga med nya tillbehör. Vi brukar samla våra rester på torsdagar. Oftast har vi just en bit ost, sallad som blivit kvar, någon halv burk med bönor och rostade rotfrukter eller ris (väldig sällan pasta men det är väl för att barnen älskar pasta). Vi brukar samla ihop olika ingredienser typ bönor, tomater, lök, vitlök och olivolja. Fräsa i en panna. Värma rotfrukter och lägga upp i en skål. Blanda kokt ris med ägg, ost och glutenfritt mjöl, rulla i ströbröd och fritera som små risbollar. Ta fram oliver, göra en hummus och servera med pitabröd. Går att variera i evighet. Idag blev det rostade rödbetor som bas, alltid gott.