Häromdagen hade jag frågestund på Instagram men hann inte svara på allt så jag tänkte ta en liten uppsamling här eftersom bloggen ändå egentligen lämpar sig bättre för att svar på frågor än vad Instagram gör. Ok, vi kör: Vad får du dina matidéer/ inspiration från? För mig är det oftast väldigt visuellt med inspiration till mat. Det bästa är att följa restauranger eller kockar på Instagram som har en slags känsla som väcker något i en och som fångar ens uppmärksamhet. Det kan var den bild på en rätt, en uppläggning eller en råvara men det är någonstans det som är det första fröet som och helt plötsligt har man ett bibliotek av sådana frön i huvudet som sedan konkretiseras i rätter eller recept jag vill testa göra. Det i kombination med att läsa kokböcker, allra helst gamla klassiker som Elizabeth David eller Marcella Hazan gör att man får både en fot i det som känns spännande här och nu men också en grund i det enkla, klassiska och trygga. Här är saker som inspirerat mig nyligen: Vart är er fina blå tavla ifrån? Det är min styvmamma som är konstnär som gjort den, jag fick välja vilket verk jag ville av henne i studentpresent och valde den här. Det är en skulptur av något som kanske kan likna en kvinnotorso som hon skulpterat, sedan fotograferat och så kan den trycks i många lager av färg på ett tjockt handgjort papper som är monterat flytande i ramen. Vad hade du serverat till din sparristarte? Vill slå ett slag för en god linssallad! En bas på pepprigt grönt som man vänder ner avrunna Puy eller Belugalinser i tillsammans med en syrlig och örtig vinägrett och gärna något rostat till. I min första bok finns ett recept på linssallad med balsamicorostade päron och smulad ost, det vore perfekt till sparristarten om man kanske skippar osten i salladen eftersom det redan finns ganska generöst av i tarten redan, här kommer det receptet: Linssallad med rostade päron Ingredienser (4 PORTIONER) 1 kg fasta päron 2 msk + 2 msk vit balsamvinäger 2 msk + 2 msk olivolja 100 g valnötter 1 påse rucola (70 g) 1 förpackning kokta gröna linser eller belugalinser (380 g), sköljda 200 g ädelost, smulad flingsalt och nymalen svartpeppar Värm ugnen till 200°C. Skölj päronen och skär dem i klyftor, det är vackrast att låta skaftet sitta kvar. Lägg klyftorna i en ugnsfast form och ringla över 2 msk vit balsamvinäger och 2 msk olivolja. Salta och peppra ordentligt och baka sedan i ca 15 minuter, tills päronen är mjuka och har fått fin färg. Rosta valnötterna i en torr stekpanna tills de har fått fin färg och doftar aromatiskt. Lägg upp rucola och linser på ett stort fat och toppa med päron, ädelost och rostade valnötter. Vispa samman 2 msk balsamvinäger och 2 msk olivolja och ringla över. Avsluta med lite flingsalt och svartpeppar. [caption id="attachment_25591" align="alignnone" width="900"] Foto: Mira Wickman[/caption] Kan man göra "skummig" sås själv eller behöver man en massa coola grejer till det? Inga saker coolaren än en visp eller ännu hellre mixerstav. Blanka av såsen med lite smör eller en liten slurk grädde och mixa med mixerstav sista stunden innan servering bara. Länge leve den tunna, smakrika och skummiga såsen! Var kommer dina fina ljuslyktor ifrån? En av de vanligaste frågorna jag får! Mina lyktor är en mix av Artilleriet, ByOn, Åhléns, älskar dem varenda en. De från Artilleriet är de som är mest tjocka och melerade men jag tycker också om dem just i kombination med de tunnare klarare andra, de är en fin kontrast ihop. Den där bulliga gröna vasen från svaret om café i Norpan, vad är det för fin? Det är en kinesisk vas som jag köpt på Bergenström Rekvisita i Enskede. Min favoritdetalj är så som den tjocka jadegröna glasyren runnit i ner i droppar längst basen. SÅ Inspirerande konto! Var hittar man så fina barnsängar med ram som du visade på bild? Det är ett par gamla sängar från Ikea som Ruby och Otis hade när de var mindre, en av dem står i Selmas rum nu. Hur övertalar man sig själv att ta steget och säga hjälp för sin äs? Velar så mycket, ids ej mer. Jag förstår verkligen det, en ätstörning är så fruktansvärt tuff att kämpa sig ur och det värsta är att det inte går att göra utan att man gör det som skrämmer en allra mest, att börja fostra ett hälsosamt förhållande till mat ock kroppen och är din ätstörning en som gör att du svälter, kommer du också behöva gå upp i vikt innan du kan tillfriskna. Men vet du, livet är stukat och så halvt om ens det med en ätstörning. Man missat så mycket, man missar äkta närhet och man missar gemenskap. Jag vet hur det känns när det är som att ätstörningen är ens närmsta vän Hur har man mycket småsaker framme utan att det ser stökigt ut? Får inte till det? För mig handlar det om gruppering, gruppering, gruppering. Jag vill att det ska finnas njutbara saker att vila ögonen på på många ställen i rummet men är också känslig mot att det är stökigt likväl att det är för symmetriskt och uppradat. Så jag grupperar saker i ojämna antal, och asymmetriska former med ambitionen om balans. Pallarna i vardagsrummet, var kommer de ifrån? Pallarna vid matbordet är från Åhlén, tycker de är ett fint bryt mot de bond-gustavianska stolarna som jag ärvt av mamma. Tyg-pallarna är fina, är de bekväma att sitta på? Faktiskt mycket bekväma! Barnen sitter ofta på dem men vi vuxna också eller när vi har gäster och man sitter mittemot varandra. De är stadiga och tyget är fast men med en liten giv så man sitter mjukt. Senaste inredningsspanet som du är sugen på att köpa? Längtar efter att hitta ett större skrivbord. Det vi har idag köptes på auktion för ett par år sedan specifikt för storleken på vårt gästrum i lägenheten i Enskede, men idag när vi har avsevärt mycket mer plats skulle det vara bättre med ett större. För mig som ofta skriver recept med anteckningsblock och research-böcker utspridda runtomkring mig vore det fantastiskt att kunna ha plats för allt sånt och inte sitta så trångt. Kommer dock behöva förhandla med Andreas om det eftersom skrivbordet vi har idag är en av få saker han verkligen är fäst vid. Matta under sängen eller inte? Snyggast sätt att ställa den på? Jo gärna matta under sängen, det är härligt att sätta fötterna på när man vaknar. Jag längtar ihjäl mig efter att mina vänner som har Cappelen Dimyr ska bli klara med två nya mattmodeller som ska komma varav vi ska ha en variant under soffan och en annan under matbordet och då flytta den mattan vi har i dagsläget in i sovrummet, just under sängen. Jag tycker det helt beror på proportionerna mellan sängen och mattan men har man en tillräckligt stor matta är det såklart urlyxigt att ställa sängen på men det förutsätter att den är stor nog så det inte bar blir en smal kan runtom. Annars är det fint både att lägga mattan 1/3-del under sängen såväl som att ha mindre mattor eller fällar vid sidan av sängen. [caption id="attachment_24580" align="alignnone" width="660"] Foto: Mira Wickman[/caption] Svenska favoritförfattare? Går det att lista enkelt? Jag tänker att man har så många olika läsupplevelser som var varit bra i olika stunder och i olika tillstånd men det är liksom till naturen svårt att sålla i? Min första litterära kärlek var Martha Sandwall-Bergströms sju Kulla-Gulla böcker, de hade jag inte läst igen idag kanske men där och då? Då var jag helt rusig av dem, låg vaken under täcket med ficklampa efter läggdags. Men för att nämna några: Edith Södergran, Agnes Lidbeck, Tomas Tranströmer, Karin Smirnoff, Kristina Sandberg, Linda Olsson, Majgull Axelsson bland andra. Finns det några snygga sommarkläder som inte är klänning, mvh en som ammar Jag är som bekant en klänningsperson vanligtvis men under amningsåren har det varit svårare. Min lösning har varit kjol med mjuk resår och fina blusar och skjortor till. jag har också haft mycket bommulwsblusar och tight linne under och dragit upp blusen och ner linnet bara.