Nu kommer nästa nedslag i mitt roliga samarbete med Lindeman's där jag utforskar det australiensiska köket, återbesöker barndomsklassiker och provar saker jag inte gjort och matchar det med viner. Det här samarbetet har varit så roligt just för att jag har fått fundera ordentligt på det här med matkultur och vad det egentligen är och innebär. Receptet jag ska visa idag är en sommarrecept med asiatiska influenser som jag ätit varianter på genom alla år hos pappa. Det kanske inte verkar australiensiskt men i sanningen namn är det australiensiska köket till stor del en smältdegel av massor olika influencer från världen över, med en stark lutning mot just det asiatiska. Jag tänkte också att det här skulle vara ett roligt recept för er nu när värmen kommer och man vill hitta rätter som är goda och funkar i värmen, lite lagom rejäla. Rätten jag ska visa är kalla nudlar i en sötstark jordnötsdressing med massor ingefära, smashad gurka, tofu och koriander, men i ärlighetens namn kan man ha i lite vad man vill här, det är nästan en slags pyttipanna och du kan både skala ner och skala upp antalet ingredienser. Till det serverar jag Lindeman's Merlot Bin 40 som har inslag av plommon, örter, mörka bär och lakrits och möter både sötman och hettan i nudlarna fint. Lindeman’s grundade 1843 och är ett av de mest populäraste vinerna i Sverige. Produkterna säljs på Systembolaget och finns även i daglivsvaruhandlen med deras alkoholfria alternativ. Lindeman’s är klimatneutrala. Det innebär att man mäter 100 % av sitt koldioxidavtryck inklusive odlingen av druvorna, skörden och vintillverkningen såväl som paketeringen och båttransporten från Australien. Men även till butik och hela vägen ut till konsument och återvinning av flaska eller förpackningen. Man jobbar kontinuerligt med att minska de koldioxidavtryck som man skapar och de man fortfarande ändå genererar kompenserar Lindeman’s till 100%. För att mäta sina avtryck jobbar Lindeman’s med internationellt erkända The Carbon Trust som är en fristående organisation grundad i UK, av Blair-administrationen 2001. Ok, nu vidare till receptet! Jag har använd koreanska nudlar som är gjorda på sötpotatis. De är glutenfria och perfekt slurpiga, men vill du hellre ersätta med andra nudlar går det också bra. Kalla jordnötsnudlar med smashad gurka och ingefära 4 portioner 1 dl jordnötssmör, creamy 2 msk risvinäger 1,5 msk sesamolja 2 msk tamarisoja 3 cm färsk ingefära 1/2 - 1 röd chili 1 vitlöksklyfta 1 msk lönnsirap 2 msk vatten 200 g sötpotatisnudlar 1 msk sesamfrön 1 slanggurka 250 g marinerad fast tofu, i kuber 1 salladslök, skivad 3 blad kinesisk kål 1 kruka koriander, plockad Sesamolja Soja Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen och skölj i kallt vatten tills de är kalla. Mixa jordnötssmör, risvinäger, sesamolja, soja, ingefära, chili, vitlök och lönnsirap och vatten till en slät dressing. Krossa gurkan genom att banka den med bredsidan av en kniv eller en stor slev och bryt eller skär i stora chunks. Fräs salladskålen i lite sesamolja och soja tills den mjuknat litegrann. Vänd samman nudlarna med såsen och sesamfrön, kålen, hälften av gurkan och tofun och toppa sedan med resten av gurkan och tofun, salladslöken och koriandern. Servera kallt och njut i värmen!