Jag har skrivit om vikten av bra knivar när man lagar mat tidigare och som ni kanske minns så gjorde jag en liten avokadoskola i somras med min lilla Victorinox-kniv? Så därför blev jag så himla glad när just Victorinox frågade om jag ville göra ett recept för dem, jag använder ju redan deras knivar hemma! Så här kommer mitt bästa äppelgalette recept som, som ni kanske förstår, absolut blir bättre med en riktigt vass kniv. Till äppelgaletten med brynt vaniljsmör, kondenserad mjölk och pekannötter behöver du: 1 rulle färsk smördeg 2-3 svenska höstäpplen 100 g extrasaltat smör 1 krm äkta vaniljpulver 2 msk kondenserad mjölk 2 msk pekannötter 1 ägg 2 msk socker Kondenserad mjölk till servering Börja med att värma ugnen till 200°C. Rulla ut smördegen och vik upp en kant på 1,5- 2 cm runtom hela plattan. Ringla ut kondenserad mjölk innanför kanten och pensla ut till ett jämnt lager. Dela äpplena på hälften och skiva i 1-2 mm tjocka skivor. För att det ska vara enkelt lägger du äpplet med snittytan nedåt, håller ett fast grepp om äpplet, viker in fingertoppen och skivar sedan med knogen som stopp mot sidan av bladet. Sen flyttar du bara fingret bakåt någon millimeter för varje skiva och kontrollerar på så sätt att varje skiva blir lika tjock. Pressa sedan handen över äppelhalvorna så de plattas ut och arrangera dem över pajen. Bryn sedan smöret tillsammans med vaniljen tills det är nötigt och doftar gott. Hacka pekannötter och strö över äppelskivorna och skeda sedan över det brynta vaniljsmöret. Vispa ägget och pensla över kanterna. Strö över socker och baka sedan i 20-30 min. Du kommer se att kakan är klar när sidorna är gyllene och äppelskivorna börjar bli glossigt genomskinliga. Lyft lite och ta en kik så botten är klar på undersidan också Voilà! Servera med generöst med kondenserad mjölk ringlad över och kom ihåg att en sylvass kniv alltid är säkrare än en slö.