Godmorgon! Jag är så glad att ni tyckte om idén om individuella recept utifrån vad ni hade hemma, så rolig utmaning för mig också. Här kommer middagsidéer till Maria, Nike, Nicole, Matilda, Karin, Ellen, Sally och Anna! Enjoy! Maria Här kommer lite ingredienser, har ingen matpreferens: fryst vit fisk (filer), sparris, ägg, mjölk, ris/bulgur/quinoa, kikärtor, tomater, romansk blomkål, sardeller, en liten rödbeta, allt det klassiska, olja, smör, mjöl … Hej Maria! Jag tycker du ska utgå från romanescon du har, det är så gott! Hade jag varit du hade jag brutit den i bitar och rostat på en ugnsplåt tillsammans med dina tomater. Ringla lite olivolja och generöst med salt innan du rostar på hög värme, ca 200°C. Under tiden de rostade har jag kokat fluffig bulgur och sedan låtit lite smör smälta i. När grönsakerna är klara hade jag lagt dem på bulguren och skedat en dressing av olja, nån sardellfilé, kanske lite citron om du har? Till det hade jag antingen serverat en bit fisk eller roligare: en rödbetshummus gjord på dina kikärtor och den där rödbetan. Nike Hej Sofia! Vilken kul idé och tack för en så fin blogg! Vad jag har hemma just nu är: Torskfilé, Spenat, Majs, Sojabönor, Kikärtor, Granatäpple, Kikärtor, Quinoa. Min matpreferens skulle väl vara helst gluten och laktosfritt. Hej Nike! Jag hade använt din torsk, vad sägs om att du antingen steker den i smör eller sjuder den i en smakrik fiskbuljong? Sen kan du fräsa spenat i olivolja tillsammans med lite vitlök och sojabönor och sen lägga fisken på spenatbädden. Till det serverar du quinoa som du vänt ner granatäpple och lite kikärtor i! Nicole Så skoj!! Behöver inte innehålla allt då resten kan användas till annat men: Kikärtor, turkisk yoghurt, aubergine, halloumi, fetaost, cocktailtomater, lök, koriander, vitlök, lime, vita bönor, pasta, krossade tomater, chili, äpple, potatis. Hej Nicole! Mmm goda saker! Jag hade delat auberginen på längden och rostat i ugnen på 175°C med snittytan uppåt tills den är helt genommjuk, ca 30 minuter. Grön ur och mixa sedan med vitlök, lite turkisk yoghurt, chili och lime. Ungefär som en baba ganoush! Gör en god tomatsås med lök, vitlök och chili och rör ned vita bönor och ett par matskedar olivolja för att klippa syran lite. Servera alltihop med rostad potatis, koriander och smulad fetaost. Matilda JA! Nästan som brittiska ”Ready, Steady, Cook!” som jag kollade på typ… 1996? Fast där var det ju ett tävlingsmoment iofs… Men det var mitt första möte med matlagning-tv och jag älskade det. Ikväll har jag dessa rester att jonglera med, ätande är två vuxna, en kräsen snart-5-åring och en chiliälskande snart-3-åring: köttfärssås, potatismos, champinjoner, brysselkål, ost, grädde Hejsan Matilda! Kräsna 5-åringar vet jag allt om.. Vad sägs om att vi gör en slags variant på Shepards Pie? Hacka upp dina champinjoner och fräs dem först i en torr panna för att koka bort vätskan och sedan i lite smör eller olja så de får fin färg. Rör ner köttfärssåsen och smaka av med lite grädde (klassisk flört med femåringar..) Låt koka tills såsen reducerat ordentligt tills den är ganska fast. Blanda potatismoset med riven ost, kanske att du även har en äggula du kan röra ned? Häll köttfärssåsen i botten på en ugnsform och släta till. Toppa med ett lager av potatismoset och baka 225°C i 25-30 minuter. Servera med lite lättkokt brysselkål! Karin Kul idé! Linser, både röda och sådana färdiga (kan vara beluga) i tetra från Zetas, Oliver (svarta), Pasta, Ris, Tomater (hela och krossade), Jordnötter, Zucchini, Morötter, Parmesan, Halloumi, Grädde, Creme fraiche Hej Karin! Ska vi inte göra en ordentligt grönsaksgryta? Fräs morötter, zucchini och lök om du har det också som bas, Slå på hela tomater och sen när det sjudit i minst 30 minuter vänder du ner linserna som du har på tetrapack eftersom de kommer hålla formen fint och inte bli mosiga. Smaka av med lite rödvinsvinäger och rör ner ett par matskedar svarta oliver. Servera med stekt halloumi och antingen ris men gärna också bara ett gott bröd som du stekt i olivolja och sedan gnuggat en vitlöksklyfta över. Kanske en sked creme fraiche ringlad över? Ellen Åh kul!!! Har alla skafferivaror du rekommenderar i din undeerbara bok och 2 zucchinis och 1 aubergine jag gärna skulle vilja använda upp! Stor kram Ellen Hej Ellen! Åh vad roligt att du tycker om boken, tack! Om du har de skafferivaror jag rekommenderar i boken hemma har du ju bland annat hela konserverade tomater, sardeller och vitlök - då tycker jag vi tar och skivar dina zucchinis och aubergine fint och gör en god bakad ratatouille. Om du har en apelsin vill jag rekommendera att pressa ned det i tomatsåsen till ratatouillen! Sally Jag skulle bara vilja ha nåt kul att göra med knappt ett kilo polkabetor Hej Sally! Tycker du om att baka? Det HÄR receptet på glutenfri chokladkaka med rödbetor är oootroligt, du skulle aldrig gissa att det varken är rödbetor i eller att den skulle vara glutenfri. Tror absolut det går att ersätta rödbetorna med polkabetor, inga problem. Lycka till! Anna Kul idé! Torkade gula ärtor – kan man göra något annat än ärtsoppa (eller kan man tänka nytt kring begreppet ärtsoppa?) Hej Anna! Ja men två saker - gula ärtor är supergott att göra en örtig röra typ hummus på men! jag vill även slå ett slag för en gul ärtsoppa som smakar av curry och kokos. Fräs lök, morötter, vitlök, en bit ingefära om du har, och en ordentlig nypa salt tills det blivit lite mjukt. Pudra över curry och chili som får steka med och blomma upp ordentligt. Rör i ärtor och grönsaksbuljong och sjud i ca 50 minuter tills ärtorna är helt mjuka. Mosa ärtorna med en potatisstomp eller kör ett snabbt varv i med en handmixer tills du har en grov ganska tjock soppa. Smaka av med lite kokosmjölk och servera med limeklyftor. Hoppas det ska smaka hörni!