Om jag skulle beskriva mig själv skulle jag kalla mig en romantisk nostalgiker. Min mat är definitivt sån - barndomsmat, mat med minnen, saker som är förknippade med personer.Därför ville jag göra det här receptet på Baked Alaska. Nästan retro visst? När jag var lite gjorde min mamma liknande men det var nog snarare i formen av Glace au four, men själv gillar jag inte när glass smälter ner i en kakbotten utan föredrar den såhär, lite renare. Jag funderar på att göra det till nyår, översållat med tomtebloss och glass i ännu fler ombrélager, kanske vintrigare smaker. Citrus och kryddor, kanske saffran. Idag gjorde jag det bara till mina barn så då blev det deras favoritsorter.Baked Alaska är utmärkt att förbereda, faktiskt går det till och med att frysa italiensk maräng. Italiensk maräng är inte alls så svårt som man kanske tror, det enda viktiga är att man har en termometer till sockerlagen och det underlättar också med en digital köksvåg men är inte ett absolut måste om man inte har.Ok, nog med snack, här kommer receptet! Baked Alaska8 portioner3 sorters glass, à ca 450 g styck. Jag använde Järnaglass vanilj, Häagen-Dazs Strawberries & cream och hallonsorbet1,5 dl frysta hallon 100 g äggvita (ungefär 3 stycken stora ägg)150 g socker (ca 1,7 dl)40 g vatten (0,4 dl)Du behöver: termometer, gasolbrännare, plastfolie, 1,5 litersformKlä in en brödform med plastfolie och ställ åt sidan. Låt glassen mjukna så pass mycket i förväg att den är lätt att forma och hantera men inte har smält. Packa glassen i lager i formen med ett lager hallon emellan. Jag tycker det är vackrast när de olika lagren inte är jämna utan swirlar upp och ned med det gör man som man vill med.Fyll hela formen med glass och vänd sedan över plastfolien så den täcker toppen. Frys till glassen är helt genomfrusen, gärna över natten.Knäck ner äggvitor i en bunke, gärna till en köksmaskin men om du inte har en går det bra att göra detta med elvisp också.Blanda samtidigt vatten och socker i en liten kastrull. Lägg i termometern och låt börja sjuda. När sockerlagen når 110°C sätter du på köksmaskinen eller elvispen och börjar vispa vitorna till ett styvt skum.Koka samtidigt sockerlagen till den når 121°C och häll där efter ner den i en tunn stråle i de vispade äggvitorna samtidigt som du fortsätter vispa på högsta hastigheten. Fortsätt vispa till marängen svalnat helt och smeten är blank, glossig och seg.Ta ut glassen och klä av den plastfolien. Lägg på ett fat och bre sedan marängsmet över hela. Bränn snabbt av med en gasolbrännare och servera i skivor.