Minns ni er barndoms mat? Vad åt ni? Jag har spridda minnen, som fragment. Att sitta på diskbänken bredvid mamma, precis hur träslevarna ser ut med sina mörka toppar, söta skrabelucker på min lillebrors födelsedag och sockret som krasar i munnen. Bolognese som sjudit så många timmar att det bildats ett lager av olja ovanpå. Den chilenska soppan och såklart Pastel de choclo. Min mormors klappgröt och äppelris i kylen i stor glasskål. Den där gången det låg en gädda i diskhon och klippte med käkarna fast den skulle vara död. Kroppkakor med skirat smör och lingon och pannkakor med citron och socker. Vi som nästan aldrig åt hämtmat men en varm sommarkväll fick Hawaii-pizza ute på gården. Jag åt allt, alltid. Det gjorde Manuel också, vi var aldrig knussliga som barn. När jag tragglar som mest med vad mina egna barn vill äta, när vi är i perioder av att de bara frågar pasta med ingenting mer än smör på så kan det kännas som jag sörjer att jag inte får ge dem allt det där jag själv fick, att de inte vill ha det som jag själv minns som en sån ljus del av min barndom. Kanske att felet ligger redan där, att bara de förhoppningarna sätter käppar i hjulen och att det är mitt fel att det blir så, jag vet inte. Men det är inte alltid svårt, och vissa saker fungerar alltid. Det ger mig vittring på att en dag, en dag kan mina barn också titta tillbaka på sin barndoms mat med samma kärlek och värme som jag gör min egna. Potatis- och pastasoppa Ingredienser (4 portioner) 4 tomater 50 g smör 1 dl olivolja 1 gul lök, fint hackad 1 stjälkselleri, fint hackad 1 morot, fint hackad 1 msk hackad persilja 600 g potatis, skivad 1 stor parmesanskalk 1 ½ liter grönsaks- eller kycklingbuljong 1 liter vatten 300 g risoni salt och nymalen svartpeppar Till servering riven parmesan god olivolja Blanchera tomaterna genom att göra ett litet kryss i skalet och sedan lägga ner dem i kokande vatten någon minut tills skalet börjar krulla upp sig. Häll av och kyl tomaterna i isvatten. Dra av skalet och dela sedan tomaterna. Gröp ur och släng merparten av kärnorna och hacka tomatköttet. Värm smör och olja i en stor gryta och fräs lök, selleri, morot och persilja. Fräs tills löken är mjuk och nästan börjar brynas. Rör ner potatisen och de hackade tomaterna. Låt fräsa på låg värme i 20 minuter och skaka kastrullen ofta så att potatisen inte fastnar. Lägg i parmesanskalken och slå på buljong och vatten. Smaka av med salt och peppar. Låt sedan koka upp och häll ner pastan. Koka tills pastan är klar, fiska upp och släng parmesanskalken och servera sedan med nyriven parmesan och lite god olivolja droppad över.