Det mesta i mitt kök är vintage, ärvt eller inropat på auktion men det finns också vissa nya saker, allt som oftast investeringar som jag funderat länge över, saker som jag tar hand om för att de ska hålla i många år, kanske till och med kunna gå i arv. Fina knivar, vissa glas och också många av mina grytor och pannor är sådana saker. Så när Le Creuset undrade om jag med hjälp av en gryta från dem ville skapa en modern tolkning på ett franskt recept så visste jag precis vad jag ville göra, och hur. Det finns nämligen en gryta jag gått och suktat efter oerhört länge, Buffégrytan i gjutjärn med en emaljerad insida, den som är låg och vid, har handtag på vardera sida och ett tätslutande lock med stålknopp. En matälskares dröm, och faktiskt en gryta som har livstidsgaranti, något som kan gå i arv på samma sätt som Le Creuset stekpannan jag fick från mamma när jag flyttade hemifrån och fortfarande använder idag. Receptet jag gjort är en Chou Farci, nästan som en fransk version av kåldolmar, fast mer som en stor paj än små paket och inte alls lika sött, utan snarare mustigt, mättande och umamirikt. En perfekt hösträtt som antingen kan göras helt vegetarisk eller med lite kött i beroende på ens preferenser. Hoppas att ni ska tycka om den här höstklassikern lika mycket som jag gör, eftersom den är rustikt vacker och så himla god tycker jag den fungerar på en söndagslunch såväl som bjudrätt. CHOU FARCI 4-6 portioner 2 bananschalottenlökar, finhackad 3 stänger blekselleri , finhackade 2 morötter, finhackade 150 g shitakesvamp, finhackade 250 g skogschampinjoner , finhackade 300 g färsk salsiccia alternativt motsvarande mängd vegofärs 230 g avrunna linser 1 ägg 1 msk japansk soya Salt och svartpeppar 3 msk smör 1 stort huvud savoykål Värm ugnen till 180°C och sätt på en stor kastrull med väl saltat vatten. Plocka, skölj och trimma mittnerven på 10-12 savoykålsblad och blanchera savoykålen i vattnet. Häll av och låt svalna. Smält 2 matskedar smör i en stor panna och fräs finhackad lök, selleri och morötter tills de börjar mjukna, ca 5 minuter. Tillsätt en tredjedel av svamphacket och fräs tills svampen sjunkit ihop i volym, tillsätt sedan ytterligare en tredjedel och upprepa igen med det sista av svampen. Salta och peppra och fräs i ytterligare 10 minuter tills grönsakerna är mjuka och väldoftande. Ta av värmen och rör ned sköljda och avrunna linser. Snitta skinnet på korvarna, dra av och plocka ut köttet. Bryt upp med en träslev och fräs hårt i en separat panna tills köttet fått fin yta. Använder du vegofärs steker du den tills den är lite krispig och med fin yta. Rör försiktigt ned färsen i grönsaksblandningen tillsammans med soya. Knäck i ett ägg och vänd sedan snabbt samman. Smöra botten och sidorna av din låga gryta eller form med det återstående smöret och täck sedan botten med ett par savoykålsblad. Börja med att lägga ett stort och vackert blad i mitten av formen, med den rundade sidan nedåt. Klä sedan sidor och kanter med ett tunt lager blad. Lägg i fyllningen och täck sedan ovansidan med återstående kålblad, var noggrann med att stoppa in kanterna av det övre lagret så du skapar ett stängt paket. Baka i 40 minuter och låt sedan stå en liten stund i rumstemperatur så rätten har tid att sätta sig. Håll en talrik mot botten och vänd snabbt upp din Chou Farci. Servera i tårtbitar tillsammmans med en krispig fransk grönsallad och ett gott bröd.