Den vanligaste frågan jag får just nu är en variation på denna:Jag ska ha födelsedagskalas/examen/fest/dop/bröllopsfest för 15/20/40 personer och vill bjuda på en buffé som är lyxig/härlig/vacker/minnesvärd men inte kostar skjortan/gör mig utbränd/är för krånglig/tar för mycket tid/ - vad hade du bjudit på?Ah, bjuda-många-utmaningen. Skräckblandad förtjusning visst? Kan bli så roligt, kan också bli så jobbigt.Men så behöver man inte känna, därför kommer här kommer mina bästa tips och förslag inför att hålla i fest och bjuda många på mat!☀️Mycket av färre istället för lite av mycketGrundpelaren i att göra en härlig och enkel buffé är att det ofta blir bättre när man gör en större mängd av färre rätter än om man får för sig att göra 10 rätter för att komma upp i samma mängd mat. Att satsa på 5 rätter tycker jag är precis lagom oavsett om man är 15 eller 40. 🌸Dekorera det som är enkelt - du behöver inte lajva toppkock hela vägenNågonstans vill man ju ändå fest ska kännas som fest men få av oss är proffskockar varken i hänseende till kunskap, träning eller utrustning hemma. Därför tycker jag att man kan tänka att en rätt kan bestå av något mycket enkelt men att man istället satsar på att dekorera den festligt. Ytan är liksom bra nog ibland. En potatissallad på hel färskpotatis som vänts i crème fraiche, pepparrot, zest och gräslök som toppas med blommande timjan, buskkrasse och gräslöksblommor ser ut som en festlig sommardröm.🧀Ost-komponentenOst kan vara en rätt! Så himla skönt när man inser det. Köp ett ordentligt stor bit parmesan, sätt i en kniv och ställ en skål riktigt god balsamico bredvid - tadaa! En trevlig rätt på en buffé.🍸Gör en rolig drink och servera i kannaVälkomstdrink är allt, gör cocktails och mocktails och servera i stora kannor. Förbered brickor med glas, om de är samma eller inte spelar ingen roll men toppa alla med en smaksatt socker eller saltkant. Tex är det urtrevligt att göra lavendel eller syrensocker (bara mixa socker med blommorna), dra lime runt alla kanten på alla glas och sen doppa i sockret. Så gott att servera med en fläderdrink som gästerna själva kan servera sig ur kannorna.🥧SmördegspajenHar vi sjungit smördegens lovord ordentligt? Bara att rulla ut, skåra lite och sen toppa med ost i någon form och så grönsaker du gillar. Nu till påsk gör jag gärna min sparris och chèvretarte, recept finns här. Eftersom det är så enkelt gör du ett par plåtar av den här typen av paj av bara farten. Slicea upp i munsbitar och du är klar! 🐟Halvfabrikat-ishKöp en hel rökt fisk, ett lyxigt halvfabrikat som passar det mest! I somras körde vi genom Gränna och köpte med oss en stor nyrökt vätternröding som vi tog med oss till mammas födelsedagskalas ute på landet, otroligt gott och köper man en hel stor fisk är det världens enklaste smidigaste buffémat.🥄Sänk mat-ambitionenGenerellt tror jag vi blandar ihop mingel och bufféer med trerätters sitta-ner middag. Maten vid ett sånt här tillfälle är ett medel i en ambiance, den behöver i sig själv inte vara en matupplevelse. Sänk ambitionen.🍦Dipp är din bästa vänEn god hemgjord dipp räddar allt och kan få ett stort tråg med knippmorötter och rädisor bli världens härligaste grej. Jag rekommenderar starkt att göra min lök- och pecorinodipp, den fungerar utmärkt att både dubbla och trippla flera gånger om. 🎁Kompis-knytis med tema Underskatta inte knytis, gäster är av min erfarenhet mer än villiga att hjälpa till. Men för att underlätta och göra det hela lite roligare - sätt ett tema om du ska be folk ta med saker, det blir festligare så. Ett tema kan vara specifikt - tänk ”amerikanska södern” eller ”Provence” men det kan också vara mitt favorittema för knytis som är ”min paradrätt”. Då gör det noll och ingenting att totalen av maten som bjuds kanske till en tredjedel blir olika efterrätter för det är så kul att smaka allas bästa grej. Just det temat kan också kryddas med en tävling där man utser diverse vinnare (godaste, finaste, underligaste osv) men det är överkurs. 🍒Det sötaPricken över i:et, för jo det söta vill man faktiskt avsluta med så det är värt ansträngningen att få till riktigt bra och minnesvärt. Däremot behöver man inte stå och göra individuella små desserter eller svettas över en tårta för den delen heller. Alla som någon gång varit på Chez Janou i Paris känner till chokladmoussen - en enorm skål av den mest underbara chokladmousse som man som gäst får servera sig själv ur. Ytterst trevligt! Rekommenderar även att ta samma grundidé till hjärtat och servera färska bär, krossad biscotti och en stor skål med marsalasöt sabayonnesås (gamla kungens favoritdessert!) som alla får förse sig själva med. Och om all else fails - en enorm marängsviss toppad med maraschino körsbär och tomtebloss har ingen någonsin blivit besviken av.