Den här veckan är helt upp och ner, ungefär som jag tagit en kulpåse med alla planer, skakat om och hällt ut i helt ny form. Nåväl, få saker är så sköna att försvinna in i som att baka när allt är upp och ned tycker jag. Igår bakade jag en helt ljuvlig citron och olivoljekaka. Jag hade egentligen ingen tanke om vad det skulle bli från början men jag hade citronolivolja hemma, ett gäng citroner och vanliga bassaker i skafferiet. Att baka med olja istället för smör gör att kakan blir saftig, håller sig längre och generellt får en jämnare bättre textur. Jag använde Gridellis nya citronolivolja men det går bra att ersätta mot vanlig olivolja också, citrontonerna kommer vara tydliga i kakan ändå. Var dock noga med att använda en olivolja av bra kvalitet, har du inte det är det bättre att ersätta med en neutral matolja. Kakan är enkel men vacker och känns verkligen festlig tack vare de vackra skivorna av glossig karamelliserad citron, jag kommer göra den till påsk i år! CITRON OCH OLIVOLJEKAKA 3 citroner 2,5 dl socker 2,5 dl vatten 1 krm vaniljpulver 2 ägg 1,5 dl socker 1 tsk flingsalt 1 dl citronolivolja 1 tsk vaniljpulver 1 krm bikarbonat 1/2 tsk bakpulver 2 dl vetemjöl Citronzest och citronsaft 2 ark bakplåtspapper 1 springform Börja med att karamellisera citronerna. Skiva dem ca 3 mm tjockt men spara de yttersta ändbitarna där skivorna blir för små som vi istället ska pressa den sista saften ur lite senare. Häll vatten och socker i en kastrull och låt sjuda upp på mellanhög värme. Rör i vaniljpulver. Lägg i citronskivorna i ett jämnt lager, se till att alla skivor täckts med sockerlagen och låt karamellisera på lägsta värme i 15 minuter. Det är viktigt att det inte kokar hårt för då kommer skivorna gå sönder. Ta av värmen och låt svalna nog för att kunna hantera skivorna. Värm ugnen till 170C varmluft. Vispa under tiden ägg och socker med elvisp tills det är ljust, lätt och fluffigt. Häll i olivoljan försiktigt i en tunn stråle under omvispning. Zesta och pressa i citronsaften från ändbitarna av citronerna, ca 1 msk citronzest och 2 msk citronsaft. Skikta samman de torra ingredienserna och vik försiktigt ner i smeten. Pensla springformen med olivolja och klä sedan botten och sidor i bakplåtspapper. Det är mycket viktigt att klä hela formen helt täckande eftersom sockerlagen annars kommer bränna fast. Jag klär helst en springform genom att klippa en lite för stor cartouche och sedan höga remsor till kanterna (En cartouche gör du genom att vika pappret i hälften och sedan hälften igen, sedan som en triangel två gånger så tills du har en likbent triangel som du mäter spetsen mot mitten av formen och klipper kanten i linje med formens botten och sedan viker ut till en perfekt cirkel) Klä hela botten i ett tunt lager omlott av citronskivorna. Var försiktig när du hanterar skivorna så de inte trasar sönder. Har du citronskivor så det räcker kan du också klä kanterna på kakan. Spara sockerlagen som blir över. Häll försiktigt i smeten och baka sedan i ca 30 minuter i ugnen tills en sticka kommer ut torr. Pensla den gräddade kakan med ett tunt lager sockerlag och låt sedan stå. Låt kakan svalna 15 min innan du vänder den och drar av bakplåtspappret. Pensla ovansidan och kanterna med mer sockerlag så kakan blir glansig och saftig. Servera som den är eller till lättvispad grädde, lite yoghurt eller crème fraîche som vispats eller till och med glass om du är sugen på det. Lycka till!