Igår hade Frida och jag en livesändning tillsammans om ost och vin tillsammans med vår kund Allerum som var så himla rolig och mysig att göra. Frida och jag är otroligt lika men också helt olika och när vi hänger känner jag hur jag är peppad på att höra varje ny grej hon ska säga. Så rapp och rolig men också jättekänslig så som jag är. Hon är min mycket tuffare kompis och att tjata med henne igår var hu roligt som helst. Extra roligt att Frida bestämt hävdade att osthyvlar inte finns i Norge där hon ändå bott i TRE år, eftersom det sen i kommentarerna visade sig att osthyveln är en norsk uppfinning och att det är en del av den norska nationalidentiteten. Heh. Oh well. Det jag ville komma till var några saker vi sa som jag lovade att vi skulle posta på våra bloggar också. Jag lämnar allt som har med vin att göra till Frida för det är verkligen hennes expertis mer. Det första är några grundbultar för hur man kan tänka kring en bra ostbricka, saker som gör det bättre och roligare. Lansering konceptet: de tre (nej fyra!) T:na. Tema Precis som med en vanlig meny - sätt ett tema för ostbrickan. Det kan vara allt från ostar och tillbehör från ett land eller region, som påminner om känslan i en film, en av varje sorts mjölk, ett årtionde, klassiker och så vidare. Det är ett roligt sätt att utmana sig själv att fundera över vad det är man verkligen äter, vilka smaker man känner. Men också ett sätt att hålla ihop brickan och göra ett event av det hela. Och är det något vi behöver just nu är det att hitta sätt för dagarna att inte bara smälta samman totalt. Temperatur Om du bara gör en sak så gör denna. Ta fram ostarna i tid! De måste bli tempererade, det gör all skillnad i smak. Det gäller inte bara dessertostar utan även mozzarella och allas vår älskade burrata. Så viktigt att de får ligga framme, i förpackning så de inte torkar, tills de är rumstempererade. Tillbehör Att ta en extra funderare kring det här med tillbehören gör också stor skillnad. Fikonmarmelad i all ära men det finns många andra saker att tänka till kring. Jag personligen tycker till exempel om att inte bara ha söta tillbehör eftersom många ostar har mycket sötma i sig själva utan doppar gärna en kraftig ost i en god äkta balsamico som lagrats på ek och körsbärsfat. Jag gillar även att servera grönsaker på ostbrickan, såsom en bitter rosésallad till en gräddig ost. Mums. Eller Pimiento de padrón ostpoppersen vi har här nedanför, det receptet måste ni testa. När jag har söta saker till ostar tycker jag honung är jättegott och värmer då gärna den lite, kanske tillsammans med lite chiliflakes eller citronzest. Detsamma med kex - tycker man om söta kex som exempelvis Digestive tycker jag personligen de gör sig bättre till en kraftig ost med mycket sälta, såsom en mögelost. Bubblare: Testa något nytt Den här är viktig. Hur ofta väljer man inte ostar på vana? Samma samma varje gång. Kanske är det för att det dels är så gott och att man inte vill riskera något men också att man till slut nästan inte tänker på det. Men att prova nya ostar är så värt det! Jag brukar tänka att om en ostbricka består av tre ostar ska en vara ny. På så sätt upptäcker man nya saker. Ok, här kommer till slut receptet på Pimiento de padrón också som utlovat! Pimiento de padron ostpoppers 10 st 5 Pimiento de padron 125 g Allerum Créme Cheddar en nypa torkad chili Till servering: Flingsalt, koriander, vårlök Värm ugen till 250°C, grill. Dela Pimienton på längden och gröp up kärnorna. Fyll med Allerum Creme och lägg i en ugnsform. Ställ in högt upp i ugnen i ett par minuter tills osten fått fin färg och pipimenton mjuknat lite, ca 4 minuter. Strö över lite chili och flingsalt vid servering. Servera eventuellt med lite plockad koriander eller skivad vårlök. ELLER: gör inget av detta utan ät ost, precis den du brukar på precis det sätt du brukar, ståendes vid diskbänken, det är ju faktiskt supergott då med! Vi hörs sen! x