[caption id="attachment_22293" align="alignnone" width="1000"] [/caption] Minns ni min serie recept inför jul? Nu är det dags för nästa recept och också lite tankar om hur man organiserar sig, för visst är vi många som börjar skissa upp vår meny redan nu? Det tycker jag är enklaste sättet att få kontroll på de här veckorna, i god tid skriva en lista över vad allt man vill laga, i den ordningen man äter det. Börja kronologiskt med julfrukosten följt av lunchens kalla rätter sedan de varma, och till sist efterrätter och plock till kvällen och julgodis. Så lägger i alla fall vi upp maten under dagen som äter en stor jullunch och sedan mindre till kvällen. Hur ser era traditioner ut? Jag har vänner på västkusten framförallt som äter skaldjur på kvällen vilket också låter härligt, gör ni så? Eller är allt fokus på middag istället? Vi äter julfrukost bara vi i egna familjen, efter det vill jag att man går ut och går en promenad och leker en stund utomhus sen kommer resten av familjen runt 12.30, så lagar vi sista ihop och äter vid 13.30. Klara ungefär till Kalle då man kan sova lite i soffan eller ta ett glas iskall champagne. Efter det öppnar vi klappar och dricker glögg, äter kolor, goda pepparkakor och ostbricka. Och fast man tror att det ska vara en omöjlighet att någonsin äta igen görs det nästan alltid små tallrikar med rester till kvällen också. När jag börjar med min meny skriver jag först ner allt jag kan tänka mig, mina favoriter och de runt bordets favoriter. För visst har vi alla i alla fall något måste, nått vi känner är en skriven rätt. När jag gjort det och ser helheten så stryker jag i alla fall en fjärdedel av vad jag skrivit, kanske upp mot en tredjedel. Här gäller det vara hård men rättvis. För det blir alltid alldeles för mycket. Efter det är det också lätt att dela upp rätterna ifall man är flera som ska laga så arbetsbördan blir lagom och logisk. Ingen ska behöva känna sig sönderstressad eller som om allt faller på en. Jag tycker till exempel att det är jätteroligt att göra sill och grava lax och har fått ta över det efter min mamma. Jag gör också alla kål och citrussallader. Mamma däremot gör det godaste äppelmoset i hela Sverige (jo jag lovar!) som min lillebror absolut inte kan tänka sig äta julskinka utan, tillsammans med Västervikssenap. Detsamma med hennes Västerbottenpaj, den är fenomenal och också hennes nubberöra. Så fortsätter vi sådär, fram och tillbaka tills helheten är täckt. Jag vill att tyngden av rätterna på mitt julbord ska vara centrerade runt grönsaker och god fisk. Lätta men lyxiga, många knapriga, krispiga och friska rätter för att bryta de mer traditionella. Färre men bättre rätter, och ett utfasande av sånt som bara görs av farten. Tanken är också att slippa äta rester för länge, slippa släpa ut trötta lådor till varje lunch och middag mellandagarna igenom. Nästa recept till julbordet som jag vill tipsa om är i alla fall en otrolig rödbetshummus som är oerhört god, och helt har ersatt rödbetssallad hos oss som faktiskt var en sån där rätt som rök eftersom den faktiskt inte var så värst omtyckt av någon utan bara gjordes av farten. Men röror behövs och färgen är också festlig och julig och utmärkt på en bit tunnbröd - och passar såväl veganen som gammelmormor. RÖDBETSHUMMUS 1 burk kikärtor, a 400g 2 förkokta rödbetor, kalla 1 citron, zest och saft 1 vitlöksklyfta, fint riven 4 msk olivolja, plus mer till servering 2 msk tahini Salt & peppar Krasse eller persilja till servering Gör såhär: Skölj kikärtorna tills de inte skummar längre. Hacka rödbetorna grovt och lägg i en mixer tillsammans med citron, vitlök, 4 msk olivolja och tahini. Mixa till en slät och fluffig hummus och smaka av med salt och peppar. Lägg upp och ringla över olivolja och toppa med krasse eller persilja. Rödbetshummusen går bra att förbereda ett par dagar innan. Känner ni peppen? Jag känner hur den fullständigt sköljde över mig bara av att skriva det här inlägget! x S