Godmorgon från tåget mot Skåne, vi sitter i en nästan tom kupé, vid ett bord täckt med hemmagjorda mackor, pyssel, kritor och böcker. Jag har en Postafen-trött Ruby som sover i mitt knä och just nu är allt lugnt och stilla för familjen Sjöstrand Wood. Vanligtvis brukar jag inte blogga i samma tema två dagar i rad men jag bara måste dela det här bananbrödet som jag bakade igår. Det utgår från mitt vanliga bananbröd men är smaksatt med choklad, kaffe och ett knaprigt knäckigt täcke streusel. En extra banan för att väga upp kakaon. Det blev så gott. Choklad och kaffebananbröd med muscovadostreusel Ingredienser: 100 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 2 ägg 1 dl kaffe, svalt 6 mogna bananer, gärna övermogna 3 1⁄2 dl vetemjöl 1 dl kakao 1 tsk bakpulver 1/2 tsk salt 1 tsk äkta vaniljpulver 50 g mörk choklad Smör + potatismjöl till formen Streusel: 1/2 dl Muscovadosocker 1/2 dl strösocker 1/2 dl vetemjöl 25 g smör Flingsalt Värm ugnen till 175°. Smörj en brödform (cirka 25 x 12 cm) och mjöla den med potatismjöl. Vispa smör och strösocker med elvisp tills det är vitt och fluffigt. Vispa upp äggen, rör ned 5 mosade bananer och kaffe och häll sedan ned blandningen i smörsmeten. Vispa till en fluffig smet. Blanda alla torra ingredienser väl i en skål. Rör ned blandningen – lite i taget – i smeten. Bryt chokladen i små bitar och rör ned. Häll smeten i formen och toppa med den sista bananen, delad på längden med snittytan uppåt. Gör streusel genom att blanda socker och vetemjöl och nyp ihop med smör till en smulig grov blandning. Toppa bananbrödet med blandningen och lite flingsalt. Grädda tills brödet är gyllenbrunt, cirka 60 minuter. Låt svalna lite innan du tar kakan ur formen. Servera i tjocka skivor, eventuellt med lite jordnötssmör.