För ett litet tag sedan fick jag frågan om att göra min absoluta drömmeny för ett adventsmingel för nummer 11 av Mer Smak, Coops medlemstidning som kommer ut idag. Så himla roligt uppdrag eftersom advent ändå är den absolut mysigaste tiden på hela året och jag själv tycker att det är precis då, i mörkret som vi ska samla alla våra vänner, tända alla ljus och plocka fram de vackraste sakerna vi har. Så jag och Frida Edlund, min fina vän som också fotograferat min bok, låste in oss i vårat kök och lagade, myste, åt och fotograferade. En sak som jag tycker är svår med maten på adventsmingel är att den tenderar att bli alldeles för söt och kanske lite obalanserad, så därför ville jag göra enkla rätter som också är lite matigare, för att bryta det som är mer efterättsbetonat och att man faktiskt orkar äta längre och mer. Så recepten jag gjort är Fröknäcke med Sveciakräm och granatäpple, Potatissoppa med stilton och picklad pumpa, Bakad brietårta med saffranshonung, Karamelliserade päronchips doppade i choklad, Mulled cider med ingefära och lagerblad och Rocky road med pistage, pekannötter och krossad rosépeppar. Vackert, juligt och inte bara det gamla vanliga - lussebullar i all ära! Hoppas ni ska tycka om recepten <3 Fröknäcke med Sveciakräm och granatäpple 8 portioner som del av en buffé Sveciakräm 0,75 dl vispgrädde 2 dl riven lagrad Svecia, 18 mån 1 ägg 1,5 dl neutral olja Svartpeppar 200 g fröknäcke 2 granatäpplen , delade 1 msk gräslök, fint hackad Koka upp vispgrädden och låt svalna lite innan du häller den i en mixer. Mixa på hög hastighet samtidigt som du häller i osten och sedan ägget. Mixa till en slät blandning i ett par minuter och häll sedan försiktigt i oljan i en mycket tunn stråle under fortsatt mixning på hög hastighet. Konsistensen på krämen kommer bli tjock, fluffig och len efter ett par minuter. Smaka av med nymalen svartpeppar. Bryt 8-10 bitar fröknäcke i små munsbitar och toppa med en sked sveciakräm, några granatäppelkärnor och lite hackad gräslök. Servera på ett stort fat tillsammmans med resten av fröknäcket, en skål sveciakräm och mer granatäpple. Bakad brietårta med saffranshonung 8 portioner som del av en buffé 1 rund hel brieost (500 g) 1 dl honung 0,5 g saffran 125 g färska björnbär Värm ugnen till 200°C. Lägg hela brietårtan på en ugnsplåt med bakplåtspapper och baka i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Det är mycket viktigt att brietårtan är hel eftersom den annars kommer flyta ut. Värm under tiden honungen i en liten kastrull tillsammans med saffran. Honungen ska inte koka, bara värmas i ca 5 minuter. Ta ut den bakade osten och toppa med honung och bär. Servera direkt. Potatissoppa med stilton och picklad pumpa 8 portioner som del av en buffé Picklad pumpa 1/4 butternutpumpa 0,5 dl ättika 12% 1 dl socker 1,5 dl vatten 1 krm hel vitpeppar 1 krm hel svartpepapr Potatissoppa 2 bananschalottenlökar 2 msk neutral olja 350 g mjölig potatis 1,5 dl vitt vin 5 dl vatten 2 dl vispgrädde 1 dl mjölk 3 msk grönsaksfond Salt och svartpeppar 50 g stilton, smulad Skala och skär butternutpumpan i små kuber, ca 0,5 cm stora. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull tillsammans med pepparkornen och värm till sockret löst upp sig, knappt sjudande. Lägg butternutpumpan i en ren glasburk och häll över lagen. Låt svalna helt. Skala och hacka löken och potatisen . Fräs tillsammans i olja i en gryta tills löken mjuknat. Slå över vinet och låt koka ett par minuter. Häll på vatten, grädde, mjölk och grönsaksfond. Koka under lock tills potatisen är mjuk och faller isär. Mixa till en slät soppa och smaka av med salt och peppar. Servera små koppar av soppan toppad med picklad pumpa och smulad ost. Karamelliserade päronchips doppade i choklad 8 portioner som del av en buffé 3 stora päron 2 dl strösocker 2 dl vatten 65 g choklad 1 tsk florsocker Värm ugnen till 135°C. Tvätta päronen och skiva i mycket tunna skivor med en mandolin eller vass kniv, allra vackrast blir det om du skivar päronen på längden så man ser den naturliga formen. Sjud socker och vatten till en sockerlag i en traktörpanna och lägg sedan i päronskivorna. Låt värmas i sockerlagen 2-3 minuter, päronen ska inte koka och får inte gå sönder. Ta upp skivorna en och en och lägg i ett lager på en bakplåtspappersklätt ugnsplåt. Baka ca 1 timme tills päronskivorna är krispiga och torra. Öppna ugnsluckan ett par gånger under tiden päronen bakas för att släppa ut ångan och vänd skivorna efter halva tiden. Dra upp värmen till 175 sista 10 minuterna om de fortfarande känns mjuka. Ta ut päronchipsen och låt svalna helt. Smält chokladen över ett vattenbad och doppa eller pensla sedan halva päronchipsen, en och en i chokladen. Lägg tillbaka på bakplåtspappret och låt stelna. Servera med lite florsocker pudrat över. Mulled cider med ingefära och lagerblad 8 glas 750 ml torr eller halvtorr äppelcider, till exempel Cidre Biologique 4,5% 4 cm färsk ingefära 2 kanelstänger 3 lagerblad 4 kryddnejlikor 4-5 msk farinsocker Eventuellt Calvados att spetsa den varma cidern med Häll cidern i en kastrull tillsammans med skivad ingefära, kanelstång, lagerblad och kryddnejlika. Låt sjuda försiktigt i 4-5 minuter. Smaka av med farinsocker och häll sedan upp i en kanna och servera varm. Rocky road med pistage, pekannötter och krossad rosépeppar 8 portioner som del av en buffé 150g mjölkchoklad 50 g mörk choklad 1 dl + 1 msk små marshmallows 10 mjuka kolor, delade i mindre bitar 1 dl sötmandel, hackad 3 msk pekannötter 1 dl + 1 msk pistagekärnor 1/2 msk hel rosépeppar 2 krm flingsalt Hacka chokladen och smält försiktigt över ett vattenbad. Blanda 1 dl marshmallows, de delade kolorna, hackade mandlar, pekannötter, 1 dl pistagekärnor och 1 kryddmått flingsalt i en skål och vänd sedan ned den smälta chokladen. Blanda väl och skeda sedan ut blandningen på en bakplåtspappersklädd tallrik i en ca 2-3 cm tjock rektangel. Strö över de kvarvarande marshmallowsen och pistagekärnorna. Mortla rosépeppar försiktigt och strö sedan över chokladen tillsammans med det sista av flingsaltet. Låt stelna och skär sedan upp i centimeterstora bitar.