Minns ni när vi pratade om förrätter häromdagen och jag lovade ett fantastiskt recept på friterat rispapper med dippsås? Här kommer det! Kikkoman har nämligen frågat om jag vill göra ett par recept åt dem vilket jag såklart mer än gärna vill göra. Och först ut blir de här friterade frasiga rispappren fyllda med fantastiska grönsaker smaksatta med Kikkomans Ponzu Lemon. Det är en lätt soja med ett stänk citron, den är salt, frisk och sötsyrlig. Jag tycker det är trevligt att servera dessa som plock innan maten. Duka fram ingredienserna var för sig så att gästerna kan plocka ihop sina egna små rispapper, så blir heller inte soggiga. I receptet här har jag gjort två fyllningar, en vegetarisk med svamp som tillagats med Kikkoman Ponzu Lemon och sesamolja och en med salmalax som har marinerats i samma ponzusås och Kikkoman Sushi-risvinäger. Att marinera fisken på det sättet göra att den tillagas i syran, lite som en ceviche fungerar ungefär. På det sättet behåller man fräschören men får också en trevlig konsistens på fisken. Frasiga rispapper med Ponzu Lemon sojasås 16 stycken Lagom för 4-6 personer som förrätt Tillagningstid ca 25 min 4 stora ark rispapper 2 ½ dl neutral olja till fritering ½ dl Kikkoman Ponzu Lemon Svampfyllning 150 g ostronskivling 1 salladslök 1 ½ msk sesamolja 2 msk Kikkoman Ponzu Lemon 1 tsk rostade sesamfrön Laxfyllning 180 g rå lax av sashimikvalitet (gärna Salmalax) 2 msk Kikkoman Ponzu Lemon 1 msk Kikkoman Sushi-Risvinäger Dippsås ½ dl majonnäs 1 msk gochujang (koreansk chilipasta) 2 msk finhackad gari (inlagd ingefära) 1 tsk sesamolja färskpressad juice av ½ lime Övriga tillbehör ½ knippe rädisor 1 morot 75 g sugar snaps 2 salladslökar 1 jalapeño 1 mango 1 liten gemsallad 1 kruka koriander 2 ½ dl olja att fritera i hushållspapper ½ dl Kikkoman Ponzu Lemon Svampfyllning: Riv ostronskivlingen i strimlor. Skiva salladslöken på diagonalen. Fräs svampen i en torr panna tills all vätska har kokat bort och svampen börjar bli brynt. Ringla över sesamolja och Kikkoman Lemon Ponzu. Fortsätt att fräsa på medelhög värme tills det mesta av ponzusåsen har reducerats ner och svampen är glossig och väldoftande. Strö över sesamfrön och skivad salladslök. Laxfyllning: Skär laxen i skivor och marinera ca 10 minuter i Kikkoman Ponzu Lemon och Kikkoman Sushi-risvinäger. Häll av marinaden. Dippsås: Rör ihop majonnäs, gochujang (en koreansk sötstark chilipasta, ersätt med exempelvis sriracha om du har svårt att få tag på den), gari och sesamolja. Smaka av med limejuice. Övriga tillbehör: Halvera rädisorna, men behåll gärna en del av stjälken. Skölj och finstrimla moroten. Öppna ärtskidorna på längden. Ansa och strimla salladslöken. Skiva jalapeñon tunt. Dela, kärna ur och tärna mangon. Plocka bladen från gemsalladen och koriandern. Bryt varje rispappersark i 4 bitar. Värm oljan i en rymlig kastrull till 170–180°C. Fritera rispappersbitarna en åt gången tills de puffar upp, 15–20 sekunder. Innan rispappret stelnar helt i oljan brukar jag forma det mot kastrullkanten så att de blir skålformade. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Servera rispapperna med alla olika fyllningar och den goda majonnäsdippen på ett litet fat med extra Kikkoman Ponzu Lemon att droppa över. Tips! När man lägger ihop rispapperna med fyllningen är det en god idé att lägga en bit av ett salladsblad i botten, det skyddar rispappret från att bli mjukt. Det är extra viktigt ifall du vill förbereda dem i stället för att låta gästerna plocka ihop själva. Min varmaste rekommendation att prova det här receptet - för ni vet det engelska ordet moreish? Det finns inte riktigt någon bra svensk översättning men betyder so pleasant to eat that one wants more. Exakt så är de här rispapprena, så goda att man inte kan sluta.