Någonting som jag numera gör lika ofta som olika sorters tomatsåser är gräddbakad mat. Det hela är mycket enkelt, oändligt anpassningsbart och framförallt ett enkelt gott sätt att servera många olika grönsaker tillsammans utan att det känns spretigt. Grundpelaren är grädde av valfri form och sort sålänge den är kokbar, som man vispar ihop med citronzest och saft, generöst med salt och peppar och lite fond. Eftersom vi äter mycket fisk hemma använder jag gärna fiskfond men det går också att byta mot lite grönsaks eller svampfond. Kung Markatta gör en umamibuljong som är god, det kan man lösa upp i lite kokande vatten och vispa ner också. Sedan blandar man grönsaker man har till hands, jag tycker om att vända samman haricot verts, spetskål, svartkål, skivad zucchini, broccoli, späda lökar, ärtor, spenat, mangold, färsk majs - ja lite vad som helst faktiskt. Det är också gott att steka svamp och vända i för att sedan gå vidare till nästa viktiga sak: örter. Jag använder oftast dill eller persilja men även rosmarin, timjan och gräslök är gott.Så häller man grädden över, och jag tycker inte man ska blanda runt här utan bara ringla över för halva grejen är att vissa av grönsakerna sticker upp och får färg medan andra bakas mjuka i vad som blir nästan karamelliserad smakrik grädde. Lite lite god olivolja över och sen in i ugnen på runt 180°C -200°C beroende på om det är grönsaker som behöver längre tid i ugnen för att bli klara. Ska jag också tillaga fisk tar jag ut formen när det är 10-12 minuter kvar och nästlar ner torsk eller lax i såsen. När allt är klart efter ca 20-25 minuter toppar jag med mer citronzest och klippt krasse eller mer av örterna i såsen. Ofta serverar jag också varmrökt fisk till och då räcker det fint av servera den bredvid eller bruten i fina chunks över när formen väl är ur ugnen. Bredvid har står det ofta kokt potatis, matvete eller bulgur men det gör man lite som man vill med. Den här typen av recept tilltalar verkligen mig just nu, det är mer av en allmän metod än något annat och jag gillar känslan av att man kan använda vad som finns i olika former.