Jag sitter på tåget ner till Köpenhamn, jag ska spendera helgen med ett gäng på 19 personer varav jag känner kanske en tredjedel väl och resten är vänner genom vänner eller mer eller mindre nya bekantskaper. Det är älsklings-Frida som styrt upp, känns så roligt att öppna upp sin cirklar och vanor.Den här veckan fick jag ett så fin feedback på ett skrivprojekt jag har gått och drömt fram under hela sommaren och till slut vågade pitcha in. Jag känner mig helt uppfylld av idén, längtar hela tiden efter att verkligen dyka ner och hänge mig helt. Så nu är det riktiga skriv-dokumentet skapat och jag har börjat bena i strukturen, bygga något slags skelett, hitta en form och tonalitet. Nåväl, jag hade inte tänkt bli så långrandig om just det, utan vad sägs om att jag föreslår en hel helgmeny för er? Från fredagsmiddagen som sköter sig själv i ugnen till söndagsmaten som är lätt att göra extra av för att få två matlådor av? Här kommer iallafall mitt förslag på vad du ska äta hela helgen.Fredag Middag Till middag ikväll gör vi en tomatsås som sköter sig själv i ugnen så du kan hänga i soffan och andas ut istället. Såsen blir, trots sina få ingredienser, rund, djup och umamirik tack vare den bakade vitlöken och smöret som balanseras upp av baslamicon. Har du inte vit balsamico går vanlig svart bra också, det gör såsen lite lite mörkare bara.Pasta med ugnsrostad tomatsås och burrataIngredienser(4 portioner)400 g pasta2 burkar hela konserverade tomater (à 400 g)5 vitlöksklyftor, skalade2 msk vit balsamicovinäger50 g smör, skuret i kubersalt och nymalen svartpepparTill serveringBurrataVärm ugnen till 220 °C.Häll tomaterna i en ugnsform och mosa dem med händerna eller med en slev. Lägg de hela vitlöksklyftorna i tomatsåsen. Ringla över balsamicovinäger och strö ut smörkuberna. Salta och peppra.Baka tomatsåsen i ugnen i 30 minuter. Ta ut formen och rör ihop allt ordentligt. Smaka av och salta och peppra mer om det behövs.Koka pastan al dente och vänd ner i såsen. Toppa med burrata vid servering.Lördag Frukost Scones på helgen var min barndoms stora lördagslyx, verkligen enkelt men så så gott. Jag penslar mina scones med ägg så de blir vackert blanka och strör över sesam eller vallmofrön, men det viktigaste är att de gräddas så pass länge att de får färg på båda sidor, lovar att de inte blir torra för det.Glossiga filmjölks-scones med ost och sylt8 scones4 dl vetemjölKnappt 1 msk bakpulverDrygt 1/2 tsk salt50 g smör2 dl filmjölk1 ägg att pensla med1 tsk sesamfrön och/eller 1 tsk blå valmöfrönVärm ugnen till 225°C.Blanda samman alla torra ingredienser. Skiva smöret i tunna skivor och nyp samman med mjölblandningen till en sandig textur. Överarbeta inte degen, det gör inget att det är lite klumpigt. Rör ner filmjölken och vänd snabbt ihop. Mjöla ett bakbord och stjälp upp degen. dela i två delar och forma till platta rundlar. Skåra ett kryss tvärsöver, pensla sedan med ett uppvispat ägg och strö över frän.Grädda i 20 minuter till bröden är djupt gyllene på både över och undersida. Bryt i bitar efter skårorna och servera delade med vällagrad ost, smör och en god sylt.Lunch Shakshuka ska egentligen innehålla paprika och paprikapulver men det tycker jag personligen är det värsta som finns så min egna version utesluter det. Vill du ha en mer klassisk version rekommenderar jag att googla Ottolenghi + shakshuka.Shakshuka med korianderyoghurt och labneh4 portioner1 gul lök, i klyftor5 vitlöksklyftor, fint hackade1 krm cayennepeppar1 krm spiskummin1 tsk chiliflakes400 g hela tomater på burk4 ägg1 kruka koriander1,5 dl yoghurt1/2 citron4 labnebhbollarFlingsalt och svartpepparOlivoljaFräs lök och vitlök i en panna tills lägen är mjuk men inte tagit färg. Pudra över cayennepeppar, spiskummin och chiliflakes och fräs ytterligare några minuter för att blomma upp kryddorna.Slå över tomaterna och krossa med baksidan av en slev. Salta och peppra och låt sedan puttra på låg värme i 20 minuter.Gör små gropar i tomatsåsen och knäck sedan ett ägg i varje grop. Låt puttra ytterligare några minuter tills äggen har stelnat.Gör korianderyoghurten medan du väntar på att äggen ska bli klara. Mixa koriander med yoghurt, salt och citronsaft och smaka av med salt och peppar.Servera shakshukan med labneh smulad över och korianderyoghurt vid sidan av. Servera med ett gott bröd till.Middag Kronärtskockor barigoule är kronärtskockor i en otroligt god. mustig och vinigt djupt buljong - ett absolut absolut ljuvligt sätt att äta kronärtskockor på. Trots att det är mustigt så är det ganska lätt, så servera med en härlig svamptoast med varm brie till.Kronärtskockor barigoule4 portioner8 st kronärtskockor1 citron1 dl olivolja2 dl torrt vitt vin4 dl grönsaks eller kycklingbuljong2 schalottenlökar, delade5 vitlöksklyftor, hela skalade1 tsk salt5-6 pepparkorn, hela3 lagerbladEtt knippe timjan3 nävar små tomaterFörbered kronärtskockorna en och en genom att skära av stammen och sedan knäcka av de tjocka yttre bladen tills du kommer till de tunna innersta delen. Skär av de inre bladen och trimma bort allt hår försiktigt med en liten kniv så kronärtskockshjärtat blir lätt skålformat. Trimma runtom så inga grova delar återstår och lägg i ett bad av kallt vatten med en pressad citron i så de inte mörknar under tiden du förbereder resten av skockorna.Värm lite olivolja i en panna och stek kronärtskockorna 10 min utan att de tar färg. Lägg sedan över i en gryta med övriga ingredienser och sjud i 35 minuter. Servera kronärtskockor och buljong med gott bröd till, antingen varmt eller ljummet. Svamptoast med varm brie4 portioner200 g skogssvamp, riven i bitar2 schalottenlökar, fint hackade2 msk grädde150 g Brie, i tjocka skivorSmörgåskrasse4 tjocka skivor Levainbrödsalt och nymalen svartpepparOlivolja + smör att steka iVärm ugnen på grilläge.Stek svampen i torr panna tills vätskan kokat ur och vänd sedan i lite smör och olja och fortsätt steka tills svampen blivit gyllene och krispig. Rör i lök och stek ytterligare några minuter och rör sedan ner lite grädde och smaka av med salt och peppar. Håll varmt.Lägg under tiden in brödskivorna i ugnen nån minut så de blir varma och lite rostade och ta sedan ut igen för att toppa med skivor av brie. Låt gräddas tills de smält och ta sedan ut för att toppa med svamp och krasse.Söndag Frukost De här plättarna är efter bananbröd mitt bästa sätt att använda övermogna bananer på, och eftersom mina barn inte tycker om havregrynsgröt så är det också såhär som jag får i dem havregryn på ett enkelt sätt.Bananplättar på havregryn med lönnsirap4 portioner2 prickiga bananer, gärna nästan övermogna4 ägg2 dl havregryn1 nypa salt2 tsk vanilj1/2 tsk kanel2 tsk bakpulverSmör att steka i1 skivad bananLönnsirap eller liknande att toppa med.Mixa alla ingredienser till en slät smet och stek i smör på medelvärme till små fluffiga plättar. Servera toppat med skivad banan, lite kanel och kanske sirap i någon form.Lunch Det här receptet räcker till åtminstone en lunchlåda, och tomatsoppa står sig länge och håller väl så jag brukar tycka det är perfekt till söndagslunch.Rostad tomatsoppa4-6 portioner1,4 kilo stora kvisttomater6-7 hela vitlöksklyftor, skalade1 dl vit balsamico0,5 dl olivoljaVattenen kruka basilika2 mozzarellaostarVärm ugen till 180°C.Skär tomaterna till kvartar och lägg i en form med hela vitlöksklyftor, balsamico, olivolja, generöst med salt och peppar. Rosta i 45 minuter.Mixa tomater och de mjuka bakade vitlöksklyftorna tillsammans med alla juicer ur ugnspannan och basilikan. Späd med nykokt vatten till en bra konsistens. Servera med chunks av mozzarella.Middag Åh det här receptet är så satans gott, jag äter gärna det här flera gånger i veckan om jag ska vara ärlig. Byt gärna ut grönsakerna du ugnsrostar fritt, broccoli är tex supergott till och det är även sötpotatis, haricot verts och kikärtor.Misomarinerad lax på plåt4 portioner2 msk vit Miso1 msk honung4 msk ljus soya1 msk sesamolja1 vitlöksklyfta, riven3 cm färsk ingefära, riven600 g laxfilé2 nävar brysselkål, delad4 nävar grönkål, riven2 schalottenlökar, skivade1 granatäpple1 näve mynta1 salladslök, skivadVärm ugnen till 200 CVispa ihop marinaden och vänd laxfilén i den. Plocka upp fisken och vänd brysselkål, grönkål och schalottenlök i marinaden också.Lägg ut grönsakerna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och toppa med laxen. Baka i knappt 15 min, tills laxen blir precis klar. Toppa med granatäpple, mynta och vårlök.Dessert På söndagar är det lag på efterrätt, det vet alla. Den här pajen handlar egentligen mest om täcket - du kan toppa vilka bär som helst med den, såväl som äpplen, persikor, plommon och rabarber när de är i säsong.Kolaknäcks bärpaj8 bitarCa 5-6 dl bär, exempelvis björnbär, blåbär eller körsbärCa 1/2 dl syltsocker150 g smör2 dl råsocker1 dl sirap1 dl kondenserad mjölk4 dl havregryn1 dl vetemjöl1 tsk bakpulver2 tsk flingsaltVärm ugnen till 190CBlanda bären med syltsocker och ställ åt sidan.Smält smör, socker och sirap i en liten tjockbottnad kastrull och koka under omrörning tills sockret smält helt och det är en tjock kola. Sänk värmen till lägsta och häll i kondenserad mjölk under konstant omrörning. Sjud på låg värme ett par minuter tills det doftar av söt knäckig kola. Var försiktig eftersom kondenserad mjölk lätt bränner.Ta kastrullen av plattan och rör i havregryn, sedan mjöl, bakpulver och salt till en tjock smet.Häll bären i botten av en form och toppa sedan med ett tjockt täcke av kolan. Grädda i 25-30 min. Håll lite koll under tiden, den ska bli djupt bärnstensfärgad men ibland behöver man täcka pajen med lite folie efter ett tag för att det inte ska bränna. Försök i sånt fall lägga över folien så den inte fastnar i smeten.Ta ut och låt svalna till ljummet, servera som den är eller med lite ovispad grädde, eller en sked crème fraiche smaksatt med lite vanilj.