Hej alla fina denna mycket grå lördag! Jag satt på tåget till Stockholm strax innan 08 imorse för att jobba med Elsa hela dagen. När vi rullade in över Stockholms vatten var det som att titta på slushie, tjocka krossade isflak så långt ögat kan se och samma vitgrå nyans på vattnet som himlen som gatorna. Med lite tur är jag hemma lagom till middag ikväll och kan spendera resten av helgen i soffan framför en brasa. Jag tänkte att jag fortsätter med förslag mat som förgyller dagarna, den här gången med en polentagröt man kokar sån kokosmjölk. Hemma kallar vi den födelsedagsgröt eftersom den är festlig nog att passa till och med sånna dagar. Polenta är så underskattat i svenska köket tycker jag, det är så lätt att smaksätta salt såväl som sött och konsistensen är lätt att jobba med. Den här gröten blir lagom söt, nötig och len, precis så som man vill att morgonen ska vara helger då vattnet är som slushie. Kokosmjölksgröt på polenta och chia med päron och honungIngredienser:4 portioner8 dl kokosmjölk1 dl havremjölk1 tsk strösockeren nypa salt1 kanelstång1 1⁄2 dl polenta1 dl vita chiafrön1 päron, hyvlat på mandolin eller mycket tunt skivat3 msk honungTill servering:1⁄2 dl grovhackade mandlar, pekannötter eller valnötterHavremjölkev lite färska fikon, björnbär eller blåbärVispa samman kokosmjölk, havremjölk, strösocker, salt och kanelstång i en tjockbottnad kastrull. Värm tills mjölkblandningen är rykande het och vispa därefter ned polenta och chiafrön tills gröten är slät.Sjud i 4-5 minuter, rör om ofta.Häll upp gröten på ett stort serveringsfat och toppa med päron. Ringla över honung och servera med havremjölk, nötter och eventuellt lite fikon eller färska bär.Foto: Frida Edlund