Glad påsk gulliga ni, denna bästa av högtider, alldeles kravlöst men ändå betydelsefullt och speciellt. Hemma är det städat och doftar såpa, jag har fixat i köket och längtar efter att få stå där idag och laga mat och baka i flera timmar. Ikväll kommer min mamma, lillebror och hans tjej på påsksupé hos oss, Manuel jobbar sent så vi ses först runt 20. För min del passar det bra, jag tycker egentligen inte alls om att äta middag tidigt utan föredrar sena middagar eller att man äter så pass tidigt att det är mer av en sen lunch. Allt känns liksom festligare så. Jag ska servera champagne, Gougères, min enkla tarte med sparris, chèvre och citron, krispig smashad potatis med smetana och löjrom, något gott krispigt med fänkål och örter, mammas gravade lax och säkert lite ägghalvor också eftersom Andreas gillar det. Till efterrätt blir det min citron och olivoljekaka men med en mazarinbotten eftersom mamma inte tål gluten. Till påsk har jag också gjort hot cross buns, en slags kryddiga halvsöta påskbullar som äts i Australien, Storbritannien och USA bland annat på påsk. Det är släta bullar som är kryddiga av kanel, ingefära och muskot, görs med torkad frukt, penslas glansiga och kladdiga och äts med fördel rostade med ett gott smör till. Jag provade först ett försvensktat recept som finns på internet men det blev helt fel och fick sedan tipset om att Jamie Olivers recept var bra. Eftersom det kräver en del grejer vi inte har i våra svenska butiker fick jag klippa klistra och ersätta det en del, men utgick från Jamies grundprincip och anpassade sedan också efter hur jag gillar mina hot cross buns, med lite mer apelsinton och penslade med smält aprikosmarmelad istället för honung. Megagott och roligt att baka. Och till det bästa - de som blev över ska jag baka som fattiga riddare idag, peak gott att göra med alla typer av brödrester visst? HOT CROSS BUNS Mixed spice blandning: 3 delar kanel, 2 delar mald ingefära, 1 del mald pomerans, 1/2 del mald nejlika 2 dl mjölk 50 ml vatten 55 g smör Zesten av 1 stor apelsin 14 g torrjäst (en påse) 1 tsk flingsalt 455 g specialvetemjöl+ extra för utbakning 1 tsk hemgjord mixed spice-blandning 1 tsk kanel Muskot 55 g strösocker 3 msk hackad kanderad ingefära (finns att köpa bland naturgodis) 1 ägg, uppvispat 2 msk vetemjöl 60 g sultana russin 30 g torkade tranbär 3 msk kanderat apelsinskal 3 msk aprikosmarmelad Blanda ihop kryddorna till din mixed spice blandning. I det här receptet behöver du bara en tesked av den färdiga blandningen men det du får över är perfekt att smaksätta allt från gröt och varm choklad med eller ännu hellre smaksätta jordnötssmör med. Smält smöret tillsammans med finrivet apelsinskal och ställ åt sidan. Häll mjölk och vatten i en liten kastrull och värm till fingervarmt, 37°C. Häll över den varma mjölken i en skål och rör ner jästen tills den löst upp sig. Skikta samman mjöl med mixed spice, kanel, lite muskot, salt och socker i en stor bunke. Hacka den kanderade ingefäran och blanda med mjölmixen. Gröp ett hål mitten av mjölblandningen och häll ner det smälta smöret, följt av mjölk och jästblandningen och sist det uppvispade ägget. Rör ihop med gaffel till en kladdig grov deg, stjälp upp på ett mjölat bakbord och knåda sedan ordentligt i 10 minuter tills degen är mjuk och smidig och studsar tillbaka. Mjöla bunken och lägg tillbaka degen, täck med en ren fuktig kökshandduk och låt stå på en varm plasts och jästa i minst en timme, eller tills degen har dubblat i storlek. Stjälp upp degen och banka ur luften (det roligaste steget om det görs med inlevelse), sprinkla över sultana russin, tranbär och kanderat apelsinskal och knåda in i degen i 1 eller 2 minuter. Värm ugnen till 190°C och klä en plåt med bakplåtspapper. Rulla degen till en rulle och dela i 12 bitar. Rulla varje bit till en rund bulle och lägg ut på plåten. Täck med kökshandduk och låt jäsa i 30 minuter till eller tills de dubblat i storlek. Rör ut 2 msk vetemjöl med ungefär hälften så mycket vatten och blanda till en tjock smet. Klappa försiktigt till bullarna så de sjunker ihop lite och spritsa sedan ett kors över varje bulle. Grädda bullarna i ugnen i 15-20 minuter tills de är gyllenbruna. Smält aprikosmarmeladen och pensla bullarna så de blir blanka och lite kladdiga. Låt svalna lite och servera sedan med smör och kanske lite honung. Glad påsk kära ni!