Jag har en ny söndagstradition sedan ett par veckor tillbaka. Det började inte som en idé som skulle bli något beständigt utan jag fick ett infall och filmade hur jag lagade vår söndagsmiddag, just den gången min bästa tomatsås. Och så trillade DM:en in, vi var så himla många som tyckte det var mysigt att laga ihop och den där tomatsåsen var vi extra många som var förtjusta i. Men DM:en handlade inte bara om maten och tips och trick, utan minst lika mycket om min kastrull, Buffétgrytan från Le Creuset. Och nästa vecka när jag gjorde gnocchi kom det till och med fler frågor får då var det en annan panna, som gav en fantastisk stekyta. Och så har det fortsatt. Så nu tänkte jag att vi en gång för alla ska gå igenom 6 stycken utmärkta pannor och grytor som jag använder varje vecka i min vardagsmatlagning. Vi börjar med ovan nämnda Buffétgryta från Le Creuset. Det här är en gryta i gjutjärn med en emaljerad insida som är låg och vid, hela 30 cm i diameter och rymmer 3,2l. Vad jag tycker om med den är att den har handtag på båda sidor, är enkel att hantera och har bra tätslutande lock med stålknopp som är isolerad och inte blir riktigt lika het som resten av grytan. Jag gör gärna pastasåser i den här eftersom formen är utmärkt för att vända och röra runt pastan i såsen. Eftersom knoppen är i metall går det utmärkt att ställa in hela grytan i ugnen. Pluspoäng för att den går att baka i såväl som göra en grym risotto. Den emaljerade insidan ger fin stekyta när man bryner men är inte lika lätt som tillexempel en non-stick. En lyxig investering som har livstidsgaranti. Också fin! Den här ställer jag gärna direkt på bordet! Nästa är en klassisk gjutjärnsgryta från Godin utan emaljerad insida. Denna använder jag för långkok och grytor, igen är det metallknopp så hela är ugnsfast. Jag har ett par sånna här som jag samlat på mig under åren, denna har ca 15 år på nacken. Den har en lite fet vaxig yta som gör att mat inte bränner fast, det är för attt jag varit noga med att bränna in den och rengör rätt utan diskmedel. När man lagar syrarik mat, såsom tomatbaserat släpper den ifrån sig mikronivåer av järn som berikar maten. Nästa är en min älskade kolstålspanna från deBuyer. Dessa är när man köper dem behandlade med ett naturligt bivax och måste brännas in innan användning. Det gör man genom att rengöra pannan med väldigt varmt vatten och sedan hälla ett tunt lager matolja i pannan och värma tills oljan börjar ryka. Efter det häller man av oljan och torkar ur med hushållspapper. När dessa pannor är nya är de helt silverljusgrå men tanken är att botten ska bli lite brun och snart hela pannan mörk. Kolstålspannor kan vara lite tricksiga, tappar de sin feta hinna rostar de lätt och mat bränner lätt fast. Men har de den här fina feta ytan ger de en grym stekyta och klarar riktigt höga temperaturer. Jag tycker det är en väldigt bra, prisvärd panna som är värd att jobba in och sköta om. Ugnsfast handtag också. Här är min senaste panna! En Fiskars Norden. Den är gjord i rostfritt stål har en aluminiumkärna, väger inte så mycket som en gjutjärnspanna och en naturlig mineralbehandling som gör den fantastiskt non-stick på ett helt otroligt sätt utan farlig PTFE. Det här är en sån panna som man provar och spontant tänker: oj! I pannan är det otroligt lätt att jobba upp helt fantastiskt stekyta och inte en enda grej fastnar någonsin. Det är i samma material kant till kant så värmen är väldigt jämn. Rekommenderar starkt! Min älskade gamla låga Skeppshult. Det här är en trotjänare som var mammas innan den var min, den har absolut fler år på nacken än vad jag har. Den är tung men har alla de egenskaper som man vill ha i gjutjärn. Dock kräver den omvårdnad för att hålla sig fin, måste rengöras rätt men den håller å andra sidan mer än en livstid och håller värme jättefint. Denna gör jag alltid bakade ägg i och jag gillar att den är vid och låg som ger snabb tillagning. Sist, min panna med höga kanter och dubbla handtag från Eva Solo. Jag hade ett samarbete med Eva Solo i höstas och har sedan dess använt den här flitigt. Keramisk beläggning gör att även denna är non-stick på ett otroligt sätt. Jag gillar att den är lätt och har två handtag vilket gör den lätt att till exempel hälla ur. Jag har ganska svaga handleder och därför tycker jag sånt är väldigt smidigt. Locket är i glas, så bra att se vad som försegår under långkok. En annan sak som är urbra med locket är att det är helt platt, handtagen sitter på sidorna. Det gör att locket är stapelbart och lätt ställs på sidan. Grymt för oss som har dåligt med skåp. Sådär! Det där är min vardagsarsenal. Jag har en del andra specialpannor också men dessa är de som används mest.