Aldrig har matlagning känts så viktigt som det gör just nu. Att äta bra god mat är väl egentligen lika relevant som alltid men det jag menar nog mest själva akten av att laga mat, från grunden, med händerna. Något logiskt som beter sig som det alltid gjort, som fördriver tid men också ger omedelbar utdelning och gör vanliga dagar mer speciella. Matlagning som sätt att visa omtanke - för en själv och för andra. För mig har den här våren varit den stora pastavåren, åren då jag både blev mer intresserad men också mer lekfull, började prova göra flera varianter på samma sak, i jakt på perfektion men samtidigt inte alls. Jag har insett att jag verkligen genuint älskar det allra enklaste. Förre ingredienser som bara behöver bli behandlade på rätt sätt. En sak jag saknat när jag letat inspiration och recept var ett riktigt härligt recept på hemgjord knallgrön spenatpasta, vår på en tallrik. Så när Cervera frågade mig om jag inte ville göra en pastaskola med dem kändes det som det perfekta receptet att ta fram. Tillsammans med det tänkte jag att vi ska göra krispig grön sparris, citron, brynt smör och pistagenötter och lite smulad chèvre. Så himla gott och vackert och vårigt. Min pastamaskin jag köpte i februari är från Cervera, det är den här från Anders Petter som jag såg var på rea nu också. Andra saker som är bra att ha är en pastaskärare, en köksvåg, en mixerstav eller vanlig mixer, ett bra kastrullset, världens bästa rivjärn, en pepparkvarn och för den som vill vara lite extra - en sån här pincett för att bland annat kunna snurra upp pastan fint. Jag får ofta frågor om presentidéer nu såhär inför studenter, bröllop och andra högtidstillfällen - samtliga dessa saker är utmärkta presenter tycker jag och smidigt med Cervera där allt finns och som har allt för matlagningen. Spenatpasta med brynt smör, sparris, pistagenötter och chèvre 4 portioner 100 g spenat 1 msk olivolja + mer att steka i 1 ägg 2 äggulor 1 msk vatten 150 g tipo 00 115 g durumvetemjöl 75 g smör 2 ekologiska citroner 3 knippen ekologisk sparris 3 msk pistagenötter, grovt hackade 150 g chèvre Salt & nymalen svartpeppar Fräs spenaten i olivolja ett par minuter tills den mjuknat, minskat kraftigt i volym och är glossig. Låt svalna lite och mixa sedan slätt tillsammans med en matsked olivolja och ett ägg. Blanda mjölsorterna i en bunke. Tippa ut mjölet i en hög på ett bakbordet och gör sedan en grop i mitten, stor nog att spenatsmeten. Häll spenaten i gropen tillsammans med ytterligare två äggulor och en matsked vatten och börja vispa med en gaffel, först för att blanda spenaten, äggulorna och vattnet vispa sedan sakta i mer och mer mjöl. När spenatsmeten är tjock av allt mjöl så är det dags att börja arbeta degen först genom att fösa ihop den med fingertopparna och sedan allt eftersom börja knåda ordentligt med kraft och hela handen. Tryck och dra med handloven genom degen när du knådar och fortsätt så i 10-12 minuter. Mjöla bakbordet allt eftersom om degen kladdar för mycket och mata eventuellt med mer mjöl om det behövs, alternativt några droppar vatten om degen känns torr och spricker. Knåda degen tills den är mjuk, len och elastisk. Slå sedan in den i plastfolie och låt vila i minst 30 minuter i kylskåp. Mjöla både bakbordet och valsarna på pastamaskinen ordentligt. Det går också bra att kavla ut pastadegen med en kavel även om det blir lite annorlunda då. Skär av en liten bit av degen. Platta till en centimetertjock platta och se till att den är mjölad på båda sidorna. Kör genom det bredaste steget på maskinen och vik sedan ihop degen till en rektangulär platta. Valsa igenom ett par gånger till på samma tjocklek och ställ sedan maskinen på en steg smalare bredd på valsarna. Valsa igenom degen igen, denna gång utan att vika degen. Fortsätt på samma vis tills degen är milimetertunn, gärna med ett par valsningar på varje tjocklek, steg 7 eller 8 på maskinen är lagom. Trimma kanterna på pastaremsan om du vill ha en lite mer prydlig pasta, se till att den är ordentligt mjölad på båda sidor och vik sedan ihop till en mjuk rektangel. Skär remsor, antingen med kniv eller pastaskäraren i den bredd du vill ha och veckla sedan ut banden. Torka pastan antingen i mjuka hopsvängda knyten eller i raka rader på en ren köksduk. Man kan också hänga pastan över en stolsrygg eller liknande. Trimma sparrisen och skär i ca 2 cm stora bitar. Smält smöret och precis när skummet tystnat så vänder du ner sparris och zesten av båda citronerna. Dela en av citronerna och lägg båda halvor med snittytan nedåt i pannan. Salta och fräs till sparrisen mjuknat lite grann men fortfarande är krispig, citronen karameliserats fint och smörets brynts och doftar nötigt. Vänd ner hackande pistagenötter. Koka samtidigt en stor kastrull med välsaltat vatten och koka pastan, knappt en minut. Lyft pastan rakt ned pannan med sparrisen, ös över lite stärkelserikt pastavatten och låt gå klart sista 30 sekunderna i pannan. Smula chèvre över pastan, mal över lite svartpeppar och servera genast. Njut!