<p class="p1"> </p> <p class="p1">Har jag berättat om den gången Ruby förtvivlat frågade mig om alla våra pengar var slut för att jag försökte servera gårdagens rester till middag? Det jag vill komma till är att det inte alltid är så lätt för alla att göra rätt, att vara medveten och hållbar i sin konsumtion och kost och sedan förankra det i glädje. Vi har som familjemål att slänga mycket mindre mat men jag är också en stor förespråkare av att vanor måste gro ur lust och vilja för att bli beständiga så därför försöker jag nu hitta alternativa sätt att jobba på matsvinnet än att värma rester.</p> <p class="p1">Men många goda idéer kommer oftast ur en gemensam insats så därför tänkte jag att vi tillsammans här i bloggen skulle kunna ha ett idéutbyte? Hur har ni lyckats minska ert matsvinn? Vad är era bästa tips?</p> <p class="p1">Den idén jag själv jobbar hårdast på är att skapa nya rätter av rester - helt enkelt förklä dem, och på så sätt jobba med istället för mot min teatraliska 7-åring här hemma. Det hela hänger ihop med en sak jag också skrev om i boken, att<span class="Apple-converted-space"> la</span>ga större mängder istället för att spara slattar i slutändan skapar mindre svinn. I boken skriver jag såhär: <em>Min erfarenhet är att den där ensamma moroten, de där fyra sockerärtorna och den lilla biten fetaost som blivit över när jag lagat en rätt sällan äts upp när de stoppats tillbaka in i kylen. Därför lagar jag ofta en lite större mängd mat och äter resterna av den lagade rätten hellre än dess beståndsdelar för sig själva. </em></p> <p class="p1">Men om jag inte får med mig alla på att äta resterna då? Jo, då blir de rostade grönsakerna basen till en grönsakssoppa eller en fritatta. Tomatsåsen blir en pastagratäng, eller en varm höstbruschetta. Sockerkakan blir smörstekt med glass, bullarna blir ugnsbakade fattiga riddare. Zucchinin blir bröd. Ni förstår tanken.</p> <p class="p1">I veckan kommer ett par sådana recept här på bloggen - men tills dess, fyll gärna på med era bästa hållbara mathacks i kommentarsfältet.</p>