Julia skrev ett roligt DM till mig: Sofia! En fråga, du måste verkligen inte svara men tänker att det kanske är bra bloggmaterial 😬 Jag ska ha typ 30 härliga kvinnofolk på middag och ska bjuda på mat. Eftersom typ all allergier och preferenser finnes tänker jag kanske hellre många olika små rätter än en stor BUT WHAAAT? Dina galetter är givna, men har du fler tips från din bok/blogg om hur man styr ihop en god plockmiddag? Obs! Förväntar mig inte att du ska svara mig för att hjälpa endast (det skulle vara för mkt!) men om du vill hjälpa och samtidigt använda det får du gärna!!!! ❤️ Här är btw allergilistan: Vegetarian Vegan Nötter Choklad (??!?!?) Gluten Laktos Gravid Ananas alla behöver absolut inte kunna äta allt men kanske ngt! Well Julia, utmärkt bloggmaterial om något! Alltså 30 personer, det är verkligen många, heja dig! Jag har skrivit om att bjuda många på middagar tidigare, här. Alla dom råden gäller här också, alltså: Börja med en meny med någon slags fokus eller riktning, även om det kan vara ganska brett är det skönt att ha något att förhålla sig till Maten måste vara lagom jobbig och nästan allt måste gå att förbereda, gärna ett par dagar innan Rimlig prisnivå men gärna någon detalj som känns direkt lyxig Man ska kunna bli mätt, så trist med om man lagat ihjäl sig så behöver folk ändå en stödburgare på vägen hem Mycket av få saker ser både härligare ut visuellt och är bättre för dig som värd För att undvika känslan av att varje rätt på menyn är en Rubiks kub när det är så mycket specialkost hade jag också tänkt att göra en meny som i grunden är vegetarisk (lakto-ovo), laktosfri eftersom det är enkelt anpassat och nöt, ananas och chokladfri. Dom är så pass enkla att checka av så behöver vi bara tänka till lite extra kring gluten, vegan och den gravida. Ok men ska vi börja med att välja en inriktning på maten? Jag vill pitcha in Call me by your name, den estetiskt mest tilltalande film jag sett på flera år. Det ger oss en region, norra Italien att förhålla oss till men det behöver inte vara så fast, vi kan röra oss mot franska landsbygden också tycker jag. Vi ska också få in ett judiskt inslag, jag återkommer till det. However, vi undviker persikorna. Alla middagar börjar på samma sätt i min värld. Med ett enormt fat cruditéer som passar utmärkt att nibbla på, något gott att doppa cruditéerna i och någon slags röra. Vad sägs om ett vackert tråg fyllt med endiv med klippt krasse över, morötter som vänts i lite citron och olivolja, bellaverde broccolisparris som du blancherat, gett ett isbad och delat på längden, kålrabbi som hyvlats i skivor på mandolin och blivit vända i lite olivolja och en god vinäger och sist haricot verts som fått 45 sekunder i kokande vatten. Till det - aioli på aquafaba som då alltså är vegansk och här har vi en rätt som funkar för samtliga dina gäster. Vid sidan av detta, stora gröna oliver, en stor bit pecorino som du sticker ner en kniv i, en örtig hummus och lättsaltade lantchips som man kan doppa i laktosfri Crème fraiche som du dressar upp genom att ringla över lite riktigt god olivolja, flingsalt och svartpeppar. Mina galetter med brie och svartkål skrev du var självklara, toppen! Då har vi täckt in alla förutom gluten, laktos och vegan med dom. Eftersom brieosten är uppvärmd funkar den för de gravida. Vad sägs om att vi också gör en bruschetta körsbärstomater som blivit på långsamt rostade i olivolja och balsamico till? Servera med baguette och glutenfritt fröknäcke. Hyvlad fänkål med citron från min bok är jättetrevligt att äta till både galetterna och bruschetta, prova den! Och det där judiska inslaget då? Och en nickning till just Call me by your name. Jo men jag tycker du ska göra latkes. Så.himla.gott. Gör med glutenfritt ströbröd och skippa schmaltzen. De går fint att göra upp till 5 timmar innan om du förvarar dom på hushållspapper i rumstemperatur och sedan bara värmer och krispar upp i ugnen innan servering. Servera med (laktosfri) gräddfil och äppelmos. Veganer skippar bara gräddfilen. Ingen middag utan något sött och det här är väl egentligen första gången din middag blir svår på riktigt Julia! Veganskt, glutenfritt, nötfritt, chokladfritt och ingen ananas heller nej. Vad sägs om att göra mina karamelliserade päron med kokosmjölk? Allt går att förbereda dagen innan och päronen kan serveras kalla eller rumstempererade. En halva per person så det är bara 15 päron, absolut görbart. Lycka till Julia och skicka bilder sen! x