18 juli och vi har hunnit igenom ganska många middagar och måltider med vänner på landet. Det har visat sig vara en av de saker jag tycker allra mest om med att ha lantställe, alla som kommer och bor över, alla middagar man håller i och alla de frukostar man får dela med andra.Ett sätt att göra det enkelt för sig själv när man har folk över är att hitta ett koncept för hur man lägger upp måltiderna och så gör man bara små variationer utifrån det. På så sätt känns det inte stressigt eller svårt att styra med. Såhär gör jag i år: Kompislunch med sallad på gröna linser och fetaost, rökt fisk från Finnö, sås och ost Grillad kål och zucchini, melon med skinka, grönsallad, rökt Vättern-röding och regnbåge, färska sockerärtor med smör och rostad vitlökssåsNyrökt fiskVi köper ofta varmrökt fisk, helst lokalt så man får riktigt god och färsk, och serverar för på så sätt är nästan halva måltiden klar. Fisken i sig är inte så vacker så jag lägger gärna upp den tillsammans med krasseblommor, rivna zucchiniblommor och gröna blad tillsammans med stora citronklyftor.Rostad vitlökssåsDet här är världens godaste enklaste såsrecept som jag gjort tusen gånger redan i sommar och som passar till allt: 1 hel vitlök, oskalad2-3 dl crème fraiche (jag använder lättversionen för jag tycker den är lite mindre stabbig och inte har samma hinna men det går bra med vilket som)1 tsk lökpulver1 msk koncentrerad kalvfond, jag köper en färsk variant som sälj i små påsar2 msk finhackade örterEv lite citron + zestOlivoljasalt och pepparVärm ugnen till 175°C.Skär av den yttersta toppen på vitlöken och gnugga bort det papprigaste av skalet. Lägg i en liten ugnsform och ringla på lite olja och salt. Baka i ugnen ca 25 min eller till vitlöksklyftorna är helt mjuka. Ta ur ugnen och låt svalna lite, lyft sedan ur klyftorna och mosa med bredsidan av en kniv till en slät pasta.Rör samman vitlök, crème fraiche, lökpulver, kalvfond, valfria örter du har tillgång till och salt och peppar. Smaka eventuellt av med lite citron och zest.Melon med lufttorkad skinka90-tals klassikern som kanske aldrig gick ur modet? Se till att melonen är riktigt mogen bara, det vet du att cantaloupe, nät- och honungsmelon är om den doftar tydligt och sött vid basen av stjälkfästet. Extra gott med citronzest över. Bifftomater från Gryt med färsklök, kapris och balsamico Grönsallad med pepprig krasse och grillade rosenbönor med sotad citronMånga små grönsaksrätterAtt servera många små grönsaksrätter tycker jag känns enkelt festligt samtidigt som det är så gott och trevligt nu när det är så mycket som finns i säsong. Vissa är mer matiga än andra, som rostade rödbetor med getost och bladpersilja eller grillade rosenbönor med sotad citron, andra är bara enkla grönsallader från landet eller torget och goda tomater med lök och lite kapris, oavsett smakar alla sommar. Frukostbuffé, goda ostar och hembakt fröknäcke, klyftor av grapefrukt med mynta och frukt Kokta lantägg, avokado med mammas ruccola och fet yoghurt med müsli och körsbärssylt med bittermandel Vaniljkvarg med persikor och granola, Bananplättar på havregrynBufféfrukostDet här är kanske egentligen överkurs men eftersom jag tycker det är roligt att duka upp fint så brukar jag göra en bufféfrukost som alla kan förse sig själva med i den takt det passar dem så får man sätta sig lite vart man vill. En del gillar sitta i morgonsolen på trappen, några andra vill sitta länge vid bordet och gå många gånger, man gör som man vill helt enkelt. Jag är ingen fan av förpackningar på bordet så yoghurten lägger jag upp ur burken och serverar i en skål men det är definitivt inte nödvändigt om man tex känner att man hatar disk mer än förpackningar..Hembakat fröknäckeEtt gott fröknäcke serverar jag både till frukosten såväl som till lunch-osten. Jag varierar hela tiden receptet lite beroende på vad jag har i skafferiet och slänger ihop, oftast räcker en plåt i ett par dagar innan det är dags att röra ihop igen. 2 dl majsmjöl1 dl linfrön1,5 dl pumpafrön1 dl sesamfrön1 dl torkad tranbär (kan uteslutas)Antingen:1 msk rostad sesamolja1 msk vit misoeller1 msk ljus tamarisoja2 dl kokande vattenEn nypa saltVärm ugnen till 130CRör samman alla ingredienser och blanda till en tjock smet. Tryck ut mellan två ark bakplåtspapper, smeten ska täcka nästan hela pappret. Grädda på en upp och nedvänd plåt (så slipper du uppböjda kanter) i ca 90 min. Låt svalna och bryt i bitar.Bananplättar på havregrynBananplåttar är barnens bästa rätt på frukostbordet som också är en utmärkt mellis. Bara mixa ihop bananer (helst nästan övermogna) med ägg och havregryn och lite bakpulver så har du basen till de här fluffiga molnlätta plättarna som kan kryddas lite hur man vill.2 prickiga bananer, gärna nästan övermogna4 ägg2 dl havregryn1 nypa salt2 tsk vanilj1/2 tsk kanel2 tsk bakpulverSmör att steka i1 skivad bananeventuellt lite lönn- agavesirap eller liknande att toppa med.Mixa alla ingredienser till en slät smet och stek i smör på medelvärme till små fluffiga plättar. Servera toppat med skivad banan, lite kanel och kanske sirap i någon form. Fransk bondost och kaltbach, fräst citron och vitlöksspenat, grillade räkor med chili, vitlök och persilja, sandefjordsås med regnbågsrom och grillad röding En 100%-restmiddag på alla grönsaker som fanns kvar, rostad potatis och ostar från dagen innanOstarOst är en del av i princip varje måltid den här sommaren och lika viktigt som enkelt. Oftast serverar jag två sorter, bäst tycker jag om att servera fransk bondost och en krämig Kaltbach, vällagrad Gruyére och mogen Delice de Bourgone, en god cheddar och eftersom det är vad Andreas föredrar så finns det ofta också en enkel Brie om det är en del av en större ostbricka. Till det serverar jag oftaMörsjö tunnbrödchips eller mitt egna fröknäcke och en marmelad eller sylt såsom persikor och passionsfruktssylt (det receptet finns ett par inlägg bak här i bloggen).