Min inbox flödar över med frågor om midsommarmat. Jag tänker att det verkligen säger något om att vi är sugna på ny inspiration utöver klassikerna, eller kanske framförallt som komplement till de klassiska rätterna. Det är underligt att vi svenskar har som tradition att äta samma sak på jul och påsk såväl som midsommar när utbudet under de här tre högtiderna faktiskt skiljer sig åt så avsevärt. Så, jag kommer inte tipsa om de rena klassikerna, de rätterna tänker jag att ni har en googling bort och det är nog inte heller exakt vad ni är ute efter från mig matmässigt. Aito undrade om jag ville göra ett midsommar-recept åt deras Aito Oat Cusine men när jag var i affären fanns så fina grönsaker att tillgå att det inte gick att välja bara en grej så att det blev faktiskt tre recept istället. Två med Aito Oat Cusine en efterrätt med Aito Oat for whipping. Recepten är veganska, och kommer passa utmärkt som en del av en midsommarbuffé. Aitos produkter är gjorda på Nordiska havre och är naturligt helt fri från Laktos, gluten och komjölk så det passar oavsett om man är allergisk eller vegan och även utmärkt för någon som mig, som bara gillar bra mat. Hoppas ni ska tycka om recepten! Nej det blir väl inte midsommar utan färskpotatis. Såhär tycker jag om att göra potatissallad, full av andra texturer och krisp. Örtig färskpotatissallad med krispig fänkål, selleri och salladsärtor 6 portioner som en del av en buffé Ingredienser: 1 kg kokt kall färskpotatis, delade 1 dl Aito Oat Cuisine 1 liten fånkål, hyvlad 3 stänger blekselleri, skivade 2 färsklökar, skivade 100 g salladsärtor, delade 1 kruka dill, finhackad 1/2 dl gräslök, finhackad 1/2 citron 1 msk vitvinsvinäger salt & peppar Lägg potatis, fänkål, lök, selleri och örter i en skål och blanda med Aito Oat Cuisine. Aito Oat Cusine är tjock och krämig i konsistensen utan att bli kladdig och ger en fin konsistens på potatissalladen. Strimla 2/3 av salladsärtorna på diagonalen och rör ned i potatissalladen. Ta resterande salladsärtor och öppna skidorna på längden för att exponera de vackra ärtorna. Toppa potatissalladen med de öppna ärtskidorna och lite nymalen svartpeppar. *** Svensk vitkål är helt fantastisk såhär års. Tricket när man gör coleslaw är att göra den ordentligt smakrik och att hitta balansen med de krämiga ingredienserna så den inte blir stabbig. Citroncoleslaw på svensk vitkål och pepparrot 6 portioner som en del av en buffé Ingredienser: 1 färsk vitkål, strimlad 2 citroner 1 1/2 dl Aito Oat Cuisine 2 klyftor färsk vitlök, finriven ca 2 x 2 cm bit färsk pepparrot, finriven 1 dl örter såsom gräslök, basilika, mynta, hackade + 2 msk extra till servering salt & peppar Dela vitkålen och skär bort den grova stammen. Strimla vitkålen fint. Lägg strimlad vitkål, hackade örter, finriven pepparrot, finriven vitlöksklyfta och resten av två citroner i en skål och massera ordentligt med händerna tillsammans med Aito Oat Cusine, saften av 1/2 citron och zesten av två citroner. Aito Oat Cusine är krämig men samtidigt inte stabbig vilket är viktigt när man gör coleslaw. Smaka av med generöst med salt och peppar. Massera tills kålen mjuknat och allting blandats fint. Toppa med ytterligare örter och lite salt och svartpeppar. *** Aquafaba är vätskan man får av konserverade kikärtor. När man vispar det beter det sig precis som äggvita och ger jättegoda, sega och knapriga maränger. En snäll efterrätt som påminner om barndom. Aquafaba-maränger med svenska jordgubbar och Aito Oat for whipping 6 portioner som en del av en buffé Ingredienser: 1 dl spad från ekologiska konserverade kikärtor 1 tsk citronsaft 1 tsk vaniljsocker 1 1/2 dl strösocker 1 liter jordgubbar 1 -2 msk florsocker 250 ml Aito Oat for whipping 1 krm äkta vaniljpulver 2 msk valnötter, hackade Eventuellt 1 tsk torkad blåklint Värm ugnen till 100°C. Häll spad, citronsaft och vaniljsocker i en ren bunke, gärna i rostfritt stål, och vispa med elvisp till spadet är skummigt. Tillsätt sockret pö om pö och vispa sedan i ca 10-15 minuter till en fast marängsmet. Du ska kunna vända på skålen utan att smeten faller ur innan den är färdigvispad. Spritsa eller skeda ut maränger på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 1 timme. Låt gärna marängerna svalna i ugnen. Skölj och rensa jordgubbarna och dela i kvartar. Vänd ner 1-2 msk florsocker beroende på hur söta och smakrika jordgubbarna är. Låt ställ åt sidan och låt dra. Vispa Aito Oat for whipping tillsammans med vaniljpulver till en fast havregrädde. Finhacka valnötterna. Skeda vaniljhavrevisp botten på vackra glas, toppa med jordgubbar, hela och krossade maränger och lite hackade valnötter. Avsluta eventuellt med lite torkad blåklint. Så, glad (god!) midsommar!